Hlavní obsah
Věda

První státní útvar na našem území: Sámova říše

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Palickap / Wikimedia Commons / CC BY-SA 4.0 International

Sámova socha v Náklu

Sámova říše držela na jediném muži, kupci Sámovi. Sjednotil Slovany v boji proti Avarům. Původně to ale ani nebyl Slovan, pocházel z Francké říše, proti které později bojoval.

Článek

v 6. století naši zemi obývali Germáni, především kmen Langobardů, který v roce 567 odchází z českého území. Už během té doby, začali Slované v postupných vlnách přicházet na naše území. Ti pocházeli z oblasti dnešní Ukrajiny, kde osídlovali území mezi řekami Dněpr a Visla.

Avaři a proč vznikla Sámova říše?

Avaři byli kočovníci, kteří pocházeli z území dnešního Mongolska. Poté co se přemístili do Evropy, tak prováděli nájezdy na státy a národy ve východní Evropě. V roce 558 zaútočili na Byzantskou říši, kterou v té době vedl císař Justinián I. Ten jim poté začal začal proplácet tribut neboli poplatek za mír. Ovšem v roce 567 přestal císař Justinius II. tribut vyplácet a tak se Avaři spojili s Langobardy a společně zaútočili na Byzantské spojence Gepidy. Ti byli poraženi a po rozporech s Langobardy, kteří odchází na území dnešní severní Itálie, vzniká na území Panonie Avarský kaganát.

Ač se to z dnešního pohledu nezdá, tak Slované často spolupracovali s Avary. Zapojovali se do jejich nájezdů, či osidlovali jejich území, aby Avary naučili základním znalostem zemědělství. Ale i tak Avaři napadali Slovany, kteří neměli žádnou sjednocenou vládu, a bylo tak težké se proti Avarům bránit.

V roce 623 na naše území přichází franský kupec Sámo, s velkým ozbrojeným doprovodem, pravděpodobně z důvodu navázaní nových obchodů. V té době právě propuká Slovanské povstání proti Avarům. Do tohoto povstání se zapojí i Sámo, který pomůže Slovanům v povstání zvítězit a tak si ho Slované volí za svého vládce. Vzniká tak Sámova říše, která se rozprostírá na území Čech, Moravy, západu Slovenska, části Rakouska a Německa.

Jedna z věcí která držela kmenový svaz pohromadě, byly Sámovy manželky. Sámo si totiž vzal jednu ženu z každého kmene, který se nacházel na území jeho říše. Předpokládá se tak že měl až 22 synů a 15 dcer. Ovšem po jeho smrti, to byl jeden z hlavních důvodů, proč Sámova říše zanikla. Kdo by taky měl vládnout, když měl tolik potomků?

Boje proti Frankům

Když byli v roce 631 zavražděni franští kupci, Franský král Dagobert I. vyžadoval satisfakci (zadostiučinění), která ovšem neproběhla a tak Dagobert I. zaútočil na Sámovu říši. Jedním z dalších důvodů, byla rostoucí Sámova moc, která se Frankům nelíbila. A tak k nám Frankové vtrhli se třemi proudy vojska. Alamané s Langobardé pouze plenili naše území a poté se stáhli. Austraasijci se setkali se Sámem v bitvě u Wogastisburgu, který tři dny obléhali a poté se stáhli. Válka tak skončila vítězstvím Sámovy říše.

Kde se nacházel Wogastisburg se neví. Archeologové a historici mají až přes 20 různých variant, kde by se místo, kde se odehrála vítězná bitva nachází.

Pokračování a zánik

Po válce s Franky už nemáme o Sámově říši žádné informace. Důvodem je, že jediný zdroj ze kterého čerpáme je franská Fredegarova kronika, která se po válce již o Sámově říši, skoro nezmiňuje. Sámo poté vládnul ještě dalších 35 let, takže pravděpodobně zemřel v roce 657 nebo 658. Po smrti kmenový svaz zaniká. Je to dáno skoro žádnou vůlí obnovit tuto říši a také velký počet možných nástupců. Vzhledem k opětnému posílení Avarské říše po polovině 7. století, lze soudit, že si Avaři území tzv. Sámovy říše opět podmanili.

Zdroje:

Lovec Pokladů - Slované a Avaři I.

Univerzita Karlova - Sámova říše

Wikipedie - Sámo, Sámova říše

Dějepis.com - Slované

iRozhlas - Avaři pocházeli ze severovýchodní Asie, zjistili vědci. Porovnávali DNA z kosterní nálezů v Maďarsku

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám