Hlavní obsah
Názory a úvahy

Česká moc a divadlo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: ralentirtravaux.fr

Na jednu stranu by Čechům prospělo barokní divadlo rozehrávající několikerou iluzi a pohled publika na sebe samé, na druhou stranu Brecht.

Článek

Žijeme ve společnosti, kde je většina lidí v podřízeném postavení zaměstnanců, pseudopodnikatelů a drobných podnikatelů.

Není to úplně lehký výpočet, ale je nakonec popsatelné, jaký vliv mají různé politické kroky na tuto podřízenou většinu obyvatelstva. A na ty skutečně určující vlastníky a jejich „servisní vrstvy“.

Myslím, že je dokázatelné, že současná pravicová pětikoaliční vláda vládne ve prospěch přinejlepším tak 5 % obyvatelstva, mnohdy pouhého 1 % a dosti často zlomečků ve výši 0,1 nebo 0,01 % (a méně).

Romeo Bartoš a Julie Pekarová Adamová

Proč ne. Stejnopohlavní manželství mají například v Nizozemsku, které funguje jako jeden z evropských „daňových rájů“. Naopak ho nemají a bojovně se proti němu vymezují v Maďarsku, které má jednu z nejnižších korporátních daní v Evropě. Maďarsko je prý Putinův vazal, ale zároveň má čilé obchodní styky s Izraelem. Izraelská ambasáda potom zaštiťovala Prague Pride. Ten nenávidí čeští a zahraniční „konzervativci“, ale zase mají rádi Izrael, protože jim konvenuje šikanózní zacházení s Palestinci.

Mohli bychom v těchto „paradoxních“ řetězcích pokračovat dále - a také do tohoto barokního spletence zakomponovat českého dramatika „paradoxů“ jménem Havel.

To jsou ale „paradoxy“, že?

Čekání na „hodnou pravici“ a Godota

Česká většinově oligarchizovaná média prohlašovala k volbám 2021, že jde o zvolení „demokratů“ proti „populistům“. Podpořily to zaplacené pseudoaktivistické spolky jako Milion chvilek pro demokracii. Povrchní kulturní boje o „stejnopohlavní manželství“ apod. patří nyní do základní výbavy „konzervativní“ i „liberální“ části pravicové nadvlády v Evropě i jinde. Přítel evropské a americké oligarchie, Donald Tusk, se nyní pokouší skórovat u „Pochodu milionu srdcí“ obranou LGBT+ komunity. „Konzervativci“ a fašounci zase sbírají u svých oveček body strašením a nenávistí ohledně homosexuality a „genderu“.

Kam myslíte, že patří takový Petr Fiala? A kam „rebelský“ Ivan Bartoš? Není to jedno? V dílčí otázce LGBT+ práv ne, ale ostatní pravicová nadvláda tím zůstává nedotčena.

A myslíte si, že takový Petr Fiala (a „hodnější pravice“ v podobě KDU-ČSL) teď otočí ohledně sňatku homosexuálů, když tuto nahnědlou demagogii potřebuje ke sbírání volebních hlasů od lidí, kteří jsou příliš chudí, než aby je zajímali? A myslíte si, že pravicová nadvláda se zrovnoprávněným ženským, homosexuálním, etnickým atd. personálem bude vytvářet nějak významně příjemnější a usmířenější společnost?

Jděte třeba na Pygmaliona, který se u nás poprvé hrál před sto lety.

Anebo si potají pod stolem přečtěte Brechta, ať vás pan Bartoš neudá panu Fialovi.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz