Hlavní obsah
Názory a úvahy

Turisti, hlavně nám sem nelezte! Na overturismus je jednoduchý lék

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Gerhard Bögner, Pixabay

Turisticky atraktivní místa jsou pod náporem turistů, místní začínají být na ně celkem pochopitelně alergičtí a začínají proti nim protestovat. Co s tím? Měla bych celkem jednoduché řešení.

Článek

Turisticky atraktivní lokace, zejména ty v Evropě, jsou letos pod náporem turistů - Barcelona, Kanárské ostrovy, Benátky, Athény. Lidé se oklepali z pandemie, z války na Ukrajině a chtějí se opět někam podívat.

Jenomže těch lidí je zkrátka moc.

Místní kvůli turistům přicházejí o prostor k životu, zvyšují se jim náklady na bydlení, jídlo, vše. A tak začíná tažení proti cizákům. Např. v Benátkách kvůli nim zavedli od letoška pro jednodenní návštěvy placený vstup, aby je tím odradili. Celých 5 EUR. Tato částka mě rozesmála, ca 125 Kč má odradit davy návštěvníků. Kdyby to bylo 50 EUR, možná by to nějaký efekt mělo.

Ale k tomu mému jednoduchému řešení overturismu. Jednoduše bych zakázala v lákavých lokalitách kompletně Airbnb, čili ubytování v soukromí. Ubytování by mohlo být jen v prostorech pro to určených, a to hotelích, pensionech, kempech, nikde jinde. Kdyby se lidé nemohli například na Kanárských ostrovech ubytovat kdekoli a počty ubytovacích zařízeních by se přizpůsobily počtu návštěvníků, která tato lokalita chce mít, bylo by po problémech. Na Kanáry asi těžko někdo poletí na otočku.

V případě Benátek by zakázání ubytování v soukromí asi problém přelidněnosti nevyřešil, ale radikální vstupné určitě.

Ubytování v soukromí je podle mě v poslední době velkým problémech všech měst, včetně Prahy. Jak je možné, že nově postavené byty pro obyčejné Pražany skupují lidé, kteří dané byty nabízejí jako apartmány turistům? Není tohle taky jeden z důvodů nedostatku bytů na trhu a tudíž jejich neúměrně přestřelené ceny nedostupné pro obyčejné smrtelníky? Zakázat ubytování v soukromí, povolit případně jen tam, kde jsou na to kapacity - obyčejní lidé mají kde bydlet a nemusí se stěhovat za bydlením jinam. Přísná regulace = podpora místních a je po problému.

Zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz