Hlavní obsah
Názory a úvahy

Chceme víc než jen přežívat. Máme se za to stydět?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Sergey Makashin / Pexels

Život se má užít, ne pouze přežít.

Mileniálové chtějí od života víc než předchozí generace, což je neustálým zdrojem kritiky a pobouření. Proč by nám ale mělo stačit málo, když víme, že můžeme mít o hodně víc? Na tom, že se chceme mít lépe není nic špatného.

Článek

Čím dál více se objevují názory, že mladá generace je rozmazlená, náročná a nespokojená, přestože má vše, co potřebuje. To je nesmysl, rozhodně to není pravda, ale i kdyby ano, je špatné chtít lepší život a usilovat o vyšší standard?

Generační rozdíly a očekávání

Každá generace má své vlastní výzvy a cíle. Naši rodiče a prarodiče vyrůstali v odlišných podmínkách a jejich prioritami byly často stabilita, bezpečí a jistota. Pro naši generaci (mileniálové) jsou tyto hodnoty stále důležité, ale přidává se k nim i touha po osobním rozvoji, kariérním úspěchu a lepší kvalitě života. Nechceme chodit od rána do noci do práce a svůj život žít v ukradených chvilkách.

Vliv technologií a globalizace

Moderní technologie a globalizace otevřely nové možnosti a obzory. Dnes máme přístup k informacím a zkušenostem, o kterých se předchozím generacím ani nesnilo. Cestování, vzdělávání a práce v zahraničí se staly dostupnějšími. Dlouhodobý pobyt v zahraničí, jako poznávací, studijní nebo pracovní cesta se stává standardem, nikoliv zázrakem. Díky tomu máme širší perspektivu, vidíme si dál než na špičku nosu a naše očekávání od života jsou přirozeně vyšší než to, že budeme mít, co jíst a kde spát.

Vysoké náklady na bydlení a životní standard

Jedním z hlavních důvodů, proč usilujeme o lepší život, jsou vysoké náklady na bydlení a životní standard. To si předchozí generace s bezúročnými půjčkami, přidělenými byty a levnými cenami bydlení zkrátka a dobře nedokážou představit. Ceny nemovitostí a nájmů neustále rostou a na všechny mladé lidi to vytváří obrovský tlak. Mnozí z nás chtějí lepší pracovní příležitosti a vyšší platy, aby si mohli dovolit vlastní bydlení a slušnou životní úroveň.

Kariérní růst a osobní rozvoj

Dalším důvodem, proč chceme lepší život, je touha po kariérním růstu a osobním rozvoji. Chceme se neustále zdokonalovat, rozvíjet své dovednosti a dosahovat nových cílů. To není znakem rozmazlenosti, ale spíše ambicióznosti a touhy po seberealizaci. Pouštíme se do nových projektů a tam, kde starší generace říkají, že je to nemožné a ať to pustíme z hlavy, jdeme do rizika a za svými sny. To je hodno obdivu a ne kritiky. (Zejména, když do toho ostatním houby je.)

Ekologické a sociální uvědomění

Na rozdíl od starších je naše generace také více ekologicky a sociálně uvědomělá. Chceme žít v čistém a zdravém prostředí, a proto usilujeme o udržitelné způsoby života. Není nám jedno, co přijde po nás a rádi bychom zanechali planetu budoucím generacím v lepším stavu, než jsme ji my získali od těch předchozích.

Víme, co chceme

Jo, naše generace má vysoké nároky a očekávání, ale to neznamená, že je rozmazlená. Touha po lepším životě je přirozená a odráží měnící se podmínky a možnosti naší doby. Chceme více než jen přežít – chceme žít naplno a dosahovat svých snů. Upřímně, kdyby předchozí generace měli naše možnosti, byli by úplně stejní jako my, tak nechápu, kde se v nich bere ta neustálá kritika.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz