Hlavní obsah
Názory a úvahy

Když dojde na důchody končí legrace a stoupá agresivita

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Tahir Xalfakuliyev / Pexels

Lidem chybí smysl pro humor.

Stačil nevinný vtip na téma důchodů a na člověka se strhne vina nenávisti a obvinění. Lidé už nerozlišují úmysl, ale jen kopou kolem sebe.

Článek

Všimla jsem si zajímavé věci, jakmile dojde na důchody jdou veškeré žerty stranou a cokoliv pronesete bude posuzováno z té nejhorší stránky. Autor článku, na který reaguji udělal na apríla nevinný žertík, napsal krátkou aprílovou glosu o zvýšení důchodů.

Čím hloupější, tím hlasitější

Na vtípek by mohl skočit jen naprostý hňup, jenže podle rachotu v diskuzi je jich tu mezi námi opravdu spousta. Místo, aby se chytili za nos, že skočili na takovou ptákovinu, tak svolávají na hlavu autora hromy blesky. Přitom to byl jen nevinný a navíc očividný vtípek. Samo nehorázné tvrzení nadpisu, který hlásal zvýšení důchodů o 35 % by nás mělo varovat, že to asi nebude tak, jak to na první pohled vypadá. Na druhou stranu, občas se v Česku ději věci, nad kterými zůstává rozum stát, takže na první dobrou lze pochopit, že na to člověk skočil, jenže stačilo si článek rozkliknout a člověk byl hned doma.

Zaručené zprávy na apríla

Když pomineme samotné datum zvěřejnění tzn. 1. dubna, hned první věta vás uvede do obrazu: Krátká aprílová glosa.“. V tuhle chvíli už je každý gramotný člověk doma. Pokud byste větu přehlédli stejně jako já, zarazíte se hned u jménas údajné Jurečkovy mluvčí Marie Lakomé v tu chvíli to už musí dojít každému. Pokud by váš ani tohle netrklo, závěrečná věta už vás nenechá na pochybách: „Apríííííl - pozor dnes máme 1.4., tak ať vás nevyvede někdo Aprílem jako tento článek.“

Ok, byl to vtípek. O vtipnosti můžeme polemizovat nicméně evidentně tím nebylo myšleno nic zlého. Ale v článku padlo kouzelné slovíčko „důchod“ a tak nastal konec světa. Po smršti odporných komentářů lidí bez špetky smyslu pro humor se autor pokusil objasnit, že tím nic zlého nemyslel a nechtěl nikomu ublížit. Ovšem to diskutujícím nestačilo. Rozvášněná lůza chce někoho, na kom by si zchladili žáhu. Jednoduší lidé, kteří nejsou schopni rozlišit mezi útokem a nevinným žertíkem se v komentářích předhání kdo autora osočí horším jménem, kdo by sebral mladým lidem více, aby je podobné vtípky příště přešli a samozřejmě došlo i na politiku. Všechny diskuze těchto lidí totiž vždy skončí u politiky a toho, jak jsou ti, kteří jsou zrovna u moci špatní, okrádají prostý lid a co by se s nimi mělo udělat.

Celé je to směšné

Všechny tyhle reakce jsou neskutečně směšné, a hlavně přitahují k důchodcům další negativní pozornost. Taková „soda“ za obyčejný vtípek? Tolik nenávisti vůči mladým lidem? To je přehnané a naprosto zbytečné. Fórek nikomu neublížil, ale ty komentáře byly psané s jediným cílem ublížit a jsou mnohem horší než deset podobných článků. Takže zamyslet by se nad sebou měli autoři komentářů, nikoliv autor nevinné aprílové glosy.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz