Hlavní obsah
Umění a zábava

Rozpaky kuchaře Svatopluka

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: web zdarma

Z tohoto seriálu na nás dýchá nostalgie, a taky dobré jídlo.

Článek

Fenomén Josef Dvořák. Výborný herec, výborný komik. A absolutně nejlepší výkon podal právě coby Svatopluk Kuřátko. Jaroslav Dietl napsal seriál, u kterého diváci spolurozhodovali, kam se bude děj ubírat. A mělo to úspěch. A taky svoje mouchy. Co ale žádný mouchy nemělo, byla hlavní postava + moderátor v jednom. Josef Dvořák ve své vrcholné kondici. Jaroslav Dietl stvořil dokonalého jednice. Inteligentní, pracovitý, asertivní, vlídný, oblíbený, vtipný, skromný…zkrátka charakter. Postava Svatopluka Kuřátka neměla žádnou chybu. Přitom to nebyl žádný velký krasavec, ani zrovna nebudil dojem nějakého alfa samce. Stejně tak působila jeho vyvolená Hedvika…kterou hrála Kateřina Macháčková. Vlídná, laskavá, milá, inteligentní, hodná, hezká.....se Svatoplukem tvořili dokonalý pár.

Seriál se skládal se tří částí, první se konala v horském hotelu, druhá v nynějším Grandhotelu Pupp a třetí v rozestavěném Interhotelu. Zápletky, které Svatopluk Kuřátko musel řešit, byly většinou trochu přitažené za vlasy. Třeba si nevěděl rady s věčně opilým kuchařem, který se potácel a nestíhal práci. Navíc občas zkazil jídlo a hostům se udělalo špatně, nebo je dokonce odvezla záchranka. Z nepochopitelných důvodů ho nemohl vyhodit, ani nikdo z jeho nadřízených, a navíc musel snášet jeho posměšky. Musel ho nejdřív chytit při činu, když směňoval maso za piva z výčepu.

Zatímco postava Kuřátka byla dokonale pozitivní, v některých dílech hráli jeho oponenty „padouši“, jejichž postava zase byla zcela negativní. Například v posledním dílu nastoupil zástupce šéfkuchaře Petr Nárožný. Ten se neustále chlubil, kde všude po světě už vařil, co všechno už zná a co už všechno viděl, aby se pak ukázalo, že neumí vůbec vařit, s každým se jen hádá a při přípravě jídel zmatkuje. Navíc se intrikami snažil za zády Kuřátka prosadit sám sebe na místo šéfkuchaře.

Každý příběh samozřejmě dobře dopadl. A člověk si užíval socialistické reálie, kde se příliš nehledělo na nějakou produktivitu práce, takže byly všude mraky zaměstnanců a všechno bylo úplně jiné než dneska. Nejvíce se mi ale na seriálu líbily obrázky různých luxusních pokrmů, nad kterýma se mi sbíhaly sliny, takže jsem si užívala i závěrečné titulky, které byly těmito obrázky protkávány.

Josef Dvořák se vyšvihl i jako moderátor jednotlivých dílů, kde se choval stejně skromně a příjemně jako jeho filmová postava. A to se na každý díl dívalo několik miliónů lidí v přímém přenosu. A samozřejmě je třeba vyzdvihnout i krásnou písničku při závěrečných titulcích od Waldemara Matušky, která je až neskutečně optimistická.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz