Hlavní obsah
Prezidentské volby

Vzdálenost neznamená apatii: Češi v Kanadě podporují svého kandidáta i přes nedostupnost volby

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Alice Nová

Češi ve Vancouveru se sešli v centru metropole, aby podpořili Petra Pavla.

Češi žijící v zahraničí se potýkají s tím, že nemohou volit v prezidentských volbách v České republice. Důvodem je vzdálenost českých ambasád a konzulátů, která pro mnohé z nich představuje překážku.

Článek

Vancouver, Kanada - Před prezidentskými volbami v České republice se ve čtvrtek večer sešla česká komunita žijící ve Vancouveru, aby v centru kanadské metropole podpořila prezidentského kandidáta Petra Pavla. I přesto, že Vancouver sdružuje početnou českou komunitu, Češi zde nemají možnosti volit, protože zde není zastupitelský úřad a neexistuje ani možnosti korespondenční volby. Nejbližší volební místnost se nachází v americkém Los Angeles vzdáleném 2 000 kilometrů. Pokud Češi nechtějí kvůli volbě překračovat hranice jiného státu, mohou také volit v Torontu nebo Ottawě, které jsou však od Vancouveru vzdálené přes 4 000 kilometrů.

Tento problém není omezen jen na Vancouver, ale je to obecný problém pro české občany žijící v zahraničí. Ani v rámci Evropy není výjimkou, že se v celém státě nachází jen jediný zastupitelský úřad umožňující volbu. Pokud se proto lidé rozhodnou volit ze zahraničí, musí často cestovat stovky až tisíce kilometrů na nejbližší český konzulát. Taková cesta je mnohdy nejen časově, ale i finančně náročná a řadu lidí může od účasti ve volbách odradit.

Česká republika patří mezi úzký okruh zemí, které stále nepodporují korespondenční volbu [Korespondenční volby fungují ve většině Evropy]. Pro Čechy žijící v zahraničí to znamená značné omezení možností, jak se do voleb zapojit.

Z tohoto důvodu je důležité, aby současná česká vláda zvážila možnosti, jak umožnit českým občanům žijícím v zahraničí volit, ať už prostřednictvím korespondenční volby, nebo tím, že rozšíří síť volebních místnosti v zahraničí.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám