Hlavní obsah
Krása a fitness

Jak pečovat o šperky v zimě?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Alena Špinarová

Jak pečovat o šperky v zimě?

Šperků si velmi ceníme. Mají pro nás nejen materiální, ale také citovou hodnotu. O klenoty se musíme starat, aby nedošlo k poškození. Pro zimní období je typických hned několik nepříznivých vlivů, které se mohou na klenotech negativně podepsat.

Článek

Proč jsou šperky v zimě v ohrožení?

Zima je sice nádherné roční období, ale pro šperky přináší spoustu výzev. Právě v zimě dochází velmi často ke ztrátě náušnic, přívěsků, prstenů i dalších druhů klenotů. Ke ztrátě dochází mnohdy ve chvíli, kdy se oblékáme, nebo naopak odkládáme oděvy, které nás mají chránit před chladem.

Další výzvu představuje samotné zimní počasí. Vysoké mrazy a časté výkyvy teplot při přechodech zvenku dovnitř a naopak nesvědčí naší pokožce ani šperkům, které na ní nosíme. U klenotů ze stříbra může dojít k oxidaci, což se projevuje ztrátou lesku i původní barvy tohoto kovu – objevit se mohou matné mapy, nebo dokonce černání.

Oproti tomu šperky ze zlata můžete bez obav nosit v jakémkoliv počasí. Jedná se o materiál, u kterého se krása prolíná s mimořádnou kvalitou. K výjimečným vlastnostem zlata patří to, že je velmi odolné a chemicky stálé. Není tedy náchylné ke korozi, a dokonce odolává i kyselinám a solím. Žádné obavy nemusíte mít ani o diamanty, které jsou při běžném nošení prakticky nezničitelné. Pokud tedy hledáte nádherný šperky, který bude moci nosit za každého počasí i při jakýchkoliv aktivitách, vyberte si zlatý klenot zdobený diamantem.

Pokud rádi provozujete zimní sporty, jako je například lyžování, snowboarding nebo běžkování, je namístě zvážit, zda šperk na sportování raději nesundat. Snížíte tak riziko, že dojde ke ztrátě, poškrábání či jinému mechanickému poškození.

Foto: Alena Špinarová Tiami

Náušnice z bílého zlata s diamanty Air Brilliant

Jak pečovat o šperky v zimě – 5 tipů

Aby si vaše oblíbené klenoty udržely svůj původní půvab za všech okolností, je vhodné o ně pečovat nejen v zimě, ale po celý rok. O tom, jak pečovat o diamantové šperky, si tedy můžete přečíst v našem dalším článku. Zima s sebou přináší jistá specifika, a tak se pojďme podívat na to, jak se o šperky starat v nejchladnějším ročním období.

1. Při oblékání a svlékání buďte opatrní

V zimě na sobě nosíme více vrstev oděvů a právě při oblékání či svlékání oblečení či rukavic můžeme šperk snadno ztratit. Nejlépe tedy uděláte, když si šperky nasadíte až jako poslední při oblékání, případně si je jako první sundáte při svlékání.

Foto: Alena Špinarová

Pánský náramek Infinity z bílého zlata

2. Ujistěte, že jsou klenoty na svém místě

S častým oblékáním a svlékáním více vrstev oděvů souvisí i to, že byste měli pravidelně kontrolovat, zda jsou šperky na svém místě a zda jsou správně zapnuté (to platí především pro náušnice).

3. Zvažte nošení šperků při sportu

Některé druhy kovů jako stříbro mohou kvůli kontaktu s potem začít oxidovat, a takové kousky je rozhodně lepší nechat během sportu ve šperkovnici. U zlatých klenotů se sice korodování bát nemusíte, ovšem vzhledem ke zvýšenému riziku ztráty si vždy raději rozmyslete, zda klenot raději neodložit.

Foto: Alena Špinarová

Cute Heart

4. Nevystavujte šperky extrémům

Životnost šperků z některých materiálů mohou negativně ovlivnit nízké teploty, studený vítr, sníh a led. Takové klenoty je tedy ideální extrémnímu počasí vůbec nevystavovat. Pokud máte ovšem šperky ze zlata, nemusíte na rozmary počasí vůbec brát ohled, protože „král kovů“ skvěle snáší jak tropická vedra, tak silný mráz i vítr.

5. Pravidelnou kontrolou nic nezkazíte

K udržení krásy vašich šperků napomůže také to, když je budete pravidelně jemně čistit a kontrolovat. Pokud si všimnete například poškození či uvolnění drahokamu, raději zajděte do šperkařství, kde klenot dostane profesionální péči.

Foto: Alena Špinarová

Pánský náramek Immortal Love

Diamantové šperky můžete nosit od jara do zimy

Nejtvrdším nerostem na naší planetě jsou diamanty. To platí jak pro diamanty těžené z hlubin Země, tak pro ekologické laboratorní diamanty, které jsou velmi odolné vůči mechanickému i chemickému poškození. Šperky vyrobené z diamantů a zlata si svou původní krásu udrží i po celé generace.

Pokud si tedy pořídíte zlatý šperk zdobený laboratorním diamantem, získáte ekologický a etický klenot s puncem nesmrtelnosti, jehož cena je navíc až o 30 % nižší než u šperků s těženými diamanty. Zajisté vás potěší i to, že díky mimořádné odolnosti můžete takový šperk nosit neustále včetně zimy.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz