Hlavní obsah
Názory a úvahy

Bárka ANO nabírá vodu a krysy opouštějí loďˇ

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Martin Strachoň /commons.wikimedia/Creative Commons Attribution-Share Alike 4.0 International license

Nenazývejme je hanlivě odpadlíci, ale spíš jako lidi, kteří vzali rozum do hrsti. Byť za pět minut po dvanácté opouštějí loď jménem ANO, která neví, kam pluje, a ještě nabírá vodu.

GLOSA - Nenazývejme je hanlivě odpadlíci, ale spíš jako lidi, kteří vzali rozum do hrsti. Byť za pět minut po dvanácté opouštějí loď jménem ANO, která neví, kam pluje, a ještě nabírá vodu.

Článek

Dvě jména, která aktuálně rezonují mediálním prostorem – Ivo Vondrák, hejtman Moravskoslezského kraje, a Tomáš Macura, oblíbený primátor Ostravy. Prvně jmenovaný rezignoval na post místopředsedy hnutí ANO, které vykazuje totalitní manýry, a dále  Macura, jenž dal také svoji funkci k dispozici.

Odklon od hodnot hnutí ANO, ale jakých?

Oba uvádí shodné důvody, jejich morální imperativ jim nedovoluje ve funkcích setrvávat, protože se hnutí ANO odchýlilo od původního kurzu, rozumějme původních hodnot. Jaké to byly hodnoty?

Když se podíváme na program hnutí z roku 2013, tak slibuje boj proti korupci, zeštíhlení byrokratického aparátu, odpolitizování státního zastupitelství ve prospěch jeho nezávislosti, zelenou politiku i upevnění našeho členství v EU a NATO. Člověku se chce smát a brečet zároveň, když si to čte. Trochu mi to připomíná, když muž na začátku vztahu slibuje modré z nebe, a pak se z něj vyklube psychopat, který partnerku týrá, aby se sám ve své ubohosti cítil lépe.

Když se podíváme teď na hnutí ANO, tak jakýkoliv konzistentní program je z říše snů. Jediné, co jeho vůdce zajímá, jsou hlasy lidu. Neplést s lidmi samotnými, jak s oblibou tvrdí. Klidně si pro hlasy totiž půjde přes mrtvoly, podepíše třeba smlouvu s Mefistem, je mu to jedno. Jen aby servisní organizace Agrofertu ´nahamtala´ co nejvíc a vyhrála volby.

Lepší pozdě nežli později

Populismus v křišťálově čisté formě a autokratické manýry nepřišly z čistého nebe. A to nepochybně rezignující členové museli vědět. Na straně jedné můžeme zatleskat, že sebrali osobní odvahu a Babišovi se postavili. Nejen svým odchodem, ale i postoji, které tomu předcházely. Například Vondrák se při volbě prezidenta veřejně postavil za Petra Pavla a na přímo zkritizoval Havlíčka i předsedu hnutí za aféru s výzvou k sázce na vítězství předsedy hnutí ANO. To chtělo odvahu, když má Babiš na každého složku (jeho slova) a má moc lidi ničit profesně i osobně.

Na straně druhé museli vidět, že sektářská organizace měla od začátku výrazné škraloupy. Záhadné zbohatnutí Babiše v 90. letech, zaměstnaní Stbáci v Agrofertu, kradení peněz v kauze Čapí hnízdo (ano vím, o osvobozujícím rozsudku, ale to, že se nepodaří něco prokázat, neznamená, že se to nestalo). Vedení prezidentské kampaně už komentovat nebudu, všem nám to stačilo, byť to byla poslední kapka, kvůli které se bárka ANO naklonila a začala nabírat vodu.

Krysy opouštějí loď již delší dobu

Kdyby se Babiš odklonil od svého ego maniakálního schématu přemýšlení, viděl by, že zrovna oblíbení politici, jako je Macura a Vondrák, jsou tváře, které potřebuje. S nimi v čele hnutí měl aspoň nějakou šanci na vytvoření koalice. A pokud Macura skončí v Ostravě, může ANO ve své voličské baště dost ztratit.

A nejsou to jediná jména spojená s odchodem z ANO, v roce 2021 odmítla kandidovat za hnutí řada vlivných podnikatelů, v předchozích letech se vzdali členství například Pavel Telička, Martin Stropnický, Kristýna Zelienková, Antonín Prachař a další.

Teď má Babiš zvaný Bába už jen Havlíčka zvaného SONY a Schillerovou zvanou Dlužena. Ti budou loajální - Schillerová je podle pohledů na tiskovkách do Babiše snad zamilovaná a Havlíček neměl nikdy morální kompas, co by se za nehet vešlo. Vzpomeňme na kauzu, kdy prodával umírajícím lidem drahou a o to víc nefungující léčbu kmenovými buňkami.

Takže Babiš a jeho dva poskoci jsou dnes hlavními personami ANO a bude záležet na původních voličích ANO, jestli jim to stačí nebo se začne drolit i voličská základna.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz