Hlavní obsah
Umění a zábava

ARCHWARS #2 / Kostel blahoslavené Marie Restituty v Brně na Lesné

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: TIC Brno (se souhlasem autora)

Kostel bl. Marie Restituty Kafkové - Brno Lesná

V Brně, nějaký ten pátek nazpět, postavili nový kostel. Dodnes neprošel odbornou kritikou. Co na něm architekt Štěpán pokazil? To se bohužel dozvíte zde.

Článek

Ano, je to tak. Brno se dopustilo dalšího faux pas. Tentokráte do nebe volajícího! Vítejte na cestě ke katastrofálnímu výsledku, kterou se Vás pokusím bez úhony provést.

O co jde?

Všechno to začalo snem, že Lesná bude bude mít vlastní kostel se zázemím pro farníky. Peníze na stavbu kostela si sbírali věřící sami. V jejich úsilí je mohli podpořit i další lidé z jiných koutů republiky. Buď na transparentním účtu, nebo koupením kalendáře. Byl to mnohaletý boj, který měl být korunován stavbou. Místo toho byl postaven odporný projekt, který Lesnou na dlouhá desetiletí zostudil.

Jak probíhala architektonická soutěž?

Kolik se soutěže účastnilo návrhů, nikdo neví. Mluvčí biskupství (pí. Jandlová) uváděla do novin různá čísla. Někde jsem našel 22 architektů, jinde 36 návrhů kostela. Ve výsledku je to jedno. Konečným rozhodnutím Biskupství brněnského s doporučením mezinárodní komise byl vybrán návrh architekta Ing. Marka Jana Štěpána. Pokud chcete vidět další návrhy, musíte si nechat zajít chuť, protože nejsou veřejné. Slovo transparentnost asi biskupství nic neříká. Ale co, platili to věřící. Taky nemusí všechno vědět…

Urbanismus

Kostel na Lesné se nachází uprostřed panelového sídliště, které pochází ze 60. let. Jako inspirace mu stála Tapiola (finské sídliště), které se od ostatních liší velkým množstvím zeleně. Pozemek, kde kostel stojí, je mírně svažitý. Další komplikací na parcele je násep z doby výstavby sídliště. Na sousedním místě s kostelem byla na začátku 90. let postavena budova komunitního centra. Ta se až do svěcení kostela (2020) používala k bohoslužbám.

Nový kostel na místo urbanisticky nezapadá. Nízký kruh se mezi vysoké obdélníkové budovy nehodí. Nevytváří dominantu. Při stavbě budovy je potřeba brát v potaz lokalitu, ve které bude stát. Je třeba, aby nová budova „respektovala“ své okolí a navazovala na něj. Vše, co zde dnes je, působí jako slepenec starého a nového, který nezapadá k sousední budově natož zbytku sídliště. I přes četné snahy jako přemalování a modernizace duchovního centra nepůsobí toto místo jednotně a uspořádaně.

Foto: Arch Vader / Mapy.cz

Sídliště - Brno Lesná (Vizualizace)

Jak své dílo vidí Ing. Štěpán?

Tuto část přenechám vyjádření autora z roku 2020. Odkaz na celé video najdete dole ve zdrojích. S ohledem na četné užívání slov: jako, prostě, takový etc. řadíme video do kategorie - Nevhodné pro učitele a milovníky jazyka českého.

Exteriér kostela

Půdorys kostela je postaven ve tvaru kruhu. Tovární příhradovou lávkou je propojen s věží, která má trojúhelníkovou základnu a krychličku se zvony. Že si mezi geometrickými tvary připadáte jako ve školce? Z toho si nic nedělejte. Vše má přece svůj jasný, logický a odůvodnitelný důvod. Ne, bohužel nemá. Za zásadní problém zevnějšku budovy považuji nejasný vzhled. Na první pohled nevím, zda-li se jedná o galerii, fitness centrum či letní sídlo Elona Muska. Věž sice trochu napovídá, ale vše je nejasné a mlhavé. Když Vám ukážu klasický gotický či barokní kostel, každý okamžitě pozná, o jakou budovu se jedná a jaký má účel. U veřejných budov, jako je radnice, kostel, nemocnice a další, je důležité jasně poznat, jaký je účel budovy bez toho, aniž bych četl obecní vývěsku.

Palčivý problém této stavby je i barva. Skleněný ochoz kolem kostela je v barvách duhy. Vnitřek věže je potom vymalován z jedné části červenou a z druhé žlutou. Duha, jak už z videa víte, symbolizuje smlouvu po potopě. Smlouvu mezi Bohem a lidem. Nemá tak nic společného s nenápadným vyjádřením sexuální orientace duchovenstva. Že se architekt barvou ve věži snažil odkázat na kolem stojící paneláky je zajímavý záměr, nicméně podle stejné logiky mohl kostel natřít na zeleno, protože je kolem tráva.

Další znepokojující věcí jsou tvarované dilatační celky (spáry). Ty zpracoval Petr Kvíčala a nachází se na vrchní vrstvě fasády. V nich jsou „nakresleny“ prvky všedního dne jako: koloběžka, oko, polévka, kosočtverce či půllitr. Možná se nám autor snaží říct, že se spráskal pivem značky Starobrno pod obraz. Z čehož plyne, že nemáme očekávat valnou kvalitu díla. Pokud tomu tak je, což stále nevíme, pak by se jednalo hned o dva vážné prohřešky. Zfušovaný kostel a pití Starobrna. Odsuzuji k deseti letům nepodmíněně… Kostel nemá vážnost a důstojnost. Působí hravě až infantilně.

Foto: TIC Brno (se souhlasem autora)

Věž kostela bl. Restituty / Brno - Lesná

Interiér kostela

Vnitřek kostela je velice moderně laděn. Zdi jsou vytvořeny z pohledového betonu. Na nich jsou „nalepeny“ dva betonové kokony, které slouží jako kůr. Oči návštěvníka však už při vstupu do budovy míří na vrásčitý strop, který je přes den duhově nasvícen paprsky slunce pronikajícího přes barevné tabule skla na ochozu. Jo, a taky je z betonu. Kostel působí velice prázdně a vzdušně. Prostor sice nemusí být nutně něčím zaplněn, aby dával smysl, ale musí být aspoň zajímavý. Na stěnách nejsou žádné obrazy či sochy. Oltář se nachází ve výšce dvou schodů na malém betonovém pódiu. Za ním je betonová průrva se světlíkem, která slouží jako prostor pro svatostánek. Velice důstojné! Jediné co stavbu dělá přívětivější, jsou dřevěné lavice a doplňky. Nicméně mám tušení, že i ty chtěl udělat architekt z betonu. Kontrolní komise to asi zamítla. To nejzajímavější na interiéru je tak pouze barevné nasvícení stropu, které ale bohužel vidíte pouze přes den a pouze uvnitř. Kam se poděly časy, kdy byl kostel výkladní skříňkou toho nejlepšího v oblasti umění.

Foto: TIC Brno (se souhlasem autora)

Interiér kostela bl. Restituty / Brno - Lesná

Shrnutí na závěr

Kostel by se se svým vzhledem, po četných úpravách, hodil spíše jinam. Vhodným místem je např. Národní ústav duševního zdraví. Autorovo duchovní cítění, symboliku a záměr chápu, ale je třeba myslet na to, že budovu uvidí nejenom věřící, kteří budou znát přesný význam. Budova vypadá z venku spíš jako showroom společnosti Apple než jako římskokatolický kostel. Nejasný charakter a určení je u veřejné budovy neakceptovatelné. Umělecká hodnota samotného kostela je též téma na diskuzi. To nejcennější na stavbě jsou v zásadě podzemní garáže pod kostelem. Ave locus parking!

Bohužel, kostel už stojí. Nikdo s tím nic neudělá. Po další desetiletí bude hyzdit sídliště na Lesné, které patří k těm architektonicky a urbanisticky nejlepším. Rozhodně si věřící a veřejnost zaslouží za těžce vybrané peníze něco lepšího. Chyba není pouze na straně architekta, ale také na straně Brněnského biskupství, které dílo vybralo a bez úprav nechalo stavět.

Pokud se Vám článek líbil, tak ho sdílejte na sociálních sítích. Pokud jsi student architektury, designu či urbanismu, tak musíš! Jinak Tě nemine kletba Arch Vadera. Těším se na Vás u dalších děsivých staveb a hrozných architektonických záměru současnosti. Nechť Vás síla provází!

---------------------------------------------

Zdroje:

Ateliér Štěpán (architekt kostela na Lesné / osobní web)

Youtube - Českomoravský beton (s Ing. Štěpánem)

Analýza sídliště Lesná (Fakulta architektury VUT Brno)

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám