Hlavní obsah

Sebevědomí: Ukonči porovnávání se a objev své skutečné hodnoty

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: DALL-E

Nesrovnávej se s ostatními a věř si

Anna a Barbora jsou kolegyně v práci a zároveň dobré přítelkyně. Anna je velmi sebevědomá a ví, co jí jde dobře. Naopak Barbora trpí nízkým sebevědomím a často se s Annou srovnává, což jí způsobuje úzkost a pocit méněcennosti.

Článek

Anna je vynikající ve veřejných prezentacích. Má schopnost mluvit plynule a přesvědčivě, což ji činí hvězdou každého meetingu. Barbora na druhou stranu exceluje v analytickém myšlení. Je mimořádně dobrá v analýze dat a vytváření detailních reportů, což je klíčové pro strategické rozhodování ve firmě.

Barbora však tuto svou přednost nevidí jako dostatečně hodnotnou, protože neustále závidí Anně schopnost prezentovat. Přemýšlí: „Pokud bych mohla mluvit jako Anna, byla bych úspěšnější a určitě i šťastnější.“ Toto srovnávání ji demotivuje a způsobuje, že si méně váží svého vlastního unikátního přínosu k firmě.

Situace se změní, když firma čelí složitému rozhodnutí a potřebuje důkladnou analýzu možných scénářů. Barbora se chopí příležitosti a sestaví komplexní report, který osvětlí klíčové faktory a doporučí nejlepší postup. Její práce získá uznání od celého vedení, což jí pomůže uvědomit si, jak cenná její dovednost analytického myšlení je.

Barbora si díky tomu uvědomí, že i když nemůže prezentovat s takovou lehkostí jako Anna, její schopnost analyzovat a poskytovat hloubkové přehledy je neocenitelná a přináší firmě obrovskou hodnotu. Tato realizace posílí její sebevědomí a pomůže jí ocenit svou jedinečnost.

Tento příběh ilustruje, jak zaměření na vlastní silné stránky místo srovnávání se s ostatními může vést k lepšímu sebepoznání, sebeúctě a nakonec i k většímu úspěchu a spokojenosti v životě.

V současné době, kdy se každý aspekt našeho života neustále srovnává a hodnotí na sociálních médiích a ve veřejném diskurzu, je snadné zapadnout do pasti srovnávání se s ostatními. Tento trend je zvláště nebezpečný pro ty z nás, kteří bojují s nízkým sebevědomím, jelikož tendence porovnávat se s ostatními a soustředit se na oblasti, kde nám něco schází, může vést k dalšímu poklesu motivace a sebehodnoty.

Když se nesebevědomý člověk porovnává s ostatními a soustředí se na vlastnosti a dovednosti, ve kterých je druhý lepší, často to vede k pocitu méněcennosti. Tato situace je znásobena společenským tlakem, který nás nutí zdát se lepšími, než ve skutečnosti jsme, což paradoxně může vést k ještě většímu pocitu nedostatečnosti.

Místo toho by se lidé měli soustředit na svoje jedinečné přednosti a schopnosti. Každý z nás má něco, v čem exceluje, něco, co nás odlišuje od ostatních. Tyto jedinečné dovednosti a vlastnosti by měly být zdrojem našeho sebevědomí, nikoli to, jak se měříme ve srovnání s ostatními.

Pozoruhodně, člověk se může naučit vidět svoje přednosti, i když se mu to v současnosti zdá nemožné. To vyžaduje čas, trpělivost a často i vnější podporu. Techniky, jako je sebereflexe, mindfulness, a afirmace mohou pomoci jednotlivcům přehodnotit svůj vlastní pohled na sebe samé a naučit se uznávat a cenit si své jedinečné schopnosti a přednosti.

Klíčovým momentem je přijetí sebe sama takového, jaký člověk je, s vědomím, že každý má svůj vlastní soubor silných a slabých stránek. Místo toho, aby se člověk soustředil na to, kde zaostává za ostatními, by se měl raději soustředit na to, jak může využít své jedinečné schopnosti k dosažení svých cílů a zlepšení svého života.

Sebevědomí není něco, co by se dalo získat přes noc. Je to proces, který vyžaduje čas, odhodlání a často i změnu perspektivy. Soustředěním na naše jedinečné schopnosti a přijetím sebe sama můžeme postupně překonat past porovnávání a objevit skutečnou hodnotu, kterou představujeme. To nás posune k plnějšímu a smysluplnějšímu životu, ve kterém naše sebevědomí slouží jako pevný základ pro vše, co děláme.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz