Hlavní obsah
Lidé a společnost

Ruská Aljaška: území v Americe, které nakonec bylo Rusko nuceno prodat

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Fort Ross State Historic Park Archive, Public domain, via Wikimedia Commons

Vlajka Rusko-americké společnosti

Ano, opravdu na americkém kontinentu vlastnili území i Rusové. Jak se sem dostali a proč museli místo prodat?

Článek

Jak se Rusové dostali k Aljašce

Rusové se poprvé na Aljašce usídlili v roce 1784, když ruský obchodník a mořeplavec Griorgij Šelechov, z pověření Kateřiny II. zde založil první stálou osadu.

Nebyla to ovšem první přítomnost Rusů na Aljašce. Už Petr I. Veliký, v roce 1725 vyslal mořeplavce Vituse Beringa, aby zmapoval oblast na západ od Ruska a prověřil propojení Asie s Amerikou. Tento muž byl také první Rus, který na území Aljašky společně s dalším mořeplavcem Alexejem Čirikovem v roce 1741 vstoupil.

Vrátíme se ovšem k Šelechovovi. Ten v roce 1788 na Aljašce založil kožešinovou společnost. O několik let později se společnosti dostalo velké podpory od jednoho ze spolumajitelů, Nikolaje Reznova. Ten měl značný vliv u cara Pavla I., a tak se mu podařilo prosadit vznik obchodní organizace, takzvané Rusko-americké společnosti (RAS). Ta měla monopol na obchod s kožešinami po celé Aljašce.

Tehdy začala RAS a ostatní menší společnosti budovat síť loveckých táborů a osad. Za zmínku stojí třeba St. Michael nebo Stará Sitka. Celkově se počet ruských kolonistů na přelomu 18. a 19. století, pohyboval kolem 450.

RAS také zaměstnávala spoustu příslušníků místních indiánských kmenů. Ovšem v případech Tlingitů a Yakutů, si Rusové dobré vztahy nezachovali a to vyústilo v napadení pevnosti St. Michel. Později na místě opevnění Tlingitů, které bylo Rusy zničeno, vzniká v roce 1808 centrum Ruské Aljašky Nový Archangelsk.

Foto: Aleksandr Olgin 1837, Public domain, via Wikimedia Commons

Nový Archangelsk

Později se začaly zisky Rusko-americké společnosti snižovat. Hodně zvířat bylo vyloveno, a Aljaška se tak stala nevýdělečným územím. Navíc aby se Rusové na Aljašku dostali, museli obeplout polovinu světa. Přes Severní ledový oceán to tehdy nešlo, a tak museli Rusové plout kolem Afriky nebo kolem Jižní Ameriky.

Prodej Aljašky

Po prohrané Krymské válce, kdy se odhalila zaostalost Ruského impéria se začalo vážně přemýšlet o prodeji Aljašky. Rusové ji nabídli Spojeným státům a Velké Británii. Británie ovšem okamžitě oznámila, že nemají zájem. Byli si totiž vědomi, že jediný potenciál tohoto území je kožešinové bohatství a jinak je toto území nehostinné. Jednání s Američany začalo v roce 1859, ovšem z důvodu občanské války bylo přerušeno.

Jednání s Američany bylo obnoveno v roce 1867. Americkou stranu zastupoval William Seward a tu ruskou Eduard de Stoeckl. Seward v koupi Aljašky viděl velký potenciál. 30. března se obě dvě strany dohodly na prodeji. Aljaška měla být prodána za 7,2 milionů dolarů, což vychází na dva centy za akr. V dnešní hodnotě by to vyšlo na 150 milionů dolarů či na 3,4 miliardy českých korun.

Americký senát i Ruský car Alexandr II. ratifikovaly tuto smlouvu, a tak 18. října proběhlo oficiální předání území. Předání proběhlo hladce až na jeden zádrhel. Když byla ruská vlajka stahována, tak se zasekla a na stožár museli vylézt tři ruští vojáci, aby to napravili. Toto období předávaní Aljašky zde bylo hodně chaotické z důvodu neexistence nových zákonů. Aljaška poté byla až do roku 1884 pod vojenskou správou.

Reakce veřejnosti a co bylo s Aljaškou dále.

Po nákupu Aljašky se většina médií vyjadřovala kriticky. Nazývali tento obchod a Aljašku jako Sewardovu pošetilost či zahradou pro lední medvědy. Několik let se nákup Aljašky zdál jako nevýhodný. Aljaška sice přinášela zisky, ovšem ne dostatečně velké, aby se zdál tento obchod jako výhodný až do konce 19.století. Tehdy se spustila zlatá horečka a na Aljašku proudily tisíce lidí s vidinou lehkého zbohatnutí.

Velký význam měla Aljaška během druhé světové války a v roce 1959 se za prezidenta Eisenhowera, Aljaška stala 49. americkým státem.

Momentálně na Aljašce žije něco kolem 3 milionů lidí, je to jeden z 50 států USA a těží se zde zlato, stříbro, ropa, měď a další kovy. Nákup Aljašky Spojenými státy je tak považován za jeden z nejlepších obchodů v lidské historii. Ovšem v té době Rusům nezbývalo nic jiného, než Aljašku prodat, jelikož její obrana by byla velice náročná až nemožná.

Zdroje:

Kniha - Střípky z amerických dějin - Jiří Černík

ČT24 - Rusko prodalo Aljašku za částku, kolik dnes stojí fotbalista. Je tomu 150 let

Wikipedie - Ruská kolonizace Ameriky, Russian colonization of the Americas, Aljaška

Stream - USA kupují od Ruska Aljašku

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám