Hlavní obsah
Aktuální dění

VéDePka v Litovli představí svou možnou budoucnost festivalem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Silvie Drešrová

Budova bývalého 3. měšťanského pivovaru přezdívaná „Védepka“ už desítky let chátrá. Studenti architektury navrhli její možná využití, která do města přinesou chybějící vrstvu nízkoprahové kultury nejen pro mladé.

Článek

Návrhy pivovaru, muzea, nebo dílen jsou k vidění do 29. září na náměstí Přemysla Otakara, odkud se přesunou přímo do areálu VéDePky. V rámci expozice je 30. září připraven i doprovodný program k festivalu Den architektury.

Areál bývalého pivovaru se nachází na místech, kde historicky stálo městské opevnění. VéDePka v zeleno-modrém prstenci Litovle s návazností na řeku představuje pro vývoj města velký potenciál. Nyní se v areálu nachází odkladiště vraků a chátrá. Proto se sedm studentů FA VUT v ateliéru profesora Ivana Kolečka a Vojtěcha Jemelky a tři studenti Fakulty architektury z ČVUT z ateliéru Sitta-Chmelová pustili do návrhů možné budoucnosti areálu.

Z průzkumu předcházejícím návrhy vyplynulo, že v Litovli chybí nízkoprahová, neoficiální kultura, především pro mladé. Početná část mladé generace odchází za zábavou či životem jinam. Některé z návrhů proto přichází s novým komunitním centrem nezávislé kultury, které by nynější dění ve městě doplnilo a podpořilo. Další místo studenti přestavují na prostory pro neformální vzdělávání a řemeslné dílny, nebo pivovarskou restauraci, multifunkční sál, či muzeum pivovarnictví. Všechny návrhy mají společný prvek – nádvoří, naplněné aktivitami, otevřené k řece i umožňující odpočinek a rekreaci na nábřeží. Dalším důvodem odlivu mladých a stárnutí města je i nízká dostupnost bydlení. Studenti proto do návrhů zakomponovali i kvalitní soudobé řešení bytů, které je v souladu se záměrem vedení města vytvořit nové kapacity.

Foto: Adéla Šoborová

Plakát s doprovodným programem

Osm studentských návrhů je nyní představeno prostřednictvím velkoformátových panelů na litovelském náměstí Přemysla Otakara. V sobotu 30.9. se instalace přesune do areálu VéDePky, kde jsou v rámci festivalu Den architektury připraveny od 13 hodin komentované prohlídky po hradebním okruhu i areálu VéDePky a okolí. Od 15 hodin bude následovat vernisáž ve dvoře, jejíž součástí jsou i prezentace a diskuse s autory v autentických prostorách pivovarských sklepů. Oficiální program zakončí ve dvoře v 17:30 koncert kapely No Barriers, která kromě své vlastní tvorby v impulzivních česko-bosenských rytmech dokáže interpretovat i světové hity tak, že vás roztančí.

Vize pro Litovel neskončí pouze výstavou. Ateliérové zadání mladých architektů dovedlo místní k vytvoření platformy www.vedepkazije.cz. Návštěvníci webu si tak mohou nejen prohlédnout jednotlivé projekty, ale také získat přehled o plánovaných akcích, a především se aktivně zapojit do nalezení nejvhodnější náplně pro cennou stavbu do budoucna. Výstava byla podpořena městem Litovel a nadací Via pivovarem Litovel a spolkem KRUH.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz