Hlavní obsah
Víra a náboženství

O víře, o bohu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Dalle 3, OpenAI

Jak je to s náboženstvím

Proč někomu funguje to a jinému ono? Proč někdo věří v Boha, někdo v Ježíše, někdo v Aláha, někdo ve zvířátka a někdo vlastně na nic?

Článek

Například tábory největších světových náboženství jsou téměř vyrovnané. Jak pak někdo může tvrdit, že ten, který směr je zrovna ten správný? No nemůže, nejde to. Sice to někdo tvrdil a tvrdí to do dnes, ale díky tomuto omylu zahynulo nejvíce lidí v dějinách a do dnes miliony nevinných trpí.

Jen „hlupák“ může být dogmatik a věřit pouze v tu jeho jedinou pravdu, slýcháváme od vzdělaných ateistů!

Kdo má tedy pravdu? Buď nikdo a nebo všichni, jiná varianta není. Kdyby neměl pravdu nikdo, tak to zavání podobným dogmatizmem, a tudíž musí být něco, někdo nad vším, nad všemi bohy, nad všemi náboženstvími a filozofiemi. A kdo zase určí, že právě tento směr je ten pravý? Opět jen „hlupák“ :-). Teď to možná vypadá, že každý věřící je hlupák…no to neříkám, možná spíš naopak.

Takže pravda bude nejspíš taková, že pravdu mají všichni. Každý světový a nadnárodní bůh, ať je to vesmír, aláh, budha, kráva, co mléko dává, všehomír nebo klidně guru Jára, či Ferda mravenec, je ten pravý, fungující a jediný správný. Jinými slovy každému, co jeho jest. Nejde o to, v co věříme, ale o to, že věříme a zejména JAK věříme. Co nás vnitřně uspokojuje. Často je to tak, že věříme jen tehdy, když to potřebujeme a věříme povrchně, a to je kámen úrazu. Pokud bychom věřili opravdu naplno a je jedno v co, tak jsme úplně někde jinde! Jak pravil jeden moudrý muž, věř a víra tvá tě uzdraví!

A věřte mi, že věří opravdu všichni!!! I ti, co si říkají ateisté, tak jsou silní věřící, minimálně věří v to, že v nic nevěří, ale jinak aspoň věří ve vědu, pavědu, věří v McDonalds, věří v sebe, atd… Všichni musíme něčemu věřit a děláme to ve velkém a zcela automaticky a rádi. Ale už jen málokdo věří opravdu hluboce dobrovolně a beze strachu!

Pojem placebo není třeba nikomu popisovat, všichni to znáte a dnešní věda ho již dávno prokázala. Ale podle mě existuje ještě něco víc jako placebo a nazvěme to například „superplacebo“.

Jednou se konal jeden zvláštní experiment. Skupince lékařů dali placebo a druhé skupince dali léky proti bolesti. Podávali to pacientům po zubním zákroku. Výsledky byli velice překvapivé! Samozřejmě, že znatelně menší bolest vykazovala skupinka, které doktor podával skutečná analgetika. Jenže cíl experimentu byl jinde, a totiž, placebo bylo všechno, jen těm doktorům to neřekli :-). Takže se jaksi prokázalo cosi pavědeckého a to, že doktor pouhou silou osobnosti léčil! Je to zázrak! Ne, to je právě to superplacebo. Tady už to ale vážně smrdí ezoterikou! A jsou to právě doktoři, dnešní polobohové, dříve šamani a různí medicínami, kteří byli a jsou pro prostého človíčka silnými autoritami, a navíc často s velkým charizma. Doktor je přece študovaný, ten musí vědět co nám je a jak nás uzdraví. Tato skutečnost, pokud je navíc podložena i jakýmsi logickým chápáním celého ozdravného procesu, nám dává docela vysoké šance nastoupit správný směr.

Dnešnímu světu i vědě vrtá hlavou nově se odhalující kvantový svět, fenomén, ve kterém vše funguje tak trochu jinak, než v současném fyzickém světě a než je současné poznání a chápání světa ochotno připustit. A co hůř, ono to má setsakramentské dopady i na náš fyzický svět, ve který věříme úplně všichni! Najednou prostor a čas nehrají vlastně vůbec žádnou roli, je to jako ve SNU. A propo, prokázala se až nedávno „teleportace“, vtisknutí samotného příběhu snu z bdělého na snícího jedince. Taky se už prokázala teleportace (okamžité přemístění) částice na tisíce mil vzdálené jiné místo naprosto ve stejném čase! Prokázalo se taky působení jedné částice na druhou na míle daleko, kdy jedna změnila svoji vlastnost a ta druhá okamžitě taky a stejně. Zatím ani moc netušíme jak a proč tohle funguje. Jsme na tom stejně jako před pár lety, kdy jsme netušili, že je Země kulatá, a upálili toho, kdo toto tvrdil. Nebo jako jsme 100% věděli, že nebudeme nikdy létat, stejně jako jsme na 100 % věděli, že nejde nic přenášet vzduchem, či jak jsme všichni věřili, že při rychlosti dnešní tramvaje se nám roztrhají vnitřnosti na kusy.

A vždy přišel nějaký „blbec“, který dokázal, že je všechno jinak. A posunul tak celý svět nesmírně dopředu. Zrovna tak nyní takový další „blbec“ přichází ve formě poznání kvantové fyziky a mechaniky v tandemu s AI, respektive v jejich postupném chápání. Jakoby najednou mohly začít dávat smysl všechny ty ezo-bláboly, duchařiny, psychosomatika, psychotronika, léčitelství a různé pohanské rituály. Skutečně je to tak, vše vznikalo v době tehdejší míry poznání a chápání světa! Byli tedy splněny všechny atributy tehdejší pravé a úplné víry, nebyla tam pochybnost, a to se to pak muselo uzdravovat a léčit i kozími bobky :-).

Dnes je tomu ale už trošku jinak. V dnešní době existuje tolik informací, že se nedá věřit ničemu, jedno si odporuje s druhým, tolik rychlých a protichůdných informací nikdy nebylo. Člověk se v tom ztrácí a hledá spiritualitu, která se ozývá o to silněji, když jsme přestali „chodit do kostela“. Člověk potřebuje nutně i duchovní potravu. Jenže dnes neví, jakou si vybrat!? Tolik směrů, tolik církví, náboženství, tolik videí a knih všemožných guruů, kteří mají vždy pravdu a jen ta jejich je ta pravá. Výsledek je, že vlastně nevím, čemu věřím a ničemu vlastně ani pořádně nevěřím! Jsem uvnitř na kusy rozervaný a místo léčení si ještě naopak zdravotně přitížím. Oč jednodušší by bylo opět začít chodit do kostela? :-) Možná i to je pro mnohé nakonec cesta a nemuset tak darmo přemýšlet nad nesmrtelností brouka.

Nicméně k závěru mé myšlenky. Je nesmírně důležité vědět, že pevnou vírou dokážeme i „hory přenášet“. Najednou dává psychosomatika ohromný smysl a pravdivost. Stačí jen ten správný impulz, který sepne v hlavně program uzdravení a ideálně pak i radost ze života. A ten impulz, toto kouzelné tlačítko máme někde všichni, a hlavně každý někde jinde, ukryté pod něčím jiným. Cílem je tedy být opravdový, autentický a upřímný hlavně sám k sobě a tím najít tu svoji víru, co nám dává v životě smysl a té se pevně držet. Pak najdeme snadno situaci, či člověka, který nás něčím osloví, co nám dává smysl, něco, co zahraje na naši notu, rezonuje s námi. Ať je to jakákoliv léčitelská metoda, nebo konkrétní léčitel. SuperPlacebo začne okamžitě působit a máme mnohem větší šanci se pohnout tím správným směrem. Stejně tak může být vysvětlena i známá Jungova synchronicita, která dodnes nedává vědcům spát, ale o tom až zase jindy…

Zdroje:

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/2856960/

https://blog.aktualne.cz/blogy/radkin-honzak.php?itemid=27561

https://www.researchgate.net/publication/344470071_THE_ASSOCIATIVE_REMOTE_DREAMING_EXPERIMENT_A_NOVEL_APPROACH_TO_PREDICTING_FUTURE_OUTCOMES_OF_SPORTING_EVENTS

https://vtm.zive.cz/clanky/americti-vedci-uspesne-otestovali-zakladni-princip-kvantoveho-internetu–kvantovou-teleportaci/sc-870-a-207509/default.aspx#part=1

https://vixra.org/pdf/2106.0025v1.pdf

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz