Hlavní obsah
Internet a technologie

ChatGPT: Je chatbot s umělou inteligencí od OpenAI schopen plně nahradit lidské tvůrce obsahu?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Alice Nová

Chatbot je schopný vygenerovat smysluplný text v češtině, přestože v anglickém jazyce je řádově lepší.

Nový chatbot ChatGPT od společnosti OpenAI ohromuje svou schopností psát text stejně jak člověk. Je to jako mít osobního asistenta, který dokáže odpovídat na složité otázky a poskytovat informace.

Článek

ChatGPT je nejnovějším vývojem v oblasti chatbotů s umělou inteligencí od nadace OpenAI, kterou v roce 2015 založil Elon Musk a další. ChatGPT, vycvičený pomocí umělé inteligence a strojového učení, je chatbot založený na dialogu, který dokáže porozumět přirozenému lidskému jazyku a generovat působivě detailní psaný text podobný lidskému. Je nejnovějším vývojem rodiny produktů založených na modelu strojového učení GPT (Generative Pre-trained Transformer) a je navržen tak, aby poskytoval informace a odpovídal na otázky prostřednictvím konverzačního rozhraní. Umělá inteligence je trénována na obrovském vzorku textu převzatého z internetu.

První uživatelé popisují technologii jako alternativu ke Googlu, protože je schopna poskytovat odpovědi a řešení složitých otázek, včetně psaní kódu v programovacích jazycích. Reálné využití by mohlo zahrnovat generování textu, zodpovídání dotazů zákazníků, doporučování obsahu a také vytváření automatických chatbotů.

Jedním z nejzajímavějších aspektů ChatGPT je jeho schopnost generovat obsah pro webové stránky. To znamená, že by potenciálně mohl nahradit lidské autory a tvůrce obsahu v různých profesích, včetně žurnalistiky, dramaturgie a programování. Ačkoli to pro někoho může znít znepokojivě, je důležité si uvědomit, že ChatGPT je stále v rané fázi vývoje a má svá omezení. Například její současná znalostní báze sahá pouze do roku 2021, takže není vhodná pro zodpovídání dotazů nebo vyhledávání týkající se novějších událostí.

Závěrem lze říci, že ačkoli ChatGPT zaujal svými schopnostmi psát články, stále má omezení, která mu v současné době brání plně nahradit lidské tvůrce obsahu. Jeho nedostatečné schopnosti kritického myšlení a neschopnosti poskytovat správné informace jsou významnými překážkami, které je třeba vyřešit. Potenciál umělé inteligence revolučně změnit způsob, jakým vytváříme a konzumujeme psaný obsah, je však zřejmý a bude zajímavé sledovat, jak se ChatGPT a další technologie umělé inteligence budou v budoucnu vyvíjet.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám