Hlavní obsah
Rodina a děti

Vnučka se bojí, že umřu. Může za to druhá babička

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pexels/Onur Maristo

Sedmiletá Adélka se dostala do fáze panického strachu. Strachu ze smrti. Sdělení její babičky ji vyděsilo natolik, že se uzavřela.

Článek

Děti samozřejmě časem zjistí, že život není nekonečný a přijde den, kdy všichni opustíme tento svět. Jak ale dítě na tuto smutnou událost připravit? Babičce Adélky se to tedy moc nepovedlo.

Jedna z babiček dívenky nemluvila v její přítomnosti o ničem jiném, než o stáří a o smrti. Ačkoli nebyla nemocná, chovala se před Adélkou, jako že už vlastně každou chvíli zemře. Vše doplnila větou, která Adélku strašila ve dne v noci.

Ta věta zněla,že když je stará, může skonat kdykoli a kdekoli, tak ať se na to připraví.

A to byla ta nejhorší cesta sdělení o tom, že jednoho dne Adélku opustí.

Od té doby se holčička už jen bála a bála, kdy to přijde. Byla náhle tichá, uzavřená, přestala chodit i na své milované koně.

Druhá z babiček si všimla změny v chování své vnučky. Vnučka už k ní nechtěla chodit. Netušila proč. Pravda byla taková, že představa Adélky, že babička zemře kdykoli a to třeba i před jejíma očima, ji děsila. A tak se setkání s babičkou raději vyhýbala. Když už tam náhodou byla, při každém ulehnutí do postele ji Adélka začala chytat za ruku a pokaždé dodala větu „Abys mi neumřela“. Babičce to nedalo, a pátrala. Zjištění, jak se chová druhá babička pro ni bylo šokující.

Web Motherclub radí: Pokud strach ze smrti postupně neslábne, ale naopak se zhoršuje, je na čase navštívit psychologa. Zpozornět byste měli hlavně v případě, že se dítě několikrát za noc budí, odmítá spát o samotě, počurává se, okusuje si nehty, trhá si vlasy nebo si stále cucá palec. Jakékoliv extrémní chování si žádá pomoc odborníka.

Foto: Mikhail Nilov/Pexels

K celému tématu se také vyjádřil psycholog Ivo Šmoldas:

„Zájem dětí o zákonitosti žití a umírání je nám jaksi daný. Což ovšem neznamená, že bychom jej měli podporovat morbidními historkami a poukazováním na smrtelnost objektů dětské lásky – a je skoro lhostejné, zda jde o ochočeného křečka nebo babičku. Druhou babičku asi nepředěláte. Funguje jako zdatný generátor vizí zmaru. Ve vlastním zájmu i v zájmu vaší vnučky byste neměla své zvyklosti měnit.“

Babičce doporučuje, aby s vnučkou naopak trávila co nejvíce času a tím ji uklidnila, že je stále čilá a čeká je spolu ještě spoustu společných chvil.

Strašit děti tím, že ten koho milují co nevidět odejdou, a to možná i před jejich očima, je skutečně morbidní a pro dětskou dušičku absolutně nestravitelné.

Zdroj: časopis Vlasta, Motherclub.cz

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz