Hlavní obsah
Názory a úvahy

To si novináři cucají články z prstu, nebo jsem u Lásky nebeské chlastala já, nebo rejža?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: assez

Love, actually…

Lesbická láska, tak jaká homofobie?

Článek

Tak a dost, ta oscarová hyperkorektnost mě začíná pěkně š***.

Já nevím proč, ale jediný důvod, který mě napadá, aby se popularizovaly řeči o filmu starém 20 let, je, že si to způsobily televize, když se upíchly zrovna na tenhle film, a začaly ho každý rok opakovat. Jasně, že potom všechny štve. Je první na ráně. Opakuji – tohle nebyl umělecký počin, to měla být lehká romantická komedie, která měla být o něco míň stupidní, o něco inteligentnější a britštější, než by v té době natočil Hollywood.

Ale vážně – číst pseudoanalýzy typu „Sexistická a homofobní Láska nebeská. Do filmu se překvapivě navezl i sám režisér“, je prostě příliš. A když čtete slovo „homofobní“, a víte, že Láska nebeská měla od něčeho takového hodně daleko, chce se vám při tom zvracet. A ten, kdo článek sestavoval, buď lže, nebo je silně neinformován. Každý, kdo viděl lásku nebeskou, a kdo se aspoň trochu zajímal o něco zní, nebo o film vůbec, ví, že existují vystřižené scény a i Láska nebeská je má.

A tak jako každý film (…i té doby…), i Láska nebeská jejich vystřižením z hlavní stopáže o mnoho přišla.

Že údajně režisér prohlásil, že je dílo homofobní? Zpochybním vám tady na fleku, na jakém základě byla která scéna vystřižená. Kromě obecných keců se tohle ale jako divák asi většinou nedozvíte. Ale opakuji, pokud o sobě můžete říct, že Lásku nebeskou znáte, prostě musíte vědět a patří to k loru, že v Lásce nebeské byla zastoupená i lesbická láska, takže co je na tom díle vlastně původně homofobní?

A teď – byli bychom rádi za remake s více homosexuálními páry a větší etnickou diverzitou? Určitě. Všemi deseti. Proč ne? Ale proč se někdo snaží zostuzovat něco, co bylo dobré, dalo tolik práce, a nebylo to vyloženě stupidní (na rozdíl od jiných nejmenovaných Prci, prci, prciček?). Politická hyper super korektnost je fajn, ale doporučovala bych ubrat, abyste to za chvíli nebyli vy, kteří budete generacemi po vás hyperkritizovaní, protože už to začínáte vážně přehánět, a všechna čest – protože každý má dostat slovo a není potřeba neustále podporovat majority, ale neudělejte si tu samou medvědí službu svou aktivističností.

A přestaňte kritizovat něco, čemu už evidentně nerozumíte, optikou dnešní morálky. Není potřeba se navážet do něčeho, co už existuje – začněte pracovat na tvorbě nových věcí v té podobě, kterou vy považujete za dobrou, a modlete se, aby potom takhle nesepsuli vás. Protože ono se to blíží. Ani nemrknete, a bude řada na vás. Tak si ty svoje kritiky užijte.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz