Hlavní obsah
Zdraví

Strašné. Batolata musí spát venku v mrazu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pexels

Internet pobouřila fotografie, kde malá batolata ve školce mají postýlky venku a musí tam spát i v mrazivém počasí. Opravdu je to taková hrůza? Odborníci mají jasno, maminky se však bouří.

Článek

Na Facebooku vzbudila rozruch fotografie psycholožky, kde spí malinké děti v postelích venku, v mrazivém počasí.

Tato školka se nachází v Kanadě, a dalším místem, kde dávají děti spát na mráz, je Švédsko. Na fotografii z Kanady bylo ale zarážející, že děti spí na jakési rozkládací postýlce, bez matrace a bez obvyklých zateplených spacáků.

Batolata byla přehozená pouze dekou a fotografie opravdu působila tak nějak lítostivě.

Reakce maminek na tento příspěvek byly negativní, protože mají strach z prochladnutí dětiček.

Ve Švédsku je to pro rodiče běžné, ale v jiných zemích s tímto přístupem nesouhlasí.

Odborníci ale varují, že celodenní pobyt ve školce nebo jeslích v jediné místnosti se spoustou dalších dětí, nevěstí nic dobrého pro jejich zdraví. Podle teorie podporující spánek venku mají děti vystavené čerstvému vzduchu - ať v létě nebo uprostřed zimy - větší naději, že nedostanou kašel nebo rýmu.

Odborných obhájců spánků pod širým nebem je poměrně mnoho. Děti spí na vzduchu mnohem déle, budují si imunitu. Podle výzkumu je pro spánek dítěte nejlepší teplota mínus pět stupňů.

No když si vzpomenu na dobu, kdy byly batolátka mé děti, říkalo se „ven za každého počasí“. Spánek na mrazu mi nikdo neradil. Naopak jsem spíše slýchala, že pokud teplota padne právě pod oněch pět stupňů, je to už pro tak malé děti nebezpečné. Totéž i naopak, při teplotě vyšších jak 25-30 stupňů.

Foto: Pexels

ilustrační

Psycholožka Agnieszka Misiak, která fotografii zveřejnila, zřejmě neustála komentáře rodičů a fotografii stáhla.

„V Novém Skotsku děti spí v lese v houpacích sítích, a v zimě, když je hodně sněhu, mají i malé sněžnice,“ podpořila psycholožku jedna z maminek.

Názor lékaře MUDr. Jiřího Jackla:

Děti by měly být na čerstvém vzduchu co nejvíce. V létě i v zimě. V současné době se většina dětí jen přeloží z autosedačky do kočárku, se kterým se maminka projde po vyhřátém nákupním centru, největším zdroji bacilů, a pak zase zpátky do autosedačky a domů.
Když je sychravé počasí, nebo mrzne, maminkám se ven příliš nechce, ale dítě čerstvý vzduch potřebuje. Je dokázáno, že děti spí venku zjevně déle, a to nejen v létě, ale i v zimě.
Když je zima a nemrzne, dítě v kočárku by mělo strávit na čerstvém vzduchu zhruba tak hodinu a půl. Při mrazech se pak doporučuje půlhodinka. Je potřeba samozřejmě dbát na správné, teplé vlněné oblečení, aby měly děti vlnu co nejvíce u těla, a samozřejmě teplý fusak. Pusinku by měly mít přikrytou ve tvaru stříšky, aby mohly dýchat a mráz na ně nešel přímo.
Ovšem pozor, teplota mrazu nesmí klesnout k minus deseti, pak je lepší být s dítětem doma. Ale tady zdůrazňuji: nepřetápět a krátce a častěji větrat! Mráz vyhání všechny bacily a děťátku se pak bude mnohem lépe spát i dýchat.

Každá maminka si to ale stejně udělá vždy po svém. V tomto případě se ale většina maminek shoduje, že by s tímto nesouhlasili.

Anketa

Souhlasili by jste s tímto přístupem ve školkách?
Určitě ano
75,5 %
Rozhodně ne
24,5 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 5978 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz