Hlavní obsah
Názory a úvahy

Tlusté modelky, propagace obezity?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: pixabay

Mají mít módní návrháři na mole i tlusté modelky?

Článek

Nejsme všichni hubení, na tom se asi shodnem. A míry padesátikilových modelek většina žen nemá. Problém je v tom, že právě na tyto ženy se vytváří desítky let móda.

Pak se vám stane to, že jdete po ulici a uvidíte tlustou holku. Má na sobě úplé džíny anebo elasťáky. A hned se začnete pohoršova: „Copak ona nemá doma zrcadlo?“ No zrcadlo určitě má, ale nenapadlo vás, že na sebe nic jiného v  módních obchodech nesežene?

Móda se vytváří tak, aby v ní vypadaly štíhlé holky dobře. No a výrobci jednoduše zvětší parametry, a do toho samého modelu pak obléknou i oplácané dívky nebo ženy. A tady je jádro problému. Nemusí to totiž vůbec vypadat dobře. Obtáhlé kalhoty budou na štíhlé ženě vypadat asi hezky, na tlusté budou příliš zdůrazňovat rozdíl mezi tlustým zadkem a úzkou spodní části kalhot. A bude to vypadat ošklivě. Stejně tak upnuté tričko, které ji hezky obtáhne všechny pneumatiky.

Módním návrhářům je to jedno. Dokud oblékají hubené modelky, tloušťku neřeší. Budou nuceni ji řešit tehdy, když některé z jejich modelek budou plnoštíhlé, nebo i tlusté. Pak i ty budou muset obléci tak, aby vypadaly hezky. To je ten pravý důvod, proč by na mole měly být i jiné modelky než hubené. Kvůli tvorbě módy. Ne kvůli diskriminaci.

Bohužel se tlusté modelky prezentují jako boj proti body shamingu. Ono to tak skutečně vypadá, hlavně v případě, kdy se do nějaké kampaně použijí pouze tlusté modelky. Což nejen že nevypadá dobře, ale je to i podle mě hloupé. Normálně by měly být namíchané v jedné módní kampani různé postavy.

A hlavní důvod toho všeho by měla být tvorba módy. Nikoliv kampaň proti diskriminaci.

Bohužel u tlustých postav je jeden další problém…ne každý je tlustý stejně. Někdo má velký zadek, jiný zase břicho. Takže je to pro módní návrháře dost velká výzva. Ale ignorace tlustých nebo plnoštíhlých, tak jako to bylo dosud, nebude do budoucna řešením. Snad.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz