Hlavní obsah
Internet a technologie

Šikana na internetu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Northern Ireland Office / Wikimedia Commons / CC BY-SA 2.0 Generic

S šikanou se člověk nesetkává pouze v reálném životě, ale i na internetu.

Článek

Definice šikany není tak těžká. Když skupina lidí začne napadat jedince, a trestat ho za to, co dělá špatně. Vše, co daný jedinec dělá dobře, je opomíjeno a ignorováno, jako kdyby to vůbec nebylo. Všichni ho napadají, prakticky nikdo se ho nezastane, protože si netroufá postavit se většině. Každý z agresorů si může beztrestně zanadávat, „zaubližovat si“ s jistotou, že se mu daný jedinec nedokáže vzepřít.

Šikana je ošklivá a společnosti ji naštěstí odsuzuje čím dál tím víc. Už se nehází vina jen na šikanovaného, ale hlavně na ty, co šikanují.

Bohužel se boj proti šikaně neděje v internetovém prostoru. A to v případě, že se jedná o napadání známých osobností.

Typickým příkladem jsou články o Harrym a Meghan na českých internetu. Jsou totiž vždy negativní. Kdykoliv se o nich objeví článek, nemusím ho ani otevírat a už vím, že to bude seznam samých hrozných věcí, co zase provedli. Kdo se od nich odvrátil, kdo s nimi nemluví, co se jim zase nelíbilo, kdo jim nezvedl telefon, jak nevhodně se tvářili apod. Jako kdyby od rána do večera dělali samé hrozné věci (což by snad nezvládl ani Adolf Hitler). Hlavním terčem je samozřejmě Meghan, (princ Harry je přeci jenom z královské rodiny). Takže ona je ideální cíl, navíc je míšenka, navíc nemá aristokratickou krev. Na rozdíl od Kate, která pochází z harmonické, bohaté a rozvětvené rodiny a má za sebou zástup příbuzných, kteří ji mohou podpořit, ona má jen matku a pár kamarádek. Takže se zdaleka nedokázala tak přizpůsobit poměrům v královské rodině. Chování Meghan určitě nebylo perfektní, nedokázala se spřátelit se služebnictvem a nedokázala se přenést přes různé malé křivdy. (Možná proto, že zdaleka nemá takové rodinné zázemí, jako má Kate.) Pochopila jsem, že hlavní důvod, proč se Harry a Meghan z Velké Británie odstěhovali, byl ten, že je rodina nedokázala chránit před ustavičnými útoky bulváru. A že se ani nehodlala moc snažit. Ať je to jakkoliv, tihle dva určitě nedělají každý den jenom samé špatnosti.

Dalším příkladem internetové šikany jsou články o Dominice Gottové. (Naštěstí už se nějakou dobu neobjevily.) Ona je plnoštíhlá, nehezká a neumí se bránit. Dává rozhovory novinářům, kteří o ní píšou hnusně, protože je nedokáže prokounout. Ideální terč. Nedokáže vzdorovat svým závislostem, najít si pořádnou práci, a tak si na ní diskutéři chodí zhurta zanadávat, a nikdo jim neoponuje. Každý článek o ní vyznívá velmi negativně.

Byla bych ráda, kdyby se našlo více lidí citlivých a vnímavých, a přestali internetovou šikanu tolerovat. Anebo na ní alespoň upozornili. Fakt není normální, když vychází o komkoliv hromada článků a všechny vyznívají negativně a nepřátelsky. Pokud se zrovna nepíše o nějakém světovém tyranovi.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz