Hlavní obsah
Víra a náboženství

Židé jsou mocní, ovládají politiku a jsou bohatí. Kde se vzala nenávist k Židům?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: NECHAMA VID/Shutterstock

Židé zabili Ježíše, touží po moci a ovládnutí světa. Mýty o Židech, které mají svůj původ v antijudaismu, jsou stále živé. Věříte některým?

Článek

V průběhu dějin vzniklo mnoho mýtů a falešných přesvědčení o Židech, které byly často používány k jejich diskriminaci a pronásledování. Někteří lidé považují Židy za méněcenné, jiní je mají za bohaté a mocné s touhou ovládat svět. Antisemitismus přiváděl Židy stále znovu a znovu do situací, které si vynucovaly určitou reakci a ta pak byla přeměněna v klišé a mýtus. A některé mýty se infiltrovaly do společnosti tak hluboce, že jsou aktuální i dnes.

Vrazi Ježíše

Kdybychom chtěli najít kořeny nenávisti vůči Židům, musíme se posunout o dva tisíce let zpět. Historický odkaz a mýtus, že Židé jsou „vrahy Božími“, tedy Ježíše, vytvořila křesťanská církev a položila základ pro antisemitismus.

Příběh, že Židé kolektivně zavraždili Ježíše, označovaný také jako „deicide“, se po staletí používal k ospravedlnění násilí vůči Židům. Historici i křesťanští představitelé se ale shodují, že toto tvrzení je neopodstatněné. Přesto například čtvrtina Američanů tomuto narativu stále věří.

Mnoho antisemitských výpadů má tedy společný původ v antijudaismu křesťanské církve, který je hlavně v západní civilizaci téměř dva tisíce let hlavní příčinou pronásledování Židů. Až na druhém vatikánském koncilu církev oficiálně odmítla antijudaismus a učí, že Židé nejsou kolektivně odpovědni za smrt Ježíše.

Všichni Židé jsou bohatí

Přechod od antijudaismu k antisemitismu se udál v 19. století. V té době vznikaly národní státy a propagovala se „čistota“ národa, Židé nepatřili nikam a k nikomu. Západ byl už téměř dva tisíce let zvyklý svádět veškerou frustraci na židovské obce a antisemitismus vytvářel podobné báchorky jako antijudaismus. Nejen, že tedy Židé zavraždili syna Boha, ale ještě jsou bohatí! A odkud se takové tvrzení vzalo?

Pochází z doby před 600 lety, protože „vrahové boží“ podle cechů nesměli vykonávat žádné řemeslo. V podstatě jim nebylo umožněno vykonávat žádné povolání, mohli pouze obchodovat nebo půjčovat peníze. Není divu, že Židé nabyli v půjčování peněz a obchodu velkou zručnost, kterou si předávali z generace na generaci. Ano, někteří z nich dokázali vybudovat impéria, jako třeba Rothschildové, ale rozhodně není pravda, že by všichni Židé byli bohatí. Sám Meier Amšel Rothschild začínal ve frankfurtském ghettu.

Židé byli obchodní třídou, která fungovala jako pojítko mezi různými částmi hostitelských společností a usnadňovala obchod. Stejně jako ve zbytku společnosti, i mezi Židy vždy existovali lidé, kteří se měli dobře, a jiní, kteří trpěli chudobou, přičemž většina z nich se nacházela někde mezi nimi.

Až po Velké francouzské revoluci se jim otevřely dveře do univerzit. Z touhy po vzdělání se vrhli na ty obory, o nichž se domnívali, že jim zajistí úspěch a konečně i uznání. Proto se jich tolik stalo lékaři a právníky, zejména lékařské znalosti se předávaly po generace z Talmudu, a navíc to bylo povolání, se kterým bylo možné cestovat. Židé si totiž uvědomovali, že mohou být kdykoliv pronásledováni, a proto bylo užitečné mít povolání, které se dalo vykonávat kdekoliv.

Světové spiknutí a vlna antisionismu

V antisemitském slovníku se vyskytuje častá fráze o „světovém spiknutí“ a „nadvládě Židů“. To je vynález carských tajných služeb v Rusku. V Protokolech sionských mudrců, které byly sestaveny ruskou tajnou policií, byli Židé obviněni z tehdejších politických i společenských problémů Ruska.

Protokoly falešně „odhalovaly“ údajný plán Židů na globální nadvládu: jak chtějí ovládnout průmysl, infiltrovat vlády a využít svého vlivu na média k prosazení své skryté agendy. K ničemu takovému nikdy nedošlo a dokument byl čistou fikcí, promyšleným podvrhem. Přesto Protokoly vzbudily velkou pozornost, byly přeloženy do mnoha jazyků a šířeny po celém světě.

Židé podle textů údajně nemají nic jiného na práci, než ovládnout svět, a tím také matičku Rus. Dokonce i v osvíceném 21. století se najdou lidé, kteří věří tomu, že Washington ovládají Židé. Ti tvoří přibližně 0,2 % světové populace. Přesto antisemité věří, že tato nepatrná menšina nejen usiluje o úplnou světovou nadvládu, ale že již ovládá banky, média, průmysl, vládu – dokonce i počasí.

Protokoly položily základ moderním konspiračním teoriím o dosahu a vlivu židovské moci: že bohatá rodina Rothschildů ovládá světový bankovní systém, že Federální rezervní systém mají pod palcem židovští finančníci, že Židé ovládají Wall Street, že Židé zosnovali teroristické útoky a že Židé podnítili globální konflikty a války.

V poslední době se objevila nová varianta antisemitismu, která se po Evropě šíří jako antisionismus. Nenávist není směřována vůči Židům, ale proti jejich státu.

Kritika čehokoliv je v pořádku, ale pokud dopadá na Izrael jen proto, že je to „židovský“ stát, ztrácí na hodnotě. Kritika „za všechno mohou Židé“ se mění v podobné „za všechno může Izrael.“ Je možné kritizovat izraelskou okupaci, ale je nutné mít na mysli i příčiny okupace v palestinsko-izraelské konfliktu. Všichni víme, že v USA bylo téměř vyvražděno původní obyvatelstvo, přesto si nikdo nedovolí zpochybnit legitimitu Spojených států.

Zdroj: autorský text, publikace: Kdo jsou Židé? Paul Spiegel, Antisemitism,Wikipedia, Wikipedia, výzkum

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz