Hlavní obsah
Láska, sex a vztahy

Násilí na mužích

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: pixabay

Je mnoho týraných mužů.

Článek

O násilí na mužích se moc nepíše, i když statisticky ho bývá jen o něco méně časté než násilí na ženách. Muži většinou nevyhledávají pomoc, protože se stydí. A taky si myslí, že by jim nikdo vlastně nevěřil, a nebo se jim akorát vysmáli. Já sama jsem viděla několik manželských párů, kde žena pravidelně ponižovala muže, ječela na něj nadávky a urážky, a muž si to nechal líbit a prakticky se nedokázal bránit.

Fyzické násilí na mužích se děje většinou za zavřenými dveřmi. Mnohý muž nedokáže ženě vrátit facku, protože je to společensky nepřípustné. Ona je přeci ta slabá a on je ten silný. Ten, kdo ženu bije, je největší gauner. Proto jsou muži v těchto případech úplně bezradní.

Muž se většinou snaží ženě zalíbit, dává ji všechny peníze, snaží se, aby byla spokojená. Bohužel většinou marně. Žena je frustrovaná, a kolikrát ani neví proč. A tak si na muži vybíjí zlost. Překvapivé je to, že si taková žena dlouhou dobu často neuvědomuje, že jí její muž prostě nevyhovuje. Že si vybrala špatně. Třeba měla hodného otce a tak si automaticky vybrala hodného muže.

Hlavním důvodem, proč muži zůstávají v těchto svazcích je ten, že svou ženu milují. Jsou na ní emočně závislí a nedokáží se odpoutat. Můžou se taky bát toho, že přijdou o kontakt s dětmi, anebo nedokáží čelit tlaku širší rodiny. Nechtějí být za ty, co rozbili rodinu, anebo za ty, co prohráli.

Nejhorší je situace, kdy si týraný muž vybíjí svou frustraci na svých dětech. Nedokáže se bránit násilí ženy, a tak týrá ty, co jsou pod ním. Vlastní děti. Ty jsou pak ještě většími chudáci, než je on. A kolotoč násilí, a ničení životů, se předává na další generaci.

Podle mých pozorování skončí většinou tyto svazky rozvodem. Nicméně o rozvod požádá většinou žena, a často až po dlouhé době. A to většinou v případě, kdy si najde nového chlapa. Takového, po kterém už ječet nebude.

Anebo zůstane muž v pekelném svazku až do své smrti. Kdy ho jeho žena o mnoho let přežije. A personál pečující o mezitím již zestárlou ženu, bude kroutit hlavou na tím, jak s ní mohl někdo vůbec vydržet.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz