Článek
Špatný cholesterol (LDL) je tichý zabiják. Nevidíme ho, necítíme ho, ale může nám změnit život – k horšímu. Zvyšuje riziko infarktu, mrtvice i dalších srdečně-cévních onemocnění. Naštěstí máme po ruce mocné pomocníky, kteří se vejdou na talíř. Některé potraviny dokážou LDL účinně snižovat a zároveň tělu prospívat i jinými způsoby. Stačí jen vědět, po čem sáhnout.
1. Ořechy a semínka
Jedna hrst ořechů denně může dělat zázraky. Mandle, vlašské ořechy nebo pistácie jsou bohaté na zdravé tuky, vlákninu i antioxidanty. Pomáhají snižovat hladinu LDL cholesterolu a zároveň zvyšují ten „hodný“ – HDL. A co chia nebo lněné semínko? Ty zas nabízejí omega-3 mastné kyseliny a vlákninu, která pomáhá tělo čistit.
2. Luštěniny – cizrna, fazole, čočka
Luštěniny jsou srdci velmi prospěšné. Obsahují rozpustnou vlákninu, která na sebe váže cholesterol a pomáhá ho vylučovat z těla. Pravidelná konzumace fazolí nebo čočky může snížit hladinu LDL o několik procent – a to už stojí za zařazení do jídelníčku.
3. Celozrnné produkty a beta-glukany
Ovesné vločky, ječmen nebo žitné pečivo – to vše obsahuje beta-glukany, typ rozpustné vlákniny, která aktivně snižuje cholesterol. Tři gramy denně (cca miska vloček) stačí k tomu, abyste zaznamenali účinek.
4. Zelený čaj
Zelený čaj není jen módní hit, ale také účinný pomocník při snižování LDL. Obsahuje katechiny – silné antioxidanty, které pomáhají udržet srdce zdravé. Ideální je vypít 2–3 šálky denně, nejlépe neslazené.
5. Fytosteroly a rostlinné steroly
Tyto látky, obsažené např. v rostlinných olejích, margarínech s přídavkem sterolů, ale i v semínkách, ovoci a zelenině, pomáhají blokovat vstřebávání cholesterolu ve střevech. Výsledkem může být pokles LDL až o 10 %.
6. Tučné ryby
Losos, sardinky, makrela – bohaté na omega-3 mastné kyseliny, které nesnižují přímo LDL, ale působí protizánětlivě a zlepšují celkový lipidový profil v krvi. Ryby by se měly na talíři objevit alespoň dvakrát týdně.
7. Avokádo a sója
Avokádo je přímo nabité zdravými tuky a vlákninou. Studie ukazují, že jeho pravidelná konzumace snižuje LDL a zvyšuje HDL. Sója a sójové produkty jako tofu nebo tempeh zase dodávají rostlinné bílkoviny, které pomáhají udržet cholesterol v normě.
Změnit jídelníček nemusí znamenat hladovění nebo drastické diety. Stačí sáhnout po správných potravinách. Pokud zařadíte tyto „přírodní pomocníky“ do svého každodenního menu, můžete výrazně ovlivnit zdraví svého srdce i cév. A jako bonus? Budete se cítit lehčí, zdravější a plní energie. Nečekejte na varování od lékaře – začněte dnes.
Zdroje:
www.express.co.uk - https://www.express.co.uk/life-style/health/2065887/7-foods-lower-cholesterol-levels-bad
www.mayoclinic.org - https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/high-blood-cholesterol/in-depth/cholesterol/art-20045192
www.healthline.com - https://www.healthline.com/nutrition/foods-that-lower-cholesterol