Hlavní obsah
Jídlo a pití

Garcinie kambodžská: Ovoce pro zdraví i pomocník při hubnutí

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: sarangib. Čerpáno z webu Pixabay.com

Zaujal vás název garcinie kambodžská a nedokážete si přesně představit, co je to za exotickou ingredienci? Právě dnes si budeme povídat o tom, jak může být toto ovoce prospěšné nejen pro naše zdraví, ale jakými způsoby nám může prospět při hubnutí.

Článek

Na světě je tolik různých druhů ovoce a zeleniny, že není v silách jednoho člověka je všechny dobře znát. (Leda, že byste tomu zasvětili svůj koníček nebo kariéru.) Proto nás může vzhled i název mnohých velmi překvapit.

Takovým ovocem, se kterým zatím mnoho našinců vůbec nepřišlo do kontaktu, je třeba garcinie kambodžská. Přitom, v jižní Asii je toto ovoce velmi populární a konzumuje se nejen pro svou chuť, ale i pro své podpůrné účinky pro zdraví.

Proto se na něj půjdeme společně podívat i my.

Garcinie kambodžská - exotické ovoce nejen na hubnutí

Garcinie kambodžská je tropické ovoce, které možná budete znát pod pojmenování tamarind. Říká se mu ale také červené mango. Po staletí je garcinie hodně oblíbená v oblasti jižní Asie, kde se konzumuje nejen na chuť, ale i pro podporu zdraví a štíhlé linie. Jak se povědomí o tomto ovoci postupně dostává na západ, můžeme se s garcinií setkat i v různých doplňcích stravy.

Zajímavostí je, že když garcinie roste, na pohled může připomínat malou zelenou, červenou nebo žlutou dýni. (Má podobný tvar.) Velikost se pak pohybuje od rozměru většího rajčete až po velikost grepu.

Přirozená chuť garcinie je ostře kyselá. Z toho důvodu se toto ovoce nakládá a často se pak používá jako příloha k různým pokrmům.

Na co se používá?

Garcinii kambodžské se připisuje mnoho potenciálních benefitů pro lidské zdraví. Některé zdroje například uvádí, že může podpořit normální hladinu cholesterolu a krevního cukru. Některé výzkumy zjistily, že garcinia cambogia může zlepšit hladinu cholesterolu, snížit triglyceridy a LDL („špatný“ cholesterol) a zvýšit HDL („dobrý“ cholesterol). Neměli byste ji ale užívat, pokud již užíváte léky na cholesterol na předpis.

Foto: happyveganfit. Čerpáno z webu Pixabay.com

Hubnutí

O garcinii kambodžské jste možná slyšeli i v souvislosti s podporou hubnutí. Opravdu má ale na tělo požadovaný efekt?

Mezi hlavní látky v tomto ovoci patří kyselina hydroxycitronová, o které se uvádí, že může bránit syntéze tuků z glukózy. Místo toho může podpořit vznik jaterního nebo svalového glykogenu. Také se o ní ale říká, že může omezit ukládání tuků do tukových buněk.

Také je ale oblíbená proto, že může navodit rychlý pocit sytosti při konzumaci jídla. Následkem toho tedy sníte méně kalorií. A i to může výrazně přispět k podpoře hubnutí. Dále může omezit i naši chuť k jídlu, takže konzumace menších porcí by pro vás nemusela představovat příliš velký problém.

Zároveň je ale potřeba dodat, že podpůrný vliv garcinie na hubnutí nemusí být trvalý. Z toho důvodu se doporučuje nezanedbávat cvičení, zdravou životosprávu a její případnou kombinaci s dalšími látkami na podporu spalování tuku (synefrin, kofein…).

Jak zlepšit její efekt při hubnutí?

I když je garcinie při hubnutí v mnoha situacích prospěšná, rozhodně nejde o zázračný zmizík, který by způsobil, že přijdete o všechna přebytečná kila doslova přes noc. Stejně, jako u jiných podpůrných prostředků na hubnutí, proto nezapomínejte na to, že to, jakých výsledků dosáhnete, závisí i na tom, jaké další kroky pro podporu hubnutí si zvolíte. A také na tom, jak budete důslední v jejich dodržování.

Na hubnutí má pozitivní dopad například:

  • Pohybová aktivita, které se budete věnovat alespoň 20 minut denně
  • Snížení přijatých kalorií
  • Dostatek spánku
  • Redukce stresu
  • Dostatečný pitný režim, který by měl být tvořen hlavně obyčejnou vodou
  • Alkoholová abstinence (alkohol je totiž skrytým zdrojem kalorií)

U zdravého stravování také sledujte velikost porcí. Hodně lidí si totiž plete dietní a zdravé potraviny. Přitom, olivový olej nebo avokádo jsou ingredience plné tuku. Proto si je dopřávejte pouze střídmě. Mohou totiž významně rozhodit denní kalorickou bilanci. A to i přesto, že je jejich konzumace žádoucí.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz