Hlavní obsah
Lidé a společnost

Fakta o masových vrazích

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: pixabay

Čím je charakteristický masový vrah?

Článek

Nejvíce masových vrahů je v USA. Tak mnoho, že to už vychází téměř na dvě události každý den! Něco takového si u nás ani neumíme představit. Naštěstí. Za masovou vraždu se označuje zabití čtyř a více lidí při jedné události. Existují dva hlavní důvody. Jedním z nich je benevolentní přístup ke zbraním. Druhým z nich je bohužel nástup internetu. Pro masového vraha je důležité, aby se stal slavným. Aby se o jeho činu psalo a diskutovalo. Pachatelé jsou motivováni následnou mediální pozorností, které se jim dostane po jejich vraždách. Vědci vyzývají média, aby nešířila tuto „slávu“, o kterou vrahové usilují. Důležité je nezveřejňovat podrobné informace o pozadí, nebo podrobná prohlášení pachatelů. Pouze v jednotkách procent případů dojde k masové vraždě, když pachatel, hluboce znepokojen, utrpí psychotické vytržení z reality a zaútočí na své domnělé trýznitele. Většina pachatelů (u masových vražd střelnou zbraní) nejsou psychotici.

Základní rysy masových vrahů:

- Vrah se snaží zabít mnoho lidí, nebo způsobit co nejvíce zranění či úmrtí na veřejných místech.

- Masoví vrazi bývají bílí, heterosexuální muži s duševními problémy.

- Mají sklon vnímat se jako „oběti nespravedlnosti“ a sdílejí přesvědčení, že byli podvedeni o své právoplatné dominantní místo jako bílí muži střední třídy.

- Mají těžké deprese, cítí se sociálně izolovaní a projevuje se u nich patologický narcismus.

- Vrazi mají neobvykle vysokou úroveň psychopatických rysů ve srovnání s většinou lidí, jako je nedostatek empatie, bezcitnost, chlad, lehkomyslnost a kriminální životní styl.

- Masoví vrazi obvykle plánují své útoky dny, týdny nebo měsíce předem.

- Běžnou motivací je odveta nebo pomsta; mezi další patří velkolepost a velká touha po pozornosti či slávě.

- Nebyla nalezena souvislost mezi videohrami a střelbami ve školách. Hraní násilných videoher může být příznakem, nikoli příčinou těchto incidentů.

- Masoví vrazi nehledají vinu v sobě ale v těch druzích, nevyhledávají proto odbornou pomoc.

- Jsou u nich typické neléčené psychiatrické poruchy.

Zdroje: https://www.bbc.com/news/world-us-canada-41488081

https://psylex.de/psychologie-lexikon/recht/amoklauf-massenmord/

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz