Hlavní obsah
Umění a zábava

Nemrznoucí a nestárnoucí klasiky: 9+ (vánočních) filmů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: assez

Taky máte s Vánoci spojené kromě těch očekávatelných ty nejpodivnější filmy? OK, nejste v tom sami.

…aneb co byste měli zhlédnout i po 150 000.

Článek

Ok, pojďme si to zrekapitulovat – nejlepší filmy vánoční (i když už je vidíme po sto tisící… a možná nějaké méně známé tipy):

1.  Sám doma (1990) - jako… Evergreen. Tohle je jeden z těch filmů, které dokonce chcete aspoň třikrát za život vidět.

2. Všechny díly Harryho Pottera (2001-2011) – aspoň ty části, ve kterých se sněží.

3.  Grinch (2000). Protože Grinch.

4.  Vánoční koleda (2009). Protože Vánoční koleda.

5.  Láska nebeská (2003) Slyšela jsem už výsměch na Lásku nebeskou – popravdě řečeno si ji pamatuji z dob, kdy to ještě byla novinka, a kdy ten výsměch z neustálého opakování toho samého patřil jiným titulům. Nejsem ani zastáncem neustálého opakování, pokud se podíváte dobře jednou, a nevím, proč se to stalo zrovna Lásce nebeské … možná vím, ale dělá jí to spíš medvědí službu než cokoliv jiného. A tohle zrovna byl film, který si to nezaslouží a nezasloužil. Ale dobře. Aspoň ho (na rozdíl od jiných) všichni dobře znají.

Když už jsme u toho Alana Rickmana, zůstaňme u něj ještě na chvíli. Mimo jiné proto, že to po novém roce bude neuvěřitelných 8 let, počítám-li správně.

6. Sněhový dort (2006). Není to úplně vánoční, ale já to spojené s Vánoci mám. Možná proto, že o Vánocích vždycky bylo víc času sledovat filmy. A možná proto, že pokud odcházíte přeslazení z výše zmíněných filmů, tohle by vás mohlo trochu srovnat zpátky do normálu. Navíc je tam výtečná Sigourney Weaver, a tento počin byl poměrně rychle stažen z videopůjčoven. A tím pádem asi není moc známý a není asi ani moc vysílaný. Ale zkuste to, stojí to za to.

7. Dogma (1999) s Vánoci ho mám spojené možná jen já – ale Ben Affleck, Matt Damon, Alan Rickman, Salma Hayek… Alanis Morissette! Prostě se na to zkuste podívat.

8.  Pán prstenů (2001–2003) – opět je ten stejný důvod jako u Sněhového dortu – kdy jindy máte čas tuhle ságu shlédnout než o Vánocích?

9. Anděl Páně (2005, 2016) – předpokládám že znají všichni. Přesto uvádím. Já to v době vydání považovala po dlouhé době za dobrou českou pohádku. Asi k tomu nemám víc co říct.

A nějaké další tipy (třeba i na Silvestra): Dohola (2001), Galaxy Quest (1999), Pretty Woman (1990), Sedmero krkavců (2015), Tři oříšky pro Popelku (1973), Popelka (1969), Divá Bára (1949), Mrazík (1964), S čerty nejsou žerty (1984), Pelíšky (1999) a mnoho dalších, na které si třeba vzpomenu zítra… S jakými tituly máte Vánoce spojené vy?

Šťastné a veselé.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz