Hlavní obsah
Umění a zábava

A je to tady – Mask Girl (2023)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: assez

Mask Girl (2023)

Kim Mo Mi je kancelářská žena, nejobyčejnější svého druhu.

Článek

Drama: Dívka s maskou

Země: Jižní Korea

Epizody: 7

Vysíláno: 18. srpna 2023

Vysíláno: pátek

Původní síť: Netflix

Délka: 60 min.

Původní název: 마이걸

Také známý jako: Maseukeugeol

Scénář a režie: Kim Yong Hoon

Žánry: Thriller, Mysteriózní, Komedie, Drama

Štítky: Noir, Pomsta, Černá komedie, Napětí, Komplex méněcennosti, Falešná identita, Grafické násilí, Minisérie, Nahota, hlavní ženská postava livestreamerka.

Drama: Dívka s maskou

Země: Jižní Korea

Epizody: 7

Vysíláno: 18. srpna 2023

Vysíláno: pátek

Původní síť: Netflix

Délka: 60 min.

Hodnocení obsahu: 18+ Omezeno (násilí a vulgární výrazy)

Jedná se o seriál, o kterém se hovořilo v průběhu minulého roku. A můj odhad je ten, že se o něm ještě chvíli mluvit bude, ale že to bude jedna z těch klasik, která tak trochu (a neprávem) zapadne s časem, a potom ji někdo zázračně znova vyhrabe na světlo světa, bude to nějaký filmový geek fanoušek posedlý audiovizuální tvorbou, který snad shodou okolností bude například filmový kritik, a vytáhne tohle téma a tento na počin zpátky mezi lidi.

To máte těžké – země, která produkuje spoustu masově uznávaných a zbožňovaných sérií – je těžké vyniknout něčím, co do tohoto obrázku tak úplně nezapadá, co jde svou podstatou proti proudu. Některé série to dokázaly – viz masový úspěch i u nás Squid Games, který také není na první pohled typicky populární, až, než se dostaneme do bodu, kdy začneme analyzovat, proč nás tak fascinují kaluže krve. Jenomže Mask Girl není ani tak ukřičená a ani tak krvavá jako Squid Games. Mask Girl bodá dýku do zad té kultuře masově nadšené povrchnostmi typu vzhled. A stejně jako tato kultura ukázala nemilosrdnou tvář všem, kdo nespadají do prototypu nádherného člověka vysekaného přírodou nebo plastickými chirurgii do pravítkově dokonalých rozměrů, tvarů a velikostí, nastavuje série zrcadlo tragickým dopadům této obsese na jednotlivé životy.

Kim Mo Mi je kancelářská žena, nejobyčejnější svého druhu. Ne, nechte mě začít znova – Kim Mo Mi je motýl, Kim Mo Mi je včela, Kim Mo Mi je růže hozená do kostela… Kim Mo Mi je všecko, co neztratí nikdy svůj pel… Ale bez rytíře Des Grieux.

Kim Mo Mi mohla být víc, mohla být všechno, co si přála, kdyby nevyrůstala ve společnosti se striktními pravidly o tom, co krása je a jak má vypadat. Místo toho, vědomá si všech svých nedostatků bytostně palčivě, bojuje dennodenně s drtivým pocitem průměrnosti, který se v ní odráží a nabývá po doby méněcennosti z vlastního vzhledu. A tak udělá to jediné, co může – svůj den prožívá v kanceláři, v noci pak skryje to, co ji ve společnosti diskriminovalo – svou tvář – za masku a dovolí anonymním mužům na internetu vrátit jí zpátky ztracené sebevědomí. Vždyť přece tvář je to, co jí zdražuje. Tělo má dle parametrů dokonalé. A tvář nikdo vidět nemusí. On-line world forever.

A spousta z jejích podporovatelů si také myslí, že je stejně krásná za maskou, jak dokonale má tělo. Všechny ostatní, všechny, kdo ji a její obsesi nad spolupracovníkem, kterého nemůže ze stejných proklatých důvodů mít, zpochybňují, blokuje.

Její tvář jí vzala povolání snů, její tvář jí vzala jejího vytouženého, její tvář ji každý den uvrhuje do podřadné pozice bohyně livestreamu, aby byla den, co den konfrontovaná se svou obyčejností.

Možná by všechno bylo v pořádku, a jediný život, který by byl smutný a průměrný byl ten její, kdyby řízení osudu nedalo věci do pohybu, a tento její osud nezničil život mnoha dalším lidem.

Série je koncipovaná tak, že všech sedm dílů je úhlem pohledu jiné postavy. Tím pádem se dohromady skládá složitý a komplexní obrázek o celém tomto příběhu.

Drobná nevýznamnost, která mi přišla fascinující: jak často se vám poštěstí vidět sérií, kde jednu postavu hrají tři+ herečky?

Pokud trochu znáte K – kulturu, a vzhled těch nejúspěšnějších, potom mi jistě dáte za pravdu, že hodnota této série leží ve volbě vynikajících herců, kteří do tohoto obrázku perfekcionismu ne úplně spadají, a musíte tím pádem taky uznat, že zvolit je na místo typicky byť mnohdy uměle krásných herců byl prostě velký risk, který v rámci daného tématu stál za to. Ukázat nedokonalosti, a pěkně do hloubky je rozebrat, a navrch toho o nich potom polemizovat – toť umění.

Této sérii se to povedlo, a já bych si přála, aby si na ní lidi dívali a vraceli se k ní, a vraceli se k ní i s odstupem doby a porovnali si, jaké mají názory na ni teď a jaké měli tehdy.

Pěkný zážitek při sledování přeji.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz