Článek
Mastnota: skrytý nepřítel v domácnosti i pro naše zdraví
Mastnota. Slovo, které dokáže vyvolat záchvěv nelibosti u každého, kdo se někdy pokusil vyčistit připálenou pánev nebo zapečenou troubu. Ale mastnota není jen problém estetiky a čistoty – může mít vliv i na naše zdraví. Co s ní, jak ji účinně odstranit a jak se jí bránit?
Neviditelný záškodník v kuchyni
V každé domácnosti, kde se vaří, se mastnota hromadí. A i když si toho nemusíme všimnout hned, postupně se usazuje na digestoři, kachličkách, troubě i stěnách. Při vaření totiž tuky stříkají a vypařují se do vzduchu, kde ulpívají na površích – a také v našich plicích.
Dýchání mastných výparů není nic zdravého. Dlouhodobá expozice těmto výparům může podráždit dýchací cesty, vyvolat bolesti hlavy nebo přispět ke vzniku alergií. U dětí a citlivějších osob je tento efekt ještě výraznější. Mastnota se tak nenápadně stává nejen domácím nepořádkem, ale i potenciálním zdravotním rizikem.
Co s tím? Praktické tipy, jak na mastnotu
1. Olej na olej
Možná to zní paradoxně, ale právě rostlinný olej může být tím nejlepším prostředkem na zaschlou mastnotu. Naneste malé množství oleje na znečištěné místo (například na okraj trouby), nechte pár minut působit a poté setřete papírovou utěrkou. Tuk se tak částečně rozpustí a půjde lépe odstranit.
2. Jedlá soda a citronová šťáva
Jedlá soda je přírodní abrazivum, citron zase skvěle rozpouští tuky a neutralizuje pachy. Smíchejte dvě lžíce sody s trochou citronové šťávy a vody a vzniklou pastu naneste na mastný povrch. Nechte působit, setřete hadříkem – a povrch bude opět zářit čistotou.
3. Ocet a horká voda
Roztok z teplé vody a octa (v poměru 1:1) pomůže při běžném odmašťování – ideální na dlaždice, varnou desku nebo digestoř. Není agresivní, nezanechá chemický zápach a působí antibakteriálně.
4. Pára na troubu
Troubu nejlépe vyčistíte, když v ní vytvoříte „parní lázeň“. Do plechu nalijte horkou vodu s citronem nebo octem, nastavte teplotu na 150 °C a nechte 20 minut působit. Mastnota změkne a půjde snadněji odstranit hadříkem nebo škrabkou.
5. Vlhčené ubrousky na každodenní úklid
Pokud nemáte čas na velký úklid, zkuste každý den po vaření rychle otřít okolní plochy vlhčeným ubrouskem. Zabráníte tak usazování nečistot a úklid bude výrazně jednodušší.
6. Jak na digestoř a její mřížku
Mřížku digestoře jednou za čas ponořte do horké vody se sodou a trochou prostředku na nádobí. Po 20 minutách působení ji vyčistěte kartáčkem a opláchněte. Pravidelné čištění zajistí, že tuk nebude kapat zpět do jídla nebo se vracet do vzduchu.
A co prevence?
Základem je zakrývat jídlo při vaření, používat kvalitní digestoř a pravidelně větrat. Při smažení je nejlepší mít pokličku nebo stříkací kryt. Digestoř by měla být zapnutá vždy, když zapnete sporák – a nezapomeňte čistit její filtr alespoň jednou za měsíc.
Když mastnotě nedáte šanci usadit se, ušetříte si nejen práci, ale i starosti se zdravím. Čistý vzduch a povrchy bez lepkavého filmu jsou nejen příjemnější na pohled, ale především bezpečnější pro naše tělo.
Mastnota je nenápadný, ale vytrvalý protivník každé domácnosti. Pokud se jí nevěnujeme průběžně, může se proměnit ve skutečně tvrdý oříšek. Naštěstí existuje řada přírodních, účinných a levných způsobů, jak se jí zbavit. A co je nejdůležitější – když se naučíme mastnotě předcházet, uděláme tím něco dobrého nejen pro naši kuchyň, ale i pro své zdraví.
Zdroje: Autorský článek / Vlastní zkušenost