Hlavní obsah
Knihy a literatura

Kontemplování 6/7

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: assez

Pohled do duše kontemplujícího člověka

Válka vztahovala z propasti ruce k míru. Mír kráčel v nenávratno.

Článek

A tak, s těmito pocity, a ač by se potřeboval rozprchnout se do všech světa stran, v cele, kam mělo slunce těžkou práci proniknout, třebas jen aby polechtalo stěnu a zase utíkalo pryč, byl král přinucen setrvat na jediném místě se založenýma rukama, vydán napospas svým vlastním představám. To bylo to, co uvádělo duši v trvalý nepokoj a zmatek. To byla marnost, s níž sváděl boj, a s níž výsledky boje čekal, místo aby se na nich podílel.

Hranice spálené žárem krvelačnosti na troud, půda, z níž všechen život uprchl jako barva z dívčích lící těsně před mdlobou, připravená na boj. Hranice země, kterou drancovala cizí vojska. Králův lid, lid řvoucí, točící řemdihy nad hlavou, pochodující vstříc svým protivníkům.

Viděl řady nevycvičených tváří – hrdé. Odhodlané. Nemoudré. Bytostně přesvědčené, bezkrevné tváře. Viděl je mezi vycvičenými vojáky, viděl je v nich. Viděl, jak se vrhá ne idea proti ideji, ale člověk proti člověku. Ke slovu se dostávalo neodvolatelné. Válka vztahovala z propasti ruce k míru. Mír kráčel v nenávratno. Král sledoval to vše, ačkoli se nemohl zúčastnit, a přemýšlel.

Přemýšlel, kolik by stačilo.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz