Hlavní obsah
Názory a úvahy

Co zachrání zdravotnictví v regionech? Marné předvolební sliby to nebudou

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pexels / Alex Green

Skončilo horké léto (skončilo?) a začala horká fáze do krajských voleb. A došlo i na horké předvolební sliby, jejichž provedení bude dle našich historických zkušeností nanejvýš vlažné. A v oblasti zdravotnictví, obávám se, dokonce vyloženě chladné.

Článek

Protože žádná zázračná pilulka s rychlým nástupem účinku typu motivačního bydlení či nástupních bonusů, což dneska političtí matadoři běžně slibují, lékaře a lékařky do regionů, které dnes trpí na nedostupnost zdravotní péče, nepřivede. Zkusilo se to, znovu se to zkouší a světe, div se – stále to nefunguje!

Ale skutečnost se ošidit nedá. Pokud tyto tzv. strukturálně postižené oblasti v naší zemi, jak je nezřídka nazýváme, nepřestanou být ,,strukturálně postižené”, horko těžko do nich přilákáme zdravotníky a další vzdělané lidi, aby tam zajišťovali zdravotní a další služby.

Takže je třeba se zamyslet, jak dané obce, okresy i kraje zatraktivnit. Dobrým začátkem (a určitě neříkám nic nového) by bylo investovat do infrastruktury, silniční i železniční, a propojit tak tato místa s centry, většími městy – a to jak těmi českými, tak příhraničními.

Následovat mohou školství, kultura, firmy atd., aby se dotčená místa stala skutečným domovem se vším všudy pro zdravotníky i jejich rodiny.

A kdyby se náhodou nestala, pořád můžeme onu s velkou slávou postavenou dopravní infrastrukturu využít k rychlejším a kvalitnějším převozovým službám pro nejvíc ohrožené nebo nemohoucí skupiny obyvatel. Jinými slovy, když už nedostaneme lékaře/ky za pacienty, tak dostaneme snáz aspoň pacienty do ambulancí a nemocnic. A to se vyplatí!

Takhle složité i prosté zároveň to je: neslibovat marné zázraky, dělat poctivou práci v regionech i na úrovni státu.

ZDROJE

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz