Hlavní obsah
Lidé a společnost

Poslední manžel Nadi Urbánkové byl psychopat a týral ji. Zabiju tě, křičel

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Michal Maňas/wikimedia.commons/This file is licensed under the Creative Commons Attribution 2.5 Generic license.

Toužila po lásce a harmonické rodině. Více než po kariéře a slávě. Zpěvačka a herečka Naďa Urbánková byla hvězdou pódií, ale v osobním životě zažívala dramata. A její poslední muž ji finančně i duševně téměř zničil.

Článek

Naďa Urbánková byla sex symbolem 60. a 70. let, pětinásobná slavice, ale také zlomená a vystrašená žena. Bála se o sebe i svou dceru, žila v pronajaté garsonce a častěji byla u soudu než na jevišti. To všechno kvůli dluhům, do kterých ji uvrtal třetí manžel. Hvězda první velikosti zažila pád na samé dno. Kde na ni čekala jen samota a existenční potíže. Klid našla až ke stáří.

První rána, ztráta dítěte

Jediné, po čem kdy Naďa Urbánková toužila, byla láska, harmonie a rodina. Sice dosáhla profesní slávy a její písně jako Závidím nebo Vilém peče housky se staly nesmrtelnými hity, ale sny o obyčejném lidském štěstí se jí nikdy nesplnily. A vztah s poslední mužem byl skutečnou noční můrou.

První životní rána přišla, když Naďa Urbánková porodila mrtvou holčičku. Tehdy byla vdaná za svého prvního muže Karla Urbánka. „Jak jsem to dokázala nevím. Byla jsem pod morfiem, protože se to jaksi nedalo dost dobře psychicky zvládnout. Porodila jsem mrtvou holčičku,“ vyprávěla zpěvačka ve své upřímné zpovědi. A nejlepším lékem proti duševní bolesti se pro ni stala práce, dostala angažmá v divadle Semafor a pak už to byl jen kousek před filmové a televizní kamery. A nebyla jen skvělou zpěvačkou, jak ji máme zafixovanou v podvědomí, ale i herečkou. Většina filmů, kde hrála, bohužel skončila v trezoru. Točila například s Jiřím Menzelem, který ji obsadil do Ostře sledovaných vlaků nebo Skřivánků na niti. „No, já jsem možná slavná filmová herečka, ale trezorová,“ komentovala to Naďa.

Josef Abrhám ji podváděl

Na hvězdu vzpomíná i Jiří Suchý, podle něj byla „neuvěřitelně sexy a přitažlivá a motala se kolem ní spousta chlapů.“ Ostatně principál divadla Semafor jí poradil ony velké brýle, které pro ni byly v dalších dekádách tak charakteristické. A její charisma i jiskra zaujala herce Josefa Abrháma. Žili spolu osm let, než se Naďa jednoho dne vydala ke kadeřnici, aniž by tušila, že to změní celý její život. Tam se dozvěděla, že ji Abrhám už dlouho podvádí s Libuší Šafránkovou. Z čehož se zhroutila a skončila na psychiatrii. „Dva roky žil dvojí život a já jsem v Praze byla pravděpodobně jediná, kdo to nevěděl,“ okomentovala Urbánková jeden z nejhorších okamžiků v jejím životě. Na truc si pak vzala překladatele Jana Nemejovského, ani tenhle vztah nevydržel. Ale přinesl Naďě vytoužené dítě, dceru Lindu. Kterou asi znáte pod nynějším změněným jménem Jana Fabiánová. Ta se později vydala ve stopách své maminky, působí v divadle Semafor. Akorát po všech zkušenostech z dětství žádnou rodinu nechce a naplno se věnuje práci.

Třetí manžel Naďu Urbánkovou týral

Bohužel v té době Naďa Urbánková netušila, že to nejhorší má ještě před sebou. Nechtěla si nechat vzít ideu o hřejivé lásce, na prahu padesátky se zamilovala znovu. A obětovala pro svůj vztah všechno, kariéru, zpívání a samu sebe. Vzala si Čechošvýcara Josefa Havlíka a přestěhovala se s ním do Švýcarska. Pan doktor byl „diktátor“ a psychopat, a to že mu musela o půlnoci vařit druhou večeři bylo to nejmenší. „… dělalo mu dobře, že má za ženu slavnou zpěvačku, chlubil se se mnou přátelům, ale ve skutečnosti mě měl za služku,“ popsala svůj vztah Naďa Urbánková. K tomu se později přidalo ponižování a psychický teror. Pro svého třetího manžela byla „štětka, která si nechala udělat potrat.“ A když se chtěla vrátit ke zpěvu, tak se jí dostalo jen sípavé odpovědi: „Ale pamatuj, jestli s tím začneš, živa odsud neodejdeš. To tě radši přizabiju. A toho tvýho parchanta taky. Že ti není hanba.“

A domácí týrání nebylo jediné, co zpěvačce odsávalo životní energii. Manželovi půjčila peníze na podnikání, které plánoval rozjet v Česku. Ale protože neměl občanství, na smlouvách stálo jméno Nadi. Peníze zmizely, narostly dluhy a Naďu přivedla její naivita před brány pekla. Problémy jí nepomohl vyřešit ani rozvod. Přišla o všechen svůj majetek, zažila i exekuce a soudní tahanice, které neměly konce. Až po letech, ke konci života, našla konečně svůj klid v mužském klášteře v Želivě, kde se zabydlela i se svou dcerou. Zemřela 3. února 2023 na komplikace spojené s následky po rakovině prsu a prodělaném onemocnění covid-19. Naďa Urbánková byla hloubavá a přemýšlivá žena, která se se showbyznysem potkala spíš náhodou, její jediná touha byla mít krásnou a klidnou rodinu. Pódia i publikum si podmanila, ale v soukromí zažila mnoho bolesti a pádů.

Zdroj:

Když Anděl odpočívá: Naďa Urbánková, Diana G. Hokeová, Český Těšín v roce 2003

13 komnata osudu slavných: Edice ČT v roce 2007

Wikipedie

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:
Jana Fabiánová

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz