Hlavní obsah
Názory a úvahy

Kdo je v Česku „agitátorem za zabíjení Ukrajinců“ - dle slov Erika Taberyho z Respektu?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: honzik-k.cz, CC

Erik Tabery z pravicového Respektu obviňuje Kateřinu Konečnou z KSČM, že je „agitátorka pro zabíjení Ukrajinců“. Lze dokázat, zda je to pravda. Dále demonstrovat, k čemu všemu hrobově Respekt mlčí v případě „demokratů“.

Článek

Jak funguje mysl lidí, jako je šéfredaktor Respektu Erik Tabery - a pronikne do ní občas paprsek svědomí?

Erik Tabery dělal dlouhodobě šéfredaktora Respektu pod oligarchou Bakalou, který sponzoroval pravicové strany ODS, TOP 09 a Věci veřejné. Loni se Respekt prý „osamostatnil“ - ve skutečnosti pouze podstatnou částí přešel pod vlastnictví oligarchů spojených s Deníkem N, ale i placením politických stranprezidentských kandidátů.

Erik Tabery se nyní rozohňuje již nadpisem článku, který zní „Špinavé řeči Kateřiny Konečné“. Celý druhý odstavec je zde určující, ocitujme jej:

„Komunistka Kateřina Konečná je známou agitátorkou za zabíjení Ukrajinců. Asi se jí ta slova nebudou líbit, ale je to tak. Svůj názor nezměnila ani po ruském útoku na dětskou nemocnici v Kyjevě. Na sociálních sítích reagovala na výzvy, aby ruský útok odsoudila, mimo jiné těmito slovy: ,Ano. To je válka. Ta válka, kterou vy podporujete a do jejíž útrob lijete další a další miliardy korun, eur i dolarů. Vy všichni, kteří byste nejraději Ukrajinu nechali vykrvácet do posledního muže a české i evropské občany obrali o poslední peníze, jen abyste za ně mohli nakoupit další zbraně. Právě kvůli útokům, jako byl tento, by mělo být volání po mírových jednáních a příměří ještě intenzivnější, aby se už žádné podobné tragédie nemusely odehrávat.‘“

Pojďme investigativně prozkoumat „investigativní“ Respekt i fakta ohledně Ukrajiny

Jednoduchá otázka zní, zda se pan Tabery coby „hlídací pes demokracie“ rozohňuje i v případě pravicové moci u politických sil i u jeho kolegů v dalších oligarchických a tzv. veřejnoprávních médiích.

Zde totiž lze přímo vedle věci Ukrajina položit věc Palestina-Izrael a zeptat se, zda náhodou u nás nemáme celé zástupy veřejných osob, které nepokrytě a prokazatelně agitují za zabíjení Palestinců (viz údaje o mrtvých z britského Lancetu).

A je to většinová pozice české moci - mlčky, náznakem či přímo podporovaná Taberym nebo dalšími „hlídacími psy demokracie“ z Respektu a odjinud. Ale jinde to pan Tabery dokáže rozjet. Na jakém faktickém podloží se odehrává toto české divadlo?

S odkazem na mainstreamové zdroje a metody počítání zavražděných a zraněných v jiných konfliktech se toto video snaží vyčíslit počet ukrajinských a ruských obětí. Pakliže na konci roku 2023 mluvili zástupci americké moci o 315 000 mrtvých a zraněných na ruské straně, tak v případě, že je číslo realistické, jaké může být na druhé straně?

Muselo k této válce dojít? Dokonce najdete v dalším pravicovém oligarchickém médiu Echu24 rozhovor s americkým ekonomem Jeffreyem Sachsem úzce spojeným i s politickou historií postsovětského prostoru. Sachs, stejně jako druhdy mainstreamový profesor Mearsheimer, dlouhodobě tvrdí - a dokládají -, že válce se pravděpodobně dalo předejít, pokud by byla garantována neutralita Ukrajiny a nerozšiřování NATO.

Zároveň dle výpovědí bývalého izraelského premiéra Benneta a vyjádření publikovaných v ukrajinském provládním médiu Ukrajinska pravda zablokovaly USA a Británie mírové rozhovory pár týdnů po vypuknutí invaze. Vedle toho jsou zde - nepřekvapivá - zjištění, jak masivně bohatnou vlastníci zbrojního průmyslu. Zároveň lze dokládat, jak si tito a další vlastníci platí politickou a mediální moc.

Zapletené to cesty pravicové indoktrinace

Uslyšíte o těchto - zcela rozhodujících - skutečnostech od Respektu, který dělá pravicovou indoktrinaci „po dobrém“?

Neuslyšíte o nich v rozhodujících souvislostech ani od „přísnějších policajtů“ v podobě oligarchických médií, jako je Echo24 (založené z peněz zbrojního oligarchy Ovčařího, s různými bonusy na „záchranu nezávislé žurnalistiky“ navíc). Ale je pikantní - a vysvětlitelné taktizováním kvůli čtenosti i získání podpory pro pravici falešně kritickou k současné nadvládě -, že šéfové Echa24 povolí publikaci zmíněného J. Sachse (a další dílčí kritiky v jiných případech).

Podle všeho se tedy válce dalo zabránit - anebo šla rychle ukončit. Víme a můžeme doložit, jaký je ještě nyní postoj české moci a jejího indoktrinačního aparátu.

Nemyslíte, že vykonavatelům této indoktrinace občas svitne hlavou paprsek svědomí - či vědomí rozpornosti -, který potom vede k různým verbálním výbuchům, jako předvádí pan Tabery?

Je třeba kritizovat Kateřinu Konečnou, zkoumat, jakou lobby je případně zaplacena (nabízí se ta automobilová), ale zároveň je třeba rozkrývat povahu české nadvlády, síť vlastnictví, podřízenosti tzv. „nezávislých“ novinářů atd.

České fikce a kolovrátkové fráze se už teď mění ve zlé cynické lži, které ubližují - a zabíjejí.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz