Hlavní obsah
Aktuální dění

Řecko legalizovalo civilní sňatky osob stejného pohlaví

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: assez

Řecko se stalo první ortodoxní křesťanskou zemí, kde parlament nejenže legalizoval sňatky osob stejného pohlaví, ale schválil i stejná rodičovská práva pro páry stejného pohlaví.

Článek

Na svém Twitter kanále o tom informovala OPENLY: Nestranné LGBTQ+ zprávy pro svět, který není | Iniciativa Thomson Reuters Foundation. Řecko je 37. zemí na světě, která k tomu to kroku přistoupila. Návrh zákona, který vypracovala vláda premiéra Kyriakose Mitsotakise, byl schválen v parlamentu ve čtvrtek 15. 2. 2024.

Zákonodárci tak schválili návrh zákona, který rozděluje řeckou společnost a vyvolává odpor pravoslavné církve v zemi. Premiér Kyriakos Mitsotakis v lednu řekl, že manželství osob stejného pohlaví je otázkou rovných práv, poznamenal, že podobná legislativa existuje ve více než 30 dalších zemích. Vyjádřil tak jasně, že je pro něj nepřípustné, aby existovali „občané druhé kategorie“ nebo „děti méněcennějšího Boha“. Legislativa uvolňuje cestu k adopci a dává stejná práva oběma rodičům stejného pohlaví jako zákonnému zástupci dítěte. Díky tomu mohou oba partneři vyzvednout dítě ze školy, cestovat s ním nebo ho brát k lékaři. Mnohým lidem to usnadňuje život a chrání děti, které žily ve stavu nejistoty. Nová opatření také ukončí praxi odebírání dětí párů stejného pohlaví do péče státu po smrti biologického rodiče (Kitsantonis, nytimes.com).

Zdroje:

https://twitter.com/Openly/status/1758245698737168388?s=20

Greece Becomes First Orthodox Country to Legalize Same-Sex Marriage. KITSANTONIS, Niki. The New York Times [online]. 2024 [cit. 2024-02-16]. Dostupné z: https://www.nytimes.com/2024/02/15/world/europe/greece-same-sex-marriage.html#:~:text=Although%20Greece%20became%20the%2016th,parental%20rights%20at%20the%20time.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz