Hlavní obsah
Lidé a společnost

Česká Nemesis Emma Smetana

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: ktphotography / Pixabay

Emma Smetana, talentovaná zpěvačka, moderátorka, politoložka a herečka, si získala pozornost většiny českého národa. Bohužel primárně negativní. Češi nedokážou vydýchat její schopnosti a sebevědomí.

Článek

Emma je prostě výjimečná. Je krásná, inteligentní a úspěšná, a toto spojení kvalit často vyvolává závist. Navzdory tomu, že se ji snažíme přiřadit do určitých škatulek, ona si své místo ve světě vytvořila sama. Je svá, autentická a nebojí se být sama sebou, což je v české společnosti stále ještě výzva.

Zná svou cenu

Emma Smetana si je vědoma své hodnoty a toho, co dokázala. Rozhodně to nejsou malé úspěchy a má plné právo být na ně hrdá. Možná právě to je ale důvod, proč někteří čeští občané na ni tak zírají – protože odvaha být svůj a znát svou hodnotu se v Česku příliš nenosí. Tady je stále ještě společensky naprosto nepřijatelné být sebevědomí, a naopak se stále vyzdvihuje falešná skromnost. Nikdy nepochopím proč.

Úspěchy na akademické půdě i v práci

V Praze vystudovala francouzské lyceum. Pak se vydala do světa a získala tituly v oboru Evropské záležitosti na Pařížském institutu a Politologie a mezinárodní vztahy na FU Berlin. Boduje na poli cizích jazyků. Pracovala pro Úřad vlády ČR jako asistentka mluvčího premiéra a zažila i stáž ve francouzském deníku Libération. Plynně mluví francouzsky, anglicky a německy a dokáže se dorozumět i španělsky a hebrejsky.

Hudba je její druhý život - hraje na klavír už od šesti let a umí i s kytarou.

Je svá

I když Emma žije s rodinou v Čechách, významnou část dětství strávila ve Francii, kam se i dnes ráda vrací. A to je znát. Nemá totiž české móresy. Nepodlézá, nevyčítá, nevrtá se v cizích životech, a nejede na vlně, kterou jí někdo naservíruje. Zná svou cenu, obléká se podle svého vkusu, tvoří a žije život podle sebe, ne podle toho, co by chtěli ostatní. A Češi jí za to nemohou přijít na jméno, což se projevilo, když se objevila v seriálu Eliška a Damián, kde si zahrála hlavní ženskou roli. Polovině diváků stačilo, že je v seriálu Emma, a už psali negativní recenze. Nikdy jsem netušila, kolik kritiků a uměleckých znalců se mezi lidmi skrývá, dokud to na ni nezačali házet. Navzdory všem těm pomluvám se zdá, že Emma zůstává nad věcí, a i seriál se z toho nakonec dokázal dostat. Hodnocení rostlo každou epizodu a ve hře je i další série.

Celkem vzato, ať už si o ní, kdo co myslí, Emma zůstává tou, kým je, a to je v dnešní době vzácná a obdivuhodná vlastnost.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz