Hlavní obsah
Lidé a společnost

Nelichotivá tvář Marilyn Monroe. Kvůli roli byla ochotná udělat vše, spát s šéfy i s mafiány

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Teichnor Bros Wikimedia Commons CC0

Zatímco první část francouzského dokumentu Marilyn - vzestup a pád ukázal jednu z největších ikon filmového plátna jako dítě, vzbuzující hlubokou lítost, pokračování odhaluje její nelichotivou tvář.

Článek

Také v tomto případě se diváci dozvěděli mnoho nových a často velmi překvapivých informací. Ty je tentokrát ovšem nedojímaly, ale spíše zaskočily. Díky řadě svědectví totiž dokazují, že pro splnění svého snu stát se filmovou hvězdou byla Marilyn ochotná udělat úplně všechno. Na jedné straně se až do úmoru učit herecké profesi, na té druhé jí obětovat vlastní tělo i pověst.

Aby na sebe upozornila nejen jako atraktivní, ale i talentovaná adeptka, zapsala se do všemožných kurzů a učila se v nich hrát, zpívat, tančit a stepovat. Pro hereckou kariéru totiž nebyla vůbec vybavena, měla nízké sebevědomí, špatné držení těla, tiše mluvila, trpěla trémou a často se vůbec nedokázala naučit text. Prvotními neúspěchy se nicméně nenechala odradit a ochotně poslouchala rady svého okolí, ačkoliv jí to leckdy bylo proti mysli. Nejenže si nechala změnit jméno z Normy Jean na Marilyn, ale podstoupila též řadu kosmetických úprav. Mimo jiné si nechala vypálit část vlasů na čelem, aby ho měla vyšší a změnit jejich barvu na platinovou, což se jí vůbec nelíbilo.

V roli volavky

Takové oběti nicméně podstoupila celá řada jejích kolegyň, Marilyn se však kvůli tomu, aby získala sebemenší roličku, nezdráhala flirtovat ani spát s mocnými muži a provázela ji nelichotivá pověst holky, která má konexe na vysokých místech. K jejím ochráncům dokonce patřil i mafiánský boss Bugsy Siegel, který měl v Hollywoodu značný vliv. Marilyn zpočátku využil jako volavku, která měla lákat hráče do jeho nového kasina.

Seznam jejích milenců je nekonečný a patřili mezi ně nejen mafiáni a mocní filmoví šéfové a režiséři, ale také řada hereckých kolegů, mimo jiné synové Charlieho Chaplina Charlie junior a Sydney. Ostatně, později MM udržovala milenecký poměr s dalšími slavnými bratry, prezidentem J.F. Kennedym i s jeho bratrem Robertem.

Kráska bez elegance

Ale ani vlivní muži jí zpočátku její kariéry přesto nepomohli k rolím, jaké si vysnila. Podle legendárního ředitele filmové společnosti MGM Louise B. Mayera jí mimo jiné chyběla elegance, kterou u hereček vyžadoval. Byla příliš vyzývavá a pamětníci vzpomínali, že nosila průsvitné halenky, jimiž jí prosvítaly prsní bradavky. Ačkoliv se všemožně snažila a neúnavně objížděla castingy a studia, stále získávala jen malé roličky nebo ty, které natočila, byly nakonec vystřiženy. Kvůli tomu, aby na sebe upozornila, se neváhala nechat fotografovat zcela nahá.

Prorazit smůlu se jí podařilo až o několik let později, avšak jenom díky tomu, že žila s majitelem filmového studia Josephem Schenckem, který měl již značně pokročilý věk. Tohle mě na ní mrzelo, nechal se slyšet v unikátním dokumentu jeden z mnoha jejích slavných milenců, herec Tony Curtis.

Muži i ženy

Zatímco Marilyn se jednou provždy stala jedním z největších sexuálních symbolů všech dob a muži z ní šíleli, málo se ví, že měla také lesbické sklony. Mimo jiné udržovala intimní poměr se svou učitelkou herectví Nastashou Lytessovou. Byla to právě ona, kdo mizernou herečku Marilyn, jakou zpočátku byla, přetvořil v oslnivou ženu s nenapodobitelnou chůzí a typickým zastřeným hlasem. Tvrdá práce se nakonec oběma vyplatila a po letech neúspěchů Marilyn konečně na filmovém plátně prorazila.

Navzdory všemu se ani poté neobešla bez protekce významných mužů, které dokázala bez skrupulí svést.

Zdroj: Marilyn- vzestup a pád

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz