Hlavní obsah
Věda

Studie: Psilocybinové houby stimulují růst nových mozkových buněk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: DALL-E

Neuroplasticita mozku pomocí psylocybinu snižuje strach a působí proti depresím

Psychedelické houby už začínají mít pověst, že jsou schopny pomáhat lidem otevřít jejich mysl a rozšířit jejich pohled na svět. Ukázali také schopnost bojovat s duševními poruchami, jako je deprese a úzkost.

Článek

Nyní výzkum ukazuje, že kouzelné houby mohou skutečně pomoci fyzicky obnovit poškozený mozek! Ve studii, kterou provedla Univerzita v Jižní Floridě a publikovala ji v roce 2013 v časopise Experimental Brain Research, vědci zaznamenali účinky hub na myších, které byly uměle vystaveny určitým podnětům.

Výsledky byly pozoruhodné: Psilocybin, hlavní účinná látka v psychedelických houbách, jim pomohl překonat strach, podporoval růst a regeneraci buněk v jejich mozku.

Během experimentu byly myši vystaveny sluchovému tónu, když dostávaly elektrický šok, a byly vycvičeny na to, aby se obávali hluku, i když šok nedostaly.

Myši, které dostávaly nízké dávky psilocybinu, se však rychle vymanily z averze na zvuk, zatímco myším, které neužívaly tuto látku, trvalo déle, než se vrátily do normálu. „Přestali mrznout; ztratili strach“ řekl spoluautor studie dr. Juan Sanchez-Ramos.

Navíc „psychedelické“ myši vykazovaly růst nových mozkových buněk, které možná vymazaly vzpomínky na reakci na strach. Vědci si myslí, že psilocybin je vázán na mozkové receptory, které stimulují růst a hojení, působí na hipokampus, malou část mozku, která je nezbytná pro učení a vytváření vzpomínek.

Vědci věří, že neuroplasticita při působení psilocybinu hraje rozhodující roli při urychlení odstranění strachu.

Psychedelika fungují částečně tak, že navyšují neuronovou síť v mozku, která je považována za zodpovědnou fungování mysli, její nedostatek, nebo porušení pak zvyšuje „bloudění“, sebekritiku a neschopnost soustředit se na vnější svět a podněty. Namísto toho psilocybin pomáhá lidem soustředit se na žití v tomto okamžiku, podobně jako mnoho praktik známých z východní meditace. To může také výrazně pomoct při depresích.

Terapeutická hodnota je zjevná. „Psilocybin usnadňuje zánik klasicky podmíněné reakce na strach a podobné látky by proto měly být zkoumány jako potenciální léčba posttraumatické stresové poruchy a souvisejících stavů,“uzavírá studie. Nicméně, přes svůj prokázaný úspěch a neomezený potenciál, je psilocybin v současné době zakázán ve většině zemí a je považován za zneužívanou drogu bez žádné zdravotní hodnoty. Ale to se naštěstí postupně mění…

Zdroj: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23727882

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz