Hlavní obsah
Umění a zábava

Pomsta II. díl: K-dramata - doslov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: assez

K-dramata o pomstě.

Slíbila jsem do slov ještě k dvěma sériím, takže tady ho máme. My Happy Ending (2023) a Knight Flower (2024).

Článek

Začněme tím, pro českého diváka nebude tak těžké strávit.

Knight Flower (2024)

Pro rekapitulaci:

Drama: Rytířský květ

Země: Jižní Korea

Díly: 12

Vysíláno: 12. ledna 2024 – 17. února 2024

Vysíláno: pátek, sobota

Původní síť: MBC

Délka: 1 hod. 10 min.

Hodnocení na MDL 8.5/10 z 3 403 uživatelů

Počet sledujících na MDL: 9 893

Původní název: 밤에 피는 꽃

Režie: Jang Tae Yoo, Choi Jung In

Žánry: Historický, Mysteriózní, Komedie, Drama

Štítky: Dvojitá identita, Vyšetřování, Vdova - hlavní postava, Vztah tchyně - Snacha, Vztah bratrů, Korupce, Dynastie Joseon, Zkušený bojovník, Historická fikce, Přátelství

Osobní poznámka: Má to podobný humor, jako máme my. Není to ten klasický historický romantický seriál, který z vás bude ždímat typické partnerské emoce. To samo o sobě nechává seriál vystupovat nad jiné. Umíš si ze sebe a z žánru udělat legraci. Doposud nejvíce vystupuje scéna, kdy hlavní hrdinka, 40letá herečka, vdova, která (spoiler alert) není tak úplně vdova (end of spoiler alert) se učí chovat jako dáma a elegantně vystupovat z nosítek (toho, co by u nás byl v té době kočár), aby se připodobnila eleganci jiné vdovy ze společnosti, a místo toho vyleze jak Marfuša. Což je vlastně tuplováno prostřihem na moment, kdy Samara vylézá ze studny/televize v referenci na Kruh (2002).

Je to něco jiného a hodnocení to má naprosto oprávněně velmi pozitivní. Na druhou stranu to není tak podbízivý jak jiné typy seriálů, takže to nemá hodnocení úplně nejvyšší. Ale pokud máte chuť na něco odlehčeného, vtipného, kvalitního, a pořád v žánru drama, mohu doporučit.

Z mnou čtyři jmenovaných seriálů potom pravděpodobně nejhůře dopadl seriál My Happy Ending (2023).

My Happy Ending (2023)

Pro osvěžení a aktualizování údajů:

Drama: Můj šťastný konec

Země: Jižní Korea

Díly: 16

Vysíláno: 30. prosince 2023 – 25. února 2024

Vysíláno: sobota, neděle

Původní síť: TV Chosun

Délka: 1 hod. 10 min.

Hodnocení obsahu: 15+.

Hodnocen na MDL 7.7/10 od 2 079 uživatelů

Počet sledujících na MDL: 9 408

Původní název: 나의 해피엔드

Režie: Jo Soo Won

Scénář: Park Sun Hee

Žánry: Thriller, Mysteriózní, Psychologický, Drama

Štítky: Ztráta důvěry, Pomsta, Falešný přítel, Neúspěšné manželství, Tajemství, Napětí, Vyšetřování, Zlý přítel, Žárlivý přítel, Vedlejší postava závislý na hazardních hrách.

Osobní poznámka: A opět, ve shodě s naším národním vkusem, se není čemu na tomto výsledku divit.

Podívejte, není to špatný seriál. A co se úrovně týká, je na tom bezpochyby mnohem lépe než seriály, které aktuálně vytváří naše produkce.

A přesto musíte být ochotní jít cestou hrdiny, který není statečný, který má tendenci hysterčit, který neví, co se děje, který má nějaké psychické problémy, a který není Rambo a nespolyká všechny emoce.

Pojďme se na to podívat tak, že se seriál odehrává očima osoby s nemocí, která se snaží fungovat normálně. Ale má několik nevýhod, které jí hází klacky pod nohy. První z nich je její nemoc, druhá to, že je žena, třetí to, že je žena s rodinou, na vysokém postu v práci, kterou miluje dělat, čtvrtý je osoba jí blízká/její okolí, a pátý, že vlastně ani netuší, komu může věřit, protože se ocitla ve velmi těžké situaci, kde všechno vypadá podezřelé, a věci, které by měly být samozřejmostí, se přestávají samozřejmostí stávat. A to všechno jí před očima v momentě, kdy nebojuje jenom s podrazáky, ale hlavně sama se sebou. A jak to tak bývá, všechno tohle jí začíná zpátky do mysli přinášet traumatizující zážitky z dětství a začíná otřásat jejím životem.

Doporučuji lidem, kteří mají trpělivost něco takového sledovat. Protože trpělivost to od vás vyžadovat bude. A zároveň se vám pomalu a postupně bude odhalovat, co se děje a proč. A společně s postavami budete odhalovat nové souvislosti a informace.

Doufám, že se vám aspoň některé série, o kterých se mluvilo, zalíbily. Zvažuji teď napsat článek o jedné sérii, která vím, že pravděpodobně zapadne, protože není tak populární jako byla třeba Marry My Husband (2024, HODNOCENÍ 8.6/10 z 23 424 uživatelů), ale o to kvalitnější a výjimečnější je, a bezpochyby si nezapadnout zaslouží. A nebo příště prostě zmíním další série, o kterých vím, že má smysl se zmínit.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz