Hlavní obsah
Rodina a děti

V životě našich dětí jsou babičky velmi důležitým člověkem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pexels

Laskavé srdce a dobrota, to vše nám připomíná, že i my jsme byly dětmi a měly svou babičku.

Článek

Všichni jsme se jako děti těšily na letní prázdniny a čas strávený u babičky. Její bábovka byla nejlepší široko daleko, její upletené ponožky ty nejteplejší a její srdce tak laskavé. Babičky jsou většinou nejoblíbenější osobou v našem životě.

Hodné babičky známe z pohádek, sálá z nich pocit tepla a domova. A navíc toho spoustu zažily a tak rády vyprávějí a tím nás i učí. Není náhoda, že právě babička je hned po mámě náš nejbližší člověk.

Rodina je celistvý organismus a každý příbuzný hraje v našem životě nějakou roli. Kde se však většinou všichni scházíme, je u babičky doma. U ní se sejde celá velká rodina.

Foto: Pexels

Prarodiče

Právě babička nosila pod srdcem i vás. Její emoce jsou propsány do vás jako rodičů a následně do našich dětí. Odborníci také tvrdí, že většina genetických informací, které děti dostanou, jsou od babiček po mateřské rodové linii. Děti dědí genetický materiál ne od svých rodičů, ale od prarodičů, stejně tak i rodiče dostali svou DNA od svých prarodičů. Proto se často stává, že naše děti jsou jako naši zesnulí příbuzní, říká odborník na genetické inženýrství.

Žena získá roli babičky nezávisle na tom, zda s tím souhlasí nebo ne. Není to o její vůli, zkrátka se babičkou stane.

Výchovný vliv na dítě, respektive vnouče, je nezanedbatelný. Uvědomme si, že prarodiče mají zcela jiný vztah k hodnotám, ukazují dětem, jak je důležité pomáhat, jak je potřebné držet spolu, že v životě jsou důležité zcela jiné aspekty než běžně řešíme s dětmi my. Naopak soutěživost a touha po kariéře není prvkem, který u babiček najdeme.

Prarodiče nás vyslechnou, pohladí, ukonejší, a proto vzniká mezi námi a našimi babičkami ten krásný vztah plný tepla a lásky. Takzvaná poezie dětství se vzpomínkou na babičku se s námi nese celý život.

Foto: Pexels

ilustrační obrázek

Dovolme dětem být s babičkou co nejvíce, je-li to jejich přání. Děti se tam cítí bezpečně, mají pocit stability a rada od moudré babičky zní tak nějak jinak než od věčně unavené a často ukřičené mámy.

Děti navíc získávají informace o stáří, vnímají, jaké obtíže to sebou nese. Podle belgické studie děti, které mají dobré vztahy se svými dědečky a babičkami, jsou pak tolerantnější a zdvořilejší ke starším lidem.

Babička je kořen našeho života, náš přístav klidu a pochopení. Nezapomínejme jí tu její vroucnou péči oplatit, a to nejen o vánocích nebo narozeninách. I když dnes už jsou babičky čím dál více moderní, stále jsou mezi námi ty „pohádkové“. Já měla hned tři a na všechny vzpomínám s láskou jakou nemám snad k nikomu jinému, krom svých dětí.

Zdroj: autorský text, psychologieruzickova.cz, womantiscali

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz