Hlavní obsah
Lidé a společnost

Škatulata, škatulata, hýbejte se aneb Na co se můžou takové typické české rodiny o Vánocích těšit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: assez

Vánoce, Vánoce

Upozornění: list není vyčerpávajícím seznamem všech tragédií, které mohou přijít.

Článek

1) Hádky

Je to na denním pořádku, tak co bychom to nečekali o Vánocích? Všichni doma, ponorka, není moc kam jít. Ideálně mezi Vánoce a Silvestrem oběhnout rodiny a zaměstnání. Každý celý rozjařený, že má svobodu a volnost. A bum ho – velký náraz na konec vlastní a začátek cizí svobody.

2) Střepy

Přináší štěstí, pohyb skla v období vánočním se prudce zvýší, z toho důvodu pravděpodobně, že se něco musí roztřískat, neboť na takovou opatrnost není lidský lovecko-sběračský systém stavěn.

3) Oheň

Že mluvím o Silvestru? Ale kdeže. máme tady pečivo, máme tady spoustu vaření – něco se prostě spálit musí. zákonitě tehdy, když na tom nejvíc záleží. A jo, otevřený oheň na stromečku, kolem schnoucího dřeva nebo záclon není značka ideál, tak bacha na to.

4) Zklamání

Chtěli jste skateboard a dostali jste ponožky? Že vám zase nedali Malého chemika? Nebo že jste zase místo kabelky dostala šperk? Ale no tak, nebude tak zle – pomyslete, jak se cítí ti, které obdarováváte vy. A hned se vám prudce uleví. Vlastní zklamání je strašně vše pohlcující, a neschopnost obdarovat podle přání druhého z toho důvodu bývá poněkud přehlížena. Nemyslete si, že zrovna vy dáváte ty nejlepší dárky na světě. Tak z toho taky odvoďte, že ani ten, kdo vám dárky dává, není ten nejprozřetelnější Santa Claus. Aneb – zklamání z dárků, které jsem dostal. Zklamání z nedostatečného nadšení toho, koho jsem obdaroval. Zklamání z neschopnosti vybrat dostatečně atraktivní dárek pro ty, které obdarovávám. (Nejsem Sibyla. Nejsi Sibyla. On, ona, ono nejsou Sibyly… é, není Sibyla?… Nejsme Sibyly. Nejste Sibyly. Nejsou Sibyly. …A nevytrhne to ani Sybila Trelawneyová.)

Hluboký nádech, hluboký výdech. Všechno je fajn.

5) Rozvrat řádu

Jste milovníkem rozvrhu. Zajetých kolejí, funkční systémů? Vzdejte to. Vánoce jsou chaos, který exponenciálně roste při střetu s obdobně neorganizovanými jednotkami. Přidejte děti, širší i užší rodinu a kamarády, a máte recept na malér

6) Zbytečná a neoprávněná kritika, hloupé žerty, a nejapné poznámky

Obrňte se – každý potřebuje Vánoce přežít, a podle toho taky chlastá. A vzhledem ke své nestřízlivosti a nesouladnosti je přece pochopitelné, že se ne každá kulička trefí do důlku. Připravte si dvě tři utírací věty a dvě tři chytré věty, obrňte se trpělivostí a laskavostí, a nechte to být. K nim taky nikdo nebyl shovívavější, proto teď takhle vyvádí.

7) Stres

Všude přecpáno – v obchodech, na poličkách, doma. Spousta dárků, která se nevyužije a není někam dát. Stihne se udělat tohle, stihne se pořídit tamto, pečení, vaření, smažení, návštěvy. Ponorka.

I ty nejklidnější stres o Vánocích dožene.

8) Únava

Ta je přece normální, když váš systém zaplaví velké množství nových vjemů, i když už je po boji. Zkombinujte je, a máte kvalitní spací období. Pěkně zazimovat, a je to.

9) Hněv

Všichni vypadají šťastnější, úspěšnější, bohatší než vy? Žení se vám kamarád? Rodí kamarádka? Ti vyhráli ve sportce? Tamti si koupili nové auto? Oni zase udělali pápá Vánocům a odjeli na exotický ostrov? Všichni jsou v pohodě, nikdo nic neřeší, každý má jasno – jenom vy netušíte, kde vám hlava stojí? Tak mi někdo vysvětlete ty lidi venku!

Na poště prý fronta není, přesto ve všech ostatních obchodech a institucích se fronty s každým přibývajícím dnem, hodinou i vteřinou zvětšují. Tak mi to, někdo, do háje, vysvětlete.

Kromě toho manažera z pošty – ten ať mi radši nevysvětluje nic.

Chlap nenávratně uklizen v hospodě, barák padá za krk, haranti řvou a kopou do sebe, nenapečeno, neuvařeno, nenaklizeno, nenakoupeno… Vy byste jen ráda viděla den, kdy naposledy jste si na dvě tři minutky odpočala?

A náplast na zlomenou duši, srdce, ego, prst, nohu v tom všem chaosu a shonu Vánoc? Tak jako každý rok, i když vám to vaše kamarádky a kamarádi nepřiznají, nejste v tom sami.

A pozor na tající střechy.

Šťastné a veselé.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz