Hlavní obsah
Názory a úvahy

Dilema, být na straně Izraele, nebo Palestiny? Pohled na konflikt polopatě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Tumisu, Pixabay

Konflikt na Blízkém východě je velmi komplikovanou otázkou. Na jaké straně stát?

Článek

Jsem lajk, jako většina lidí. Na rozdíl od konfliktu na Ukrajině, kde je téměř vše jasné, na Blízkém východě mi mnoho podrobností uniká. Pokusím se tady shrnout to podstatné a možná se k nějakému názoru dopídím. Vezmu to polopatě.

Fakta:

Židé žili na území Palestiny již ve starověku. Je to dle Bible jejich země zaslíbená. Od nějakého 11. století př.n.l. zde měli různá království, mnohdy s cizí nadvládou až do 7. století našeho letopočtu, kdy je vyhnala do světa muslimská expanze.

Po první světové válce se území Palestiny dostalo pod správu Britů.

Do své země zaslíbené se začali židé postupně navracet zejména ke konci 19. století a ve století 20. kvůli rozšíření antisemitismu.

Palestincům se pochopitelně nelíbilo, že jim do země přichází čím dál větší množství přistěhovalců.

Stále početnější Izraelci navíc začínali tlačit na britskou samosprávu kvůli vzniku samostatného izraelského státu. Extremisté v jejich řadách podnikli 22. července 1946 bombový útok na hotel Krále Davida, kde sídlila britská správa. Po šoku Britů bylo řešení zdejších problémů předáno OSN.

Izrael jako stát vznikl 14. května 1948 na základě hlasování Valného shromáždění OSN. Vznikl rozdělením Palestiny. Tento krok měl vyřešit problémy, které v tomto regionu soužití Palestinců a Židů provázely. Stal se však pravý opak. Palestinci a další arabské státy nově vzniklý stát neuznaly a ihned rozpoutaly válku.

Válku Palestinci prohráli a samostatný palestinský stát nevznikl. Třenice mezi Palestinci a Izraelci nikdy neskončily a čas od času propukají v nové ozbrojené konflikty. Třeba jako ten současný.

Kdo je v právu?

Obě strany si nárokují toto území. Obě strany zde mají v rámci svého náboženství svatá místa. Obě strany mají ve svých řadách extremisty, kteří se neštítí ničeho.

Dosáhnout mírového řešení mezi dvěma zcela odlišnými národy, je téměř nemožné. Zejména proto, že obě strany mají ve svých řadách zmiňované extremisty, kteří nechtějí přistoupit na kompromis. Teroristická organizace Hamás nemá jiný smysl existence než bojovat za zničení židovského státu. Stejně tak se najdou na straně Izraele skupiny lidí, kteří žádají úplné vystěhování arabského obyvatelstva. Ani jedno není možné.

Nevím, kdo je v právu a kdo ne. Jen vím, že násilím a teroristickými útoky se něčeho domáhat smysl nemá. Útoky jednoho na druhého přináší jen další násilí a ne konstruktivní mírový dialog. Těmito postrky trpí zejména obyčejní lidé, kteří extremisty nejsou, jen chtějí v klidu konečně žít. Zda jsou to Židé nebo Arabové je úplně jedno.

Anketa

Na čí jste straně vy?
na straně Izraelců
73,7 %
na straně Palestinců (ne extremistů)
5,3 %
na žádné
21 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 38 čtenářů.

zdroje:

https://www.cdk.cz/proc-se-izrael-s-palestinci-neusmiri

https://cs.wikipedia.org/wiki/%C5%BDid%C3%A9

https://cs.wikipedia.org/wiki/Starov%C4%9Bk%C3%A9_d%C4%9Bjiny_%C5%BDid%C5%AF

https://cs.wikipedia.org/wiki/Bombov%C3%BD_%C3%BAtok_na_hotel_Kr%C3%A1le_Davida

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz