Hlavní obsah
Názory a úvahy

Lži poslankyně za ODS – a její mise

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: koláž A. B.

Když jste členem ODS, hájíte úzkou oligarchickou a vlastnickou třídu a zároveň si jdete utrhnout ze státního, co to dá – zatímco horujete pro „zeštíhlování“ státu. Je to příliš příkré? Pojďme to probrat!

Článek

ODS je strana, jež má nyní premiéra, ministra financí, ministra „spravedlnosti“, ministryni obrany. Je určující stranou volební koalice Spolu (zde by stálo za rozbor financování reklamy na tuto koalici) a zároveň určující stranou vlády.

Mediální prostor v ČR je většinově vlastněn oligarchy: nejčtenější noviny Blesk jsou vlastněné oligarchou Křetínským (vedle Reflexu a dalších médií), který má svého Mirka Topolánka (zástupce kdysi prý „očištěné“ ODS). Další podstatnou část médií vlastní oligarcha Bakala (který prokazatelně Nečasově ODS onehdy daroval 15 milionů Kč), Parlamentní listy vlastní oligarcha Valenta, jenž ODS naposílal dle oficiálních údajů ještě více nežli Bakala. Oligarcha Babiš vlastnící další významnou část médií v době před parlamentními volbami spolu s ODS (a SPD) prohlasoval snížení daní bohatým v podobě zrušení „superhrubé mzdy“ a zároveň nachází (vcelku přirozeně) řadu společných zájmů s ostatní oligarchií – například v oblasti privatizace zdravotnictví, kde také vlastní byznys. Můžeme dále kvalifikovaně odhadovat, jaké budou preference oligarchů Dospivy, Matáka a spol. ze skupiny Penta, jež vlastní síť regionálních „Deníků“, Lukačoviče vlastnícího Seznam, PrávoNovinky.cz. Již jsem psal o propojení skupiny oligarchů financujících Deník N se sponzoringem současných vládních stran a prezidentských kandidátů Pavla a Nerudové. A rovněž není žádnou vědou se dopátrat, pro koho píší vykonavatelé mediální moci z novin jako Forum24 či Echo.

V jiných textech jsem označil ODS za hlavní stranu oligarchie a bohaté třídy a myslím, že je to doloženo i výše uvedeným popisem. Tato strana je tedy hlavní převodovou pákou moci vlastnické třídy v explicitně politických institucích (parlament, senát, obecní zastupitelstva, prezidentský úřad) a zároveň má (zatím) zajištěnou dominanci v médiích. K tomu ještě připočtěme, že mediálně protežované „aktivistické“ uskupení Milion chvilek pro demokracii dělalo „zadarmo“ předvolební kampaň pro ODS s přidruženými stranami a dalekosáhle smlčuje negativní aspekty a různé kauzy spojené s její mocí (jen srovnejte kritiku ministrů za vlády ANO s nynější konformitou a držením úst). V součtu má tedy ODS drtivou moc.

Eva Decroix

Jak se již bystřejší a informovanější čtenáři dovtípili, právě na poslankyni tohoto jména odkazuje náš nadpis. Myslíte, že paní poslankyně je vlastně v žoldu Ruska, když tak přirozeně používá dezinformace? To byl vtip. Jakoby. Ono to v Čechách nemusí být zřejmé.

Paní Decroix coby poslankyně pobírá základní poslanecký plat 100 tisíc Kč, dále zastupitelský plat v kraji Vysočina, dále pobírá platy coby členka parlamentních výborů a z jejích internetových stránek se zdá, že nadále provozuje „advokátní služby“. Není tedy divu, že o ní dosud nebylo příliš slýchat (jako o mnohých jiných vydělávajících v podobných pozicích). Na kolik si může přijít paní Decroix měsíčně? Čtvrt milionu? (Jistě, někteří její spolustraníci jsou ještě „pilnější“ a mají vyšší posty.)

Paní Decroix ovšem nyní kreativně vstoupila do ideologického a mocenského boje okolo důchodů a jejich valorizace. Vybrala si fotku muže v důchodovém věku (který se shodou naprostých náhod objevil na identické fotce v anglickojazyčných, německých a portugalských kampaních) a nad jménem „Václav P., důchodce z Vysočiny“ vložila k fotce následující text: „Vidím to stejně jako ministr financí. Důchodci se nemají špatně, já jsem spokojený. Chci, aby i moje děti a vnuci měli důchody. V mém okolí většina penzistů se snížením souhlasí“.

No. Důchodci se nemají špatně, jak tvrdí paní ódéesačka Decroix. Tedy pardon: jak tvrdí Václav P. z Vysočiny, Portugalska a tak. Od toho máme média v oligarchických a s ODS propojených rukou, aby příliš nepoukazovala na realitu (zde stručný popis ve veřejnoprávních). A také aby připravovala půdu pro politické kroky ve prospěch třídy vlastníků (zde asistuje pan „hodný ekonom“ Münich z NERVu, druhdy také přitakávaje sdílející ódy rovněž „hodného ekonoma“, Jana Švejnara, na manažerské řízení univerzit a potažmo jejich komercionalizaci).

Nejde o jednu Decroix ani ODS, nýbrž o nedemokratickou nadvládu vlastnické třídy

Valorizovat by se mohlo o sto šest, kdyby se zaměrně neodložilo a nerozředilo zdanění „mimořádných zisků“ energetických firem, bank, jimž stejně budou vytvořeny různé skulinky. O masivně – a krvavě – vydělávajícíh zbrojařských firmách ani nemluvě (naopak o nich mluvme!). Dále by situace byla velmi jiná, kdyby existovala skutečná a podstatná daňová progrese, vyšší zdanění velkých firem a bohatých. No, ale proč by to dělala vláda, jež vládne především ve prospěch bohatých? Někteří (jiní ne) planoucí skauti z Milionu chvilek pro demokracii, stejně jako drobní podnikatelé, kteří si snad myslí, že jsou na tykačku s Tykačem, tím možná budou překvapeni, ale právě toto je hlavní ukotvení pravicové politiky: nadvláda vlastnické třídy.

Osoby, političtí herci, jsou vyměnitelné. Dostatečně staří čtenáři, jimž funguje paměť a základní rozumové funkce, si vybavují několik „obrod“ a „očištění“ ODS a obecně pravicových stran. Měl to být Topolánek, Nečas, nyní jistý brněnský profesor, jenž leccos ocení na Donaldu Trumpovi. A další strany. Pamatujete na ODA? Na Unii svobody, Čtyřkoalici, zbursíkované Zelené? Pak je zde „sociální svědomí“ současné vlády, Jurečkovi lidovci („očištění“ od Čunka), TOP 09 je už snad také rozpoznána ve svém hlavním účelu. Dále je zde STAN s kypersky propletenými ministry, řadou podnikavých (zde excelující S. Polčák) a funkcemi ověnčených „očišťovačů“. No, a potom Piráti, avšak ti se neškodně přizpůsobili výše uvedenému.

Je patřičné toto vše popsat s dalším množstvím příkladů a v co nejpodrobnější konkrétnosti. Ale nejsou již teď poněkud zřejmé obecné tendence? Části oligarchizovaných médií se tu a tam postaví „kriticky“ k dílčím aspektům současné vlády, ale lze vidět, že zůstává základní hluboké „porozumění“. Když pomyslíte také na to, jak probíhá předvolební propaganda a kolik je na ni utráceno peněz, když si vybavíte, jak odvážní a „kritičtí“ jsou čeští intelektuálové, uvidíte, že paní Decroix a jí podobní – a její nadřízení -se vlastně zatím nemusí ničeho bát.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz