Hlavní obsah
Bydlení

Nové opatření v Kanadě: Cizinci už nemovitosti koupit nemohou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Alice Nová

Nemovitosti ve Vancouveru, Brtitská Kolumbia, Kanada

Kanada se od ledna 2023 rozhodla zakázat cizincům kupovat nemovitosti. Opatření má trvat po dobu dvou let a cílem je ochránit trh s bydlením před vlivem zahraničního kapitálu.

Článek

Od ledna 2023 Kanada zakáže cizincům kupovat nemovitosti, zákaz se však nevztahuje na osoby s trvalým pobytem ani na osoby s přechodným pobytem, včetně přechodných pracovníků a zahraničních studentů, a týká se pouze městských oblastí, nikoli rekreačních nemovitostí, jako jsou letní chaty. Zákaz přichází v reakci na obavy z dopadu zahraničního kapitálu na trh s bydlením, což vedlo k obavám z vytlačení Kanaďanů z trhu s bydlením. Dočasné dvouleté opatření navrhl premiér Justin Trudeau během volební kampaně v roce 2021.

Mnozí odborníci na nemovitosti a bytovou politiku však nejsou přesvědčeni o tom, že zákaz bude mít velký dopad na ceny nemovitostí, vzhledem k tomu, že kupující cizinci tvoří tak malý podíl na trhu s nemovitostmi a na mnohé se zákaz stále nebude vztahovat. Například v Britské Kolumbii v roce 2021 pouze asi 1,1 % transakcí bylo realizováno zahraničním kupujícím. Toto nové opatření zavedené kanadskou vládou bylo srovnáváno s podobným zákazem na Novém Zélandu, který byl zaveden v roce 2018. Odborníci však tvrdí, že novozélandský zákaz byl pro zlepšení dostupnosti bydlení do značné míry neúspěšný. Před zavedením zákazu tvořili 2,9 % kupujících bydlení na Novém Zélandu nerezidenti, od té doby jejich počet klesl na 0,4 %. Navzdory tomuto poklesu ceny bydlení v zemi nadále rostly, což bylo regulováno pouze nedávným zvýšením úrokových sazeb.

V souvislosti s tímto novým zákonem panují také obavy, které se odvolávají na to, že by mohl ovlivnit pověst Kanady jako otevřené země a mohl by vést k odvetným opatřením ze strany Spojených států a Mexika. Kanaďané jsou největšími zahraničními kupci amerických nemovitostí, zejména na Floridě a v Arizoně. Tyto nemovitosti slouží kanadským důchodcům jako zimní rezidence a poskytují jim místo, kde mohou uniknout chladnému kanadskému zimnímu podnebí. Pokud Kanada zakáže Američanům vlastnit nemovitosti v této zemi, je možné, že Spojené státy odpoví stejnou měrou.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:
Kanaďané
Ottawa
Trudeau

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz