Hlavní obsah
Názory a úvahy

Lidé by měli být pokornější, více pracovat a pomáhat

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: images.app.goo.gl, CC

Některé věci je třeba si skutečně uvědomit.

Článek

Co dokáže v naší společnosti jednotlivec? Je to snadné, řeknu to zde. Také se na tom shoduji s mnohými experty.

Měli bychom si uvědomit, že se nám daří velmi dobře. Pokud někdo zaostává, může se opět začít snažit. A ne kolem sebe šířit tzv. blbou náladu. Jak řekl prezident Pavel, není pro ni důvod.

Politika by měla být spíše nepolitická

To prosazoval Václav Havel, který nás pomohl dovést k dnešním úspěchům. On měl velký kulturní a sociální kapitál. (Zde by si lidé, kteří nevědí, co to je, mohli věc trochu nastudovat a také se začít o svůj kulturní a sociální kapitál starat. Každý si může koupit lístek do Rudolfina a doufejme, že brzy také do Vltavské filharmonie, která završí dlouholeté snahy.)

Ano, nepřicházejí jen dobré zprávy. Ale Ukrajina nakonec vyhraje a počet mrtvých za to stál. Naštěstí je v Česku mnoho lidí, kteří se postavili za naše hodnoty. Je také dobře, že pomáháme Izraeli se bránit.

Vzpomeňme si na Baťu

Měli bychom si uvědomit, že se nám daří velmi dobře. Ono je totiž nutné začít u sebe, pokud není člověk spokojený se společností. Vždy je možné si najít lepší práci, také se načas uskromnit - nebo prostě zařadit trochu vyšší rychlost. Vy si snad myslíte, že takový Baťa to měl lehké?

Kdo vydělává peníze, ten pomáhá pozvednout celou společnost. Každý si tedy může sáhnout do svědomí, jak přispěl. Pokud člověk nemá peníze, nemůže pomoct naší ekonomice. Která tu není od toho, aby na ní bohatli nějací zlí kapitalisté - i když třeba Babiš se snaží toto lidem namluvit.

Náš stát byl založen na hodnotách a ty může hledat každý. Ano, třeba přijmout Boha. Ale také mít kapku empatie a soucitu. Anebo si třeba jít zasportovat a zbavit se škarohlídství a nenávisti.

Mladí jsou naděje a staří moudrost

Jistě, stále se musíme potýkat s morálními nemocemi, které rozšířil minulý režim. Avšak zároveň dnes máme už spoustu lidí v důchodovém věku, kterých si můžeme vážit. A každý snad viděl, jak stojí bok po boku mladým na shromážděních podporujících demokracii. (Víte, jaký potenciál se skrývá například ve skautech? Zajděte na jejich setkání.)

Zde je namístě varovat před přílišnou radikalitou, která není dobrým rádcem. Je pochopitelné, že někteří lidé mají obavy z údajné klimatické krize, ale přeci dobře víme, kam vede strašení.

Taková Johanna Nejedlová za stranu ekologů jistě této problematice rozumí a snad se nemýlí, že Green Deal nám pomůže, aby nám neujel vlak moderního hospodářství. Je ale třeba varovat před příklonem k levicovým receptům - o nichž víme, že vedou k totalitě. Musíme tedy doufat, že v takovýchto mladých skupinkách se najde dost rozumných lidí, kteří budou tlumit přílišnou radikalitu. Samozřejmě nejde rozdělovat společnost a je nutné pochopit, že někteří demokraté mají jiný názor. Naštěstí máme dostatek tzv. „hlídacích psů demokracie“, tedy novinářů, kteří se budou snažit ochránit naše hodnoty.

Nejdůležitější je slušnost a pokora

Jsme úspěšnou zemí a právem můžeme sebevědomě hledět do budoucnosti. To ale neznamená, že přestaneme být pokorní.

Šířit kolem sebe tzv. blbou náladu a stěžovat si na osud, to je jednoduché. Ale nebezpečné. Vidíme, jak dobře dokáže pomoct například charita slabším lidem tam, kde by populisté nenávidící svobodu volali po nějakých státní zásazích a kontrole. Podívejte se do Ruska.

Takže je dobré začít u sebe, trochu se také pokusit na svět usmát. A nesnažit se bojovat s větrnými mlýny.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz