Hlavní obsah
Internet a technologie

TikTok začíná být pro některé nejen zábavou, ale i zdrojem informací - je to ale dobře?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: StableDiffusionXL

U informací na TikToku není jednoduché odlušit pravdu od fake news

Analytici agentury Reuters zjistili, že TikTok je sociální médium, na kterém mají uživatelé největší potíže s dešifrováním falešných zpráv od pravdy; znepokojivý trend, zejména s ohledem na to, jak je platforma nyní široce využívána pro zprávy.

Článek

Údaje z  Digital News Report 2024 iniciativy Reuters ukazují, jak běžné je nyní pro spotřebitele zpráv využívat TikTok jako zdroj informací v různých zemích po celém světě.

Foto: DNR 2024

Využití sociálních platforem pro konzumaci zpáv v poslednách dvou týdnech

Ze 47 zkoumaných populací mělo Thajsko nejvyšší podíl respondentů, kteří použili TikTok jako zpravodajský zdroj (39 procent), následuje Keňa (36 procent), Malajsie (31 procent) a Indonésie (29 procent). Naproti tomu obracet se na TikTok pro zprávy je mnohem méně běžné ve Spojených státech (9 procent) a v Evropě (například v Česku pouze 4 procenta).

Podle analytiků agentury Reuters úspěch TikToku při oslovování širokého (a také mladšího) publika uznali politici, kteří jej používali v různých mediálních kampaních. Například účet TikTok argentinského prezidenta Javiera Mileie má přibližně 2,2 milionu sledujících.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám