Hlavní obsah
Umění a zábava

Proč byla první thajská GL stórka takové haló?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: assez

ženy ženám pro ženy o ženách

BL seriály, které jsme si minule definovali jako homosexuálně orientované příběhy s dvěma hlavními mužskými aktéry, jsou po dobu x let velká věc. Je tak těžké pochopit, proč je tomu u příběhu GL – drama s dvěma hlavními ženskými aktérkami - jinak.

Článek

Zvlášť na pozadí toho, že BL dramata/seriály, které jsme si minule definovali jako gay/homosexuálně orientované příběhy s dvěma hlavními mužskými aktéry, jsou po dobu x let velká věc, je těžké pochopit, proč je tak velký rozdíl příběh GL (z aj. Girls' Love, zobrazení přitažlivosti mezi ženami) – neboli drama či seriál s dvěma hlavními ženskými aktérkami. Nebo ne?

Musíme si uvědomit jednu věc. Je úplně jedno kde na světě, milostný vztah dvou žen nikdy nebyl brán tak vážně jako milostný vztah dvou mužů. Částečně to pravděpodobně ženy tajily lépe a úspěšněji než muži, částečně se to svádí na přirozeně změkčilou povahu žen, která je budí k tomu konat akty, nad kterými každý rozumný muž přece jenom kroutí nevěřícně hlavou – a utíká pryč pod hrozbou #metoo (bližší vztah k automatickým fyzickým kontaktům, které nemusí nic znamenat, typu mazlení, objetí, hlazení, tulení, polibků na tvář, pohlazení apod.).

Nacházíme se v pravěkém roce 2022 a Thajsko se už nedočkavě připravuje na svou první GL sérii s názvem GAP The Series. Takové Filipíny si svou prvotinu odbyly již v roce 2015 (The Rich Man’s Daughter), o tom míň chápete, proč Thajsko, které je tak benevolentní a liberální k BL sériím, dosud žádnou GL sérii nemělo. Navíc je to skvělý kšeft, že ano? Spousta thajských hereček je krásných, příběhy sypou peníze lidem bohatým i chudým, hercům z bohatých i chudých rodin. Proč by toho thajský průmysl dávno nevyužil?

BL série už si prošly jakousi společenskou osvětou. Nepřípustné sociálně patologické jevy, které se dříve ve zromantizované podobě objevovaly u hlavních hrdinů, se dnes ty největší společnosti snaží potlačit a vymýtit, a všeobecně řečeno se jim to poměrně daří. Protože pokud je tam zanechají (obvykle v souladu s původním materiálem autorů spisovatelů), domácí i mezinárodní fanoušci ohodnotí tyto série špatně, a hlasité protesty samozřejmě vytváří sociální tlak na společnosti, které tyto seriály produkují. Přestože i dnes jsou takové seriály mezi diváky oblíbené a dobře hodnocené, lidi mají rádi chemii mezi hlavními herci nebo příběh jako takový a herce z těchto seriálů stále podporují a sledují jejich tvorbu, obecně řečeno se dá říct, že ti nejvlivnější na trhu o protestech a kritice ze strany obecenstva ví a snaží se nevhodným aspektům a projevům chování v aktuálních projektech vyhnout.

Prostě – osvěta zafungovala. A drtivá většina fanoušků projekty s normálními hrdiny a normálními příběhy žádá, chce, podporuje a volá po nich, takže je vše v souladu. (A úchyláci zatížení na kink mají v mainstreamu odzvoněno.)

IDOLFACTORY OFFICIAL má za sebou už svou prvotinu, relativně úspěšný, napůl parodující a glosující komedii, napůl seriózně braný romantický BL seriál z frekventovaně používaného, do univerzity zasazeného prostředí. Není to drama, které by slavilo ten největší úspěch co do hodnocení, ale je poměrně populární, má poměrně hodně sledujících (= vydělal hodně peněz), hercům přibyla spousta fanoušků a jejich práci nikdo moc nekritizuje, protože je seriál udělaný v tomto směru dobře a jejich výkonu lichotí. Je řada připravit se na další kasovní trhák.

A tím má být právě GAP The Series (2022).

Ocitáme se v neočekávané situaci, kdysi herečky do tohoto seriálu prakticky vybrali fanoušci, kteří je objevili v právě zmíněném seriálu (který se, mimochodem, jmenuje Secret Crush On You), na kterém se podíleli jako vedlejší postavy. A všichni ti, kteří netrpělivě očekávali, kdy konečně se objeví první GL série, propadli kouzlu těchto dvou půvabných slečen. Sledovali, jak spolu interagují, a společnost Idol Factory konečně udělala něco logického, z čeho by si měli vzít příklad všichni, kteří tuhle šanci promrhali – nehledala marně někoho, kdo by na obrazovkách vytvořil skvělou (umělou, vytrénovanou) chemii, někde tam venku, v mlhách a parách představ investorů a režisérů. Vzali, co pro ni objevili fanoušci – vzali tyhle dvě herečky a dosadili je do hlavních rolí. Řeč je o Freen Sarocha Chankimha a Rebecca Patricia Armstrong.

Po sérii GAP The Series (Pink Theory) (2022) přišly další GL série nebo jejich příslib. Například Show Me Love: The Series (2022), kde se v roli hlavních hrdinek nachází Miss Grand Thailand Engfa Waraha v roli Meeny a Charlotte Austin v roli Cherene. A příběh tak trochu vypráví o nich. Magic of Zero (2023), Love Senior (2023). Be Mine: The Series, 23.5 Degrees s herečkami z jiné BL série. Obě tyto herečky pracují pod GMM TV, o které jsem se zmínila ve svém předchozím článku. Reverse 4 You, která je slíbená už příliš dlouho. Uranus2324, Loyal Pin a The Passenger jsou pravděpodobně připravovány na rok 2024, všechny tři v hlavní roli mají herečky Freen Sarocha Chankimha a Rebecca Patricia Armstrong… a další menší či větší projekty.

V databázi podobné ČSFD, která se orientuje na dramata z asijských zemí (ovšem ne všech), najdete celé seznamy s připravovanými GL thajskými sériemi, které mají i více jak 100 položek. Ale když vyhledáte, která z nich je první thajská, objeví se vám právě přelomová GAP The Series. V seznamu také najdete 7 Project, který je z roku 2021 (v té době se GAP začal připravovat). Jedná se však o povídkovou sérii, kde dominují mužské hlavní postavy. A pouze jeden příběh je o dvou dívkách jako páru. GAP je ovšem první hlavní velkou sérií, kde můžeme takový pár nalézt, bez sebemenších pochyb o tom, kdo jsou hlavní postavy nebo co je cílem příběhu těchto postav.

GL série tedy ještě neprošly kritikou diváků. Všichni zažívají efekt nedostatečného zboží, které se najednou objevilo, a mnozí z nich tak berou příběh nekriticky. Sice se objevují nějaké hlasy na určité vzorce chování hlavních postav, které reflektují aktuální požadavky společnosti na chování a aktuální tabu společnosti, ale ještě musíme ujít dlouhou cestu, než budou seriály typu GL na té úrovni reflexe a kritiky diváků, na které jsou aktuálně BL série (kde hovoříme již dnes o přesycení trhu). Anebo bude jejich cesta oproti jejich předchůdcům úplně jiná vzhledem k odlišnostem mezi muži a ženami v chování, a vzhledem k očekávání diváků na tyto dva žánry. Považme, že diváci, kteří sledují BL série, mnohdy nesledují GL série, a naopak. Nebylo by totiž ani překvapivé, pokud by vývoj byl o trochu jiný, než to bylo u BL sérií.

Nechme se překvapit. Vždyť zatím jsou GL série v Thajsku ještě v plenkách.

P.S. Seznam nominací a ocenění Freen a Becky z Wikipedie je poměrně dlouhý. Zmiňme nominace:

36th Huading Awards (Čína) - Celosvětově nejoblíbenější herečka v televizním seriálu pro Rebeccu Patricii Armstrong.

MAYA TV AWARDS 2023 (Thajsko) - Cena za píseň roku a Cena za sérii roku pro „ทฤษฎีรักนี้สีชมพู (Pink theory)“ a „GAP the series“ a Cena ženské vycházející hvězdy roku pro Rebeccu Patricii Armstrong.

Všechny ostatní ceny ve všech nominovaných kategoriích vyhrály. Bavíme se o KAZZ Awards, NINEENTERTAIN AWARDS 2023, MAYA TV AWARDS 2023, Thai Update Awards 2023, FEED Y Capital Awards 2023, HOWE Awards 2023, Y Universe Awards 2023 a GQ Men of The Year 2023 (Thajsko), SEC Awards 2023, BreakTudo Awards 2023 (Brazílie). A podle dostupných informací minimálně u projektu Uranus2324 bude probíhat spolupráce s Netflixem. Takže tak.

Zdroj: https://en.wikipedia.org/wiki/Gap:_The_Series#:~:text=Gap%20was%20announced%20as%20the,with%20the%20main%20cast%20confirmation

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz