Hlavní obsah
Umění a zábava

16 hororů, které stojí za to zhlédnout

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: assez

Jdeme na to?

16 léty prověřených hororů, které stojí za to zhlédnout (a asi milion čestných zmínek) Jdeme na to?

Článek

16 léty prověřených hororů, které stojí za to zhlédnout (a asi milion čestných zmínek)

Jdeme na to?

Některé jsou směšné, některé jsou vtipné, některé jsou trapné, u některých litujete promrhaného času, a tu a tam – lup ho! Zlatý poklad.

Opět to nebude vyčerpávající seznam, opět to nebude ani reprezentativní seznam, spíš přináším list něčeho, co dokázalo vyvolat ty správné libé pocity ve mně, a dodávám, že u některých z nich je dobré podívat se na ně v tom správném věku.

…ať je to kterýkoliv.

1.Vymítač ďábla/Exorcista

Horor, USA, 1973, 122 min, režie: William Friedkin

Speciální efekty, projekt, který je brán vážně, pevná ruka, co se týká atmosféry. Prostě nemůžete najít nic lepšího, smiřte se s tím – tečka.

2. Upír Nosferatu/Nosferatu, symfonie hrůzy

Fantasy / Horor, Německá říše, 1922, 94 min, režie: Friedrich Wilhelm Murnau

Máte rádi Grinche? Upíra Nosferatu budete milovat. Už připravujte svatební oznámení.

3. Kabinet doktora Caligariho

Drama / Horor / Fantasy / Mysteriózní, německá říše, 1920, 71 min, režie: Robert Wiene

Atmosféra, kulisy, umění – zkuste se podívat aspoň na kousek.

4. Rosemary má děťátko

Thriller / Mysteriózní / Drama / Horor, USA, 1968, 136 min, režie: Roman Polański

Mia Farrow s vlasy na ultra krátkého ježka mířící s dlouhým nožem v ruce k dětské postýlce.

5. Rocky Horror Picture Show

Muzikál / Sci–Fi / Komedie / Horor, Velká Británie / USA, 1975, 100 min, režie: Jim Sharman

…Prostě, ztřeštěnismus a la horror style. Podívejte se na to.

6. Nezvratný osud

Horor / Thriller, USA / Kanada, 2000, 98 min, režie: James Wong

Je fascinující, jak může být osud nezvratný, a je dobrá poučka, že když už se na vás jednou přilepí, je otravnější než žvýkačka na podrážce, sopel na rukávu nebo… ok, mlčím. Aneb grupa lidí, která si myslela, že to dá. A potom nám v krvavých a nechutných detailech bylo ukázáno, jak to nedali. Muhahahahahah.

P.S. Crushed butterfly effect forever!

7. + 8. Kruh

OK, tak tady začněme tím, že jsou dva Kruhy. Kruh (Horor / Mysteriózní / Thriller, Japonsko, 1998, 96 min, režie: Hideo Nakata) je ten originální, původně kruh, který všichni opěvují.

Já ho viděla, ale až tak zděšená jsem z něj nebyla, a dodnes si myslím, že možná nemají Japonci tak sofistikovaného horory jako je Kruh, ale mají horory, u kterých se bojíte víc než u Kruhu.

Je to ta druhá verze, u té jsem se bála. … si matně pamatuji.

Kruh – The Ring, Thriller / Horor / Mysteriózní, USA / Japonsko, 2002, 111 min, režie: Gore Verbinski. Daveigh Chase, Naomi Watts forever!

9. Dětská hra

Horor / Thriller, USA, 1988, 84 min, režie: Tom Holland

Z deníku sedmileté holčičky: Můj milý Chuckie, dnes už jsem se kvůli tobě nepomočila a poprvé po třech letech jsem rodičům netvrdila, že se ta panenka pohnula.

Takže asi tak. Výborný horor pro správnou věkovou tak kategorii.

10. TO

Horor / Drama / Thriller / Mysteriózní, USA / Kanada, 1990, 192 min 2×90 min, režie: Tommy Lee Wallace

Opět – předpokládám, že na tohle musíte mít správný věk. Nebo fobii z klaunů. Obojí pomůže ke správnému prožitku.

11. Psycho

Horor / Mysteriózní / Thriller, USA, 1960, 109 min, režie: Alfred Hitchcock

„A maminko, to je ta v té koupelně?“

„Ano, to je ta v té koupelně.“

12. Ptáci

Horor / Thriller / Mysteriózní / Drama, USA, 1963, 119 min, režie: Alfred Hitchcock

Kdo věděl jednou, zapamatoval na do smrti. No co, mluvíme o filmové klasice, ne?

13. The Babadook

Drama / Horor / Thriller, Austrálie / Kanada, 2014, 93 min, režie: Jennifer Kent

Člověk neocení nic tolik jako dobře provedený psychologický horor.

14. Osvícení

Horor / Drama / Thriller, Velká Británie / USA, 1980, 119 min, režie: Stanley Kubrick

Kromě výborného hereckého obsazení a skvělé režie… Jako vážně, viděli jste to? Dvojčata? Šílenství v Nicholsonových očích? Strach Duvall? Nápis na dveřích obráceně? A můžeme se, prosím, na takových 5 minut zastavit a vzdát hold té sekyře zaseknuté ve dveřích koupelny?

Ano, ano, děkuji.

15. Záhada Blair Witch

Horor / Mysteriózní, USA, 1999, 81 min, režie: Daniel Myrick, Eduardo Sánchez

Tak nějak si představuji že by měl vypadat horor, který se pokouší o nějaký realismus, používá shaky-in-nature efekt kamery (tohle je asi první a poslední film, kde jsem To neustále třepání obrazu odpustila a brala jako záměr). Mimochodem, ví někdo z vás, prosím, co vlastně bylo, do háje, v tom kapesníku? Děkuji pěkně předem za jakoukoliv reakci!

…Myslím, že ještě byla nějaká pokračování, ale ta, očekávatelně, dopadla jako pokračování obvykle dopadají… takže to nechám bez povšimnutí. Možná zmíním, že vyloženě propadák nebo vyloženě nejhorší snímek z této série nebyl ani jeden z nich. Ovšem ta pokračování už nenadchnou, no.

16. Kostka

Horor / Mysteriózní / Sci–Fi / Thriller, Kanada, 1997, 90 min, režie: Vincenzo Natali

Fuj… fuj, fuj, fuj, fuj – ještě dnes z něho mám otřes. Varování, kromě strachu způsobuje dezorientaci.

Čestné zmínky: Čelisti – za mě nejzprofanovanější horor, kterému bych udělala titul nejotravnější, ale jedno se mu musí nechat – hudba je ikonická. Texaský masakr motorovou pilou – ale už to má nálepku gore, že?

Mazací hlava – protože mazací hlava a Lynch. Tam asi není moc co dodávat, než že vás dívání se být na pár minut tohoto počinu prostě poznamená. Pátek třináctého – scénář údajně vznikl za dva týdny. Je považován za jednu z prvních ukázek stalker hororu. A vše se točí okolo nenávisti vůči promiskuitním adolescentům. Co chcete víc? Jako mnoho dalších i tento kultovní snímek má svá pokračování.

Poltergeist – řekla bych, že to stvoření je jedno z méně zprofanovaných a zajímavých. Ale kdo ví? Poltergeist byl nominován na Oscara za nejlepší původní hudbu a zvukové i vizuální efekty, jako mnoho jeho současníků se zabývá tématem strašidelného domu a vytváří atmosféru děsu. Produkoval ho Spielberg. Nechcete taky svého vlastního?

Noční můra v Elm Street

Freddy Krueger co by gotický antihrdina A zlotřily vrah se rozhodně vryl svou podobou i svým umem do paměti všech, kteří s ním měli bytí jedenkrát tu čest., neboť nezmizel s propadlišti dějin. Moucha – Ikonické masky a děsivá atmosféra. Gremlins (1984) – popravdě nechápu, proč jsi ještě pořád kupují psi místo těchhle těch. Ale pokud jste propásli příležitost pořídit si vlastního poltergeista nebo trpaslíka na zahrádku, který by vám vraždil sousedy, Možná byste mohli alespoň zauvažovat o gremlinech. Hellraiser – ale bez komentáře. Mlčení jehňátek – Taky trochu zprofanovaný psychologický horor. Hvězdný obsazený. Určitě stojí za to podívat se na něj aspoň jednou, a pak se nic nestane, pokud je dalších 30 let neuvidíte Akorát že na něj stejně Jednoho krásného dne zase narazíte, tak je dobré se na něj připravit.

Dracula (1992) – jako… dívejte, můžu říct vězně obsazený. Anebo můžu říct – Gary Oldman, Winona Ryder, Keanu Reeves, Anthony Hopkins, Richard Grant… Rozumíme si, že? Akorát nesnesitelně mladí, jak si je nepamatujeme. Je libo deprese? Vřískot – kdyby tady nebyla část čestných zmínek, tak bych nezmiňovala. Ale budiž. Za masky a za nápad. Za parodii taky – jednu z nejlepších. Vřískot je ikonický. A první díl je dokonce i docela dobrý. osobně neshledávám velký rozdíl mezi nezvratným osudem jedna nebo 150, ale řekla bych, že u vřískotu Jsem silně ten postupný propad cítila, a to je škoda

Šestý smysl, Ti druzí – bohužel pro mě to nepatří moc mezi horory, neboť to napětí a strach jsem zde necítila. Je to něco, jako když vám řeknou, že je Alan Edgar Poe hororista, Ale vy při četbě jeho děl nemáte strach. Takový — ten – ne intelektuální – ten skutečný strach.

Pila (2004), 28 dní poté, Konkurs – Prostě… Japonsko, Jižní Korea. při soupisu těchto děl mi došlo že bychom možná měli zabrousit tam, protože jsou tam mnohdy klasicky děsivější věci než u nás. Twin Peaks, Akta X, Rabbits (Lynch, 2002). Addamsova rodina – všechny verze (je libo něco roztomilého?). Nebe vy raději Beetlejuice (1988, Tim Burton)?

Howgh.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:
Kniha Encyklopedie hororového filmu

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz