Hlavní obsah
Prezidentské volby

Co říkají o „panu generálovi“ jeho podporovatelé

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Adam Bartoš

Snad mi bude prominuto, že v tomto kratším článku budu převážně citovat. A to z jediného zdroje – na který chci případné kriticky uvažující čtenáře upozornit.

Článek

O podrobný rozbor podložený desítkami zdrojů jsem se v případě prezidentského kandidáta Petra Pavla pokusil v jednom z předešlých textů. Zde pouze doplním, co jsem nepřidal do jednoho z textů, abych ho nečinil příliš zdlouhavým.

Jelikož si myslím, že v naší společnosti jsou nejdůležitější peníze, uvádím zde ještě před citacemi několik cifer:

Plat prezidenta aktuálně činí půl miliónu korun měsíčně (kdo z vás to má), přesněji tedy 482 546 Kč.

A zde Pavel má nejvíc dárců za milion, Babiš poslal peníze Mafře a Diviš vysál účet na nulu - Aktuálně.cz . si čtenáři mohou projít přehled na základě oficiálních čísel ke sponzorům prezidentských kandidátů (další shromažďuji v uváděném textu).

Nepodařilo se mi bohužel zjistit, jakým způsobem je případně odměňován „tým“ Petra Pavla (vystupujícího takřka výhradně jako „generál Pavel“) a také jeho podporovatelé, od nichž zde právě sestavuji výběr citátů převzatých z oficiálních stránek kampaně.

Na stránkách v sekci podporovatelé se objevil i Martin Dejdar a stejně jako na reklamním letáčku nadepsaném „Martin Dejdar volí generála“, s fotografií Dejdara, jsou zde jeho slova: „Proč? Je to velice jednoduché: Protože mu věřím. A protože je Čech.“

Byla vytvořena také videa, v nichž se Martin Dejdar setká s generálem (nebo tedy asi kapitánem) na ledě. Což už má nacvičeno od Mirka Topolánka. Ačkoli to tak vůbec nezamýšlel. Ale možná je to pokání.

Nuže, teď už jen k těm, kteří na stránkách zůstali:

Podporuji a volím Petra Pavla jako prezidenta České republiky. Zásadní je pro mne jeho nepochybná prozápadní orientace, bezpečnou a úspěšnou budoucnost máme totiž zcela určitě jedině jako součást EU a NATO. Je to člověk, který bude ctít ústavu a demokracii, má v sobě pokoru a respekt a zároveň sebevědomí, rozvahu, pevnost a odvahu! Petr Pavel for President!
Šimon Pánek, ředitel neziskovky Člověk v tísni
Podporuji a budu volit pana generála Petra Pavla. Protože ho podporuje paní Danuše! Obdivuji, jak skvěle, bez hořkosti a elegantně přijala svoji porážku a jak hned spěchala do generálova volebního štábu. A jak on si její podpory považuje. To jsou v malicherné kotlině české politiky gesta nebývalá! Budu volit generála. Ne proto, že je generálem, ale proto, že bude dobrým prezidentem. A vy, kdo milujete paní Danuši: Volme všichni pana Petra! Generála Pavla!
Petr Pithart, bývalý premiér a předseda Senátu, český esejista
Volíme hlavu státu a vrchního velitele armády do válečných let. Na Petru Pavlovi, kterého osobně znám, oceňuji, že se nejen od počátku poctivě postavil ke své dávné politické minulosti, která je mu vyčítána, nýbrž zejména to, že ji na rozdíl od mnohých dokázal přesvědčivě napravit mnoha lety statečné služby po boku našich západních spojenců. Věřím, že nás bude svými zahraničními zkušenostmi dobře reprezentovat na mezinárodním poli a sjednocovat českou společnost.
Tomáš Halík, kněz a profesor na VŠ, spisovatel
Protože mám vedle něho pocit klidu a bezpečí.
Tereza Brodská, herečka
Petr Pavel osvědčil profesionalitu, nadhled, vůli, integritu, rozhodnost, moudrost. Získal respekt a uznání i na mezinárodní úrovni. Patří k lidem, kteří dokážou přebírat odpovědnost i za to, co se jich bezprostředně netýká, obětují hodně ze svého osobního zájmu zájmu obecnému. Prezident by se měl podílet na sebeuvědomování společnosti, vzbuzovat naději. Osobnosti se nevytvářejí řečmi, ale prací a konkrétními činy. A charakter je výsledkem všech našich životních bitev. Proto volím Petra Pavla.
Radka Denemarková, spisovatelka
Příští prezident musí v tomto kritickém okamžiku spolupracovat s vládou. Musí naši společnost sjednocovat, nikoliv rozdělovat. Další kohabitaci mezi nepředvídatelným člověkem na Hradě a vládou si uprostřed války nemůžeme dovolit. Proto volím Petra Pavla.
Monika MacDonagh-Pajerová, býv. studentská aktivistka '89 a pedagožka
U generála Pavla oceňuji profesionalitu, zkušenost, schopnost naslouchat a být otevřený novým podnětům. Je to také skvělý týmový hráč, díky tomu se s ním velmi dobře spolupracuje. A v neposlední řadě to je fajn chlap, s nímž se dá dobře popovídat u piva nejen o bezpečnostních otázkách.
Zdeněk Tůma, bývalý guvernér ČNB a partner f. KPMG pro finanční sektor, pedagog

Je toho tam víc.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz