Hlavní obsah
Zdraví

Tradiční čínská medicína: braňte se nemocem efektivně a selským rozumem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: DALL-E

Mnohokrát jste přemýšleli, proč jste nemocní zrovna teď a zrovna vy a vaše okolí nikoliv, nebo naopak? Nebo proč jsou vaše děti tak často nemocné? Určitě vás napadlo, že za vším stojí stav vaší imunity.

Článek

Pravda je to jen částečně, protože imunita se vyvíjí u každého z nás přibližně stejně, čelíme přibližně stejným patogenům z okolí, jíme plus mínus stejně, dotujeme deficity podobnými doplňky stravy, doplňujeme vitamíny, ale jsme na tom přesto každý jinak. Navíc je prokázané, že když je imunita příliš silná, tak nám spíše škodí, viz. různé autoimunitní onemocnění, imunita je tak silná, že začne likvidovat i zdravé buňky, například rakovina atd.

Navíc okolí, ve kterém žijeme je dnes celkem sterilní a tudíž naše imunita se určitě nijak extra nevyčerpává každodenní obranou proti hromadě „super-modráků“ (můj terminus technikus, který s dětmi používáme ze seriálu Byl jednou jeden život :-). Problém je totiž terén.

Terénem rozumějte prostředí našeho organizmu. Buďto máme terén přátelský pro nezvané hosty a nebo nepřátelský. Imunitu si představte jako hradby a pak armádu „bílých panáčků“, kteří nasazují svoje životy proti „modrákům“, kteří projdou. Takže určitě je důležité, jak pevnou hradbu máme a jak silnou armádu za hradnou, to nepochybně.

Jenže „modráci“ fungují mnohem zákeřněji, než na klasickém bitevním poli! Za hradby se dostávají prakticky neustále a bitva probíhá den co den, sekundu za sekundou. Jakmile se už dostanou za hradby a armáda je zavčas nelokalizuje a nezničí, tak se začnou rychle množit, a to je ten zásadní problém! A totiž, pokud se mají kde množit, tak se množí fakt rychle a převezmou kontrolu, pak vypukne nemoc, ať už nachlazení, chřipka, angína, podle typu patogenu, který zvítězil. A množí se pouze ve vhodném terénu, pokud je pro ně terén nevhodný, tak se prostě nerozmnoží, nastoupí úklidová četa, sečtou se ztráty a jede se dál, bitvu jsme vyhráli, ale válka trvá…

Vhodným terénem pro množení „modráků“ je zjednodušeně řečeno „vlhko a horko“ v organizmu, ale nemusí být v celém organizmu, stačí nějaká vhodná část organizmu, která není zrovna moc v pohodě a patogeny se tam snadno uchytí. A jak tomu rozumět? Vždyť vlhko a teplo je přirozeně v celém organizmu, vždyť jsme z vody a naše teplota je cca 37 stupňů.

Dle TČM to znamená, že máme v sobě každý konstitučně nějaké vlhko a teplo, které má být ideálně stabilní, jenže vzhledem ke škodlivinám se lokálně toto vlhko a horko často zvýší a vznikne nerovnováha, ve které si libují právě „modráci“. Ti moc dobře ví, proč to dělají a chystají si půdu pro budování silné armády, která se množí a postupuje vpřed a toto pro ně ideální prostředí rozšiřují dále po těle, do dalších orgánů, či hlubších vrstev v organizmu, kde se mohou lépe schovat a zapouzdřit.

Ještě je důležité zmínit, že vlhko v organizmu poznáte podle zvýšené produkce hlenů, nebo se podíváte na jazyk, na kterém uvidíte silný bílý nebo žlutý povlak. Pokud je žlutý, tak se k vlhku přidalo i horko, a to znamená možný průšvih. Ještě vám prozradí místo povlaku na jazyku, v jakém orgánu, nebo jeho okolí, se vlhkost s horkem nachází.

Škodlivina do nás proniká z venku, ale může vnikat i vevnitř! Pozor na to. Jsou určitá místa na těle, kudy do nás škodlivina nejčastěji proniká, často je to šíje (akupunkturní bod palác větru), nebo končetiny. Ty míváme často obnažené i v zimě a přístup je snadný. TČM tomu říká, že tudy vejde do těla vítr, který na sobě zpravidla má navázanou nějakou škodlivinu (horkost, chlad, atd…), která pak začne dělat v těle neplechu.

Vedle vnější škodliviny ještě existují vnitřní škodliviny, které v těle připraví terén vhodný pro „modráky“ a ty vznikají často stresem, špatným životním stylem, špatnou stravou, která nás často zahleňuje, a tudíž v těle vzniká přirozeně větší vlhko a horko, tedy vhodný terén pro množení modráků! Škodlivina může být i chladné povahy, kdy do těla pronikne chlad, ale dle principů TČM se i ten překlopí na horkost (jin a jang), jak to známe z průvodní fáze nemoci, kdy máte zimnici, je vám zima a následně nato zahoříte a máte horečku, to už je fáze velké vřavy mezi imunitou a patogeny, které se přemnožili. Pak imunitní systém shodí na patogeny atomovou bombu v podobě silného přehřátí (horečky), které modráky efektivně zabíjí, ale za cenu velkého celkového oslabení.

Pokud jste četli pozorně, tak je vám jasné, že pít horký čaj se zázvorem ve fázi horké škodliviny v těle není úplně správné rozhodnutí, to si můžeme dovolit, kdy cítíme v těle chlad, tam to pomůže, jinak to jen podporuje terén pro množení patogenů. Jižní ovoce, jako citrón, zase není vhodné, když v těle pozorujete chlad, protože vás více ochlazuje a oslabuje (tyto principy vycházejí z Tradiční čínské medicíny - TČM, velmi zjednodušeně, co roste v teple, chrání se chladem a má tedy povahu chladnou, co roste v chladu, v zemi například, tak se brání chladu teplem a má tedy povahu teplou, zahřívající).

Například antibiotika, které se dnes extrémně nadužívají, tak přivádí do těla velký chlad, který rychle srovná terén a patogeny nemohou přežít. Ale chlad přivedou hlavně do střeva, které se pak velmi těžce zotavuje na další bitvu, protože kompletně rozhodíte celý imunitní systém (tlusté střevo patří k plícím, a to jsou orgány zodpovědné za naši imunitu dle TČM) a proto se po ATB velmi často nemoci vracejí a dostáváme se do nekonečné smyčky léčení…

Zákony přírody a zákony jin a jang fungují asi takto: Máte-li horko a vlhko v těle, tak si dáte bylinky, které vlhko odvádí a pročišťují horko! Tím znemožníte množení patogenů v těle a nemoc u vás nejspíše ani nepropukne, skončí to jen průvodními příznaky viz. výše. Ale ideální je i těmto příznakům předcházet a to tím, že si terén budeme udržovat v harmonii, a to kvalitní stravou, vhodnou pro vaši konstituci a budete se vyhýbat stresu. Samozřejmě určitě tušíte, že vedle nesprávné stravy, je nejhorší horká a vlhká škodlivina alkohol a velmi horká pak kouření! Ideálně si pak chránit, hlavně v zimě, vstupy do těla (šály, rukavice, teplé oblečení, neprochladnout, atd…).

Samozřejmě silně doporučuji se pozorovat a při pocitu škodliviny uvnitř těla ihned vyhledat například terapeuta TČM, který pozná „odkud vítr vane“ a nabídne vám vhodnou harmonizaci organizmu, případně i stravu a tím máte hodně vyhráno. Čím častěji se tělo musí vysilovat bojem s patogeny, tím rychleji si spotřebovává životní energii, která je omezená, tím rychleji stárne a slábne…

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz