Hlavní obsah
Názory a úvahy

Móda a její kritici

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: pixabay

Móda je věc ošidná.

Článek

Není vůbec jednoduché se módně obléci. Potřebujete k tomu ideálně dostatečnou výšku, mládí, štíhlost a vůbec konfekční figuru a dostatek peněz. V neposlední řadě taky cit pro módu a vytříbený vkus. A pokud možno malou štíhlou nožku. Je toho třeba dost k tomu, aby ženská vypadala dokonale. Většina žen se buď snaží přiblížit se ideálu, anebo (jako v mém případě) alespoň nevzbuzovat negativní pozornost. Obléci se jakž takž hezky. Jsou i takové ženy, které na vzhled úplně kašlou. Předpokládám, že takové se ale ve společnosti necítí příliš dobře. Člověk to sám uvnitř vnímá, jestli je průměr, podprůměr anebo je šik a vyniká. Chlapi to mají mnohem jednodušší, ti nosí desítky let pořád to samé jen s malými obměnami. Většinou se setkávají pouze s kritikou za „ponožky v sandálech“, což je už roky oblíbené téma.

Samozřejmě nejtěžší to mají různé celebrity, které se nechávají vyfotit na různých společenských akcích. A pak jsou v časopisech nebo na internetu kritizovány různými módními kritiky. Což je asi dost ošidná věc. Kdybyste totiž přizvali tři různé kritiky, asi by vám dali tři různé názory. Každý má totiž jiný vkus a co se líbí jednomu, se nemusí líbit druhému. Je to jako s jídlem, co chutná jednomu, nemusí chutnat druhému. Proto by se móda měla soudit velmi opatrně.

Což se bohužel vůbec neděje. Lidé, kteří se považují za odborníky přes módu, si většinou neberou servítky. A tak nemají problém označit jedny společenské šaty za „pytel“, nebo z „laciné látky“, případně celý outfit označit za „kolotočářský styl“ a dotyčnou celebritu úplně znemožnit. A zase naopak šaty, které se vám osobně třeba vůbec nelíbí, označí za úchvatné, poslední módu, dokonalé. O kabelce za desítky tisíc klidně řeknou, že se hodí tak k venčení psa.

Na druhou stranu jsem si všimla, že si módní kritici málokdy všímají, jestli třeba barva outfitu dotyčné sluší (Tady se často dějí přehmaty, protože se nám často líbí barvy, které nám moc nesluší a naopak). Zajímá je většinou pouze aktuální módnost dané barvy.

Lidé se nad takovými módními guru v diskuzích rozčilují a oprávněně. Já to samé. Furt se rozčiluji, až daný pořad přestanu sledovat, protože mě štve. Přitom hlad po módních názorech odborníků tady určitě je. Stačilo by nehrát si na mistry světa, a snažit se outfity hodnotit opatrně a zdvořile. Třeba namísto „pytle“ říci příliš objemná látka, namísto „kolotočářského stylu“ použít výraz „příliš mnoho různých barev“. Zachovat úctu k člověku, který je kritizován, a současně si stále uvědomovat, že vkus máme každý jiný, a v módě není jen jedna jediná pravda. Nesnažit se jednoho vynést do nebes a druhého shodit do žumpy.

A tak se třeba jednou dočkáme i zdvořilých módních kritiků.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz