Hlavní obsah
Knihy a literatura

Kontemplování 1/7

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: assez

Pohled do duše kontemplujícího člověka

Kontemplování 1/7 : V kleče, breče, ruce sepjaté v protitlaku, úpěnlivě se modlil, prose Boha ne za milost, nýbrž za odpuštění.

Článek

Snad není člověka, který by nelitoval některých svých skutků a nevěděl, z čeho se bude na posledním soudu zpovídat. Snad v tom král nebyl výjimečný, ale až zde, v šatlavě, uvědomil si svůj hlavní hřích – že jeho chyby ovlivnily daleko více životů než chyby jeho poddaných, ač mohly ty být sebevíce neodpustitelné.

Právě teď, z jeho vůle, na jeho příkaz, někde tam na severozápadě jeho země, stojí člověk proti člověku se zbraní v ruce. Právě teď, na jeho příkaz, zatýká se a vraždí. Právě teď se bojuje životy za zemi. A on, z vůle boží, zde – uvězněn – přemýšlí o svých rozhodnutích.

Činím tak z tvé vůle, Pane?

Neodpověděl. Nikdy neodpovídá, vždy mlčí svým významným tichem.

Ke králi nepromluvil už dlouho.

Musel činit, jako by byl On. A to i kdyby nevěřil, že tak činí. Neboť Jím byl zde na zemi pověřen, jak soudil i jeho lid. A kdo je on, aby se vůli svého lidu vzpíral?

Má konat vůli boží. Ale cožpak je vůlí boží chránit domovy i za cenu lidských obětí? Což nás náš Pán neučil, že nad život cennější není na tomto pozemském světě nic? Co tedy ospravedlňuje vojáky mít v ruce zbraň, co jeho, že jim k tomu dává své požehnání?

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz